• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.04.2024

07:30

Ministar finansija i saobraćaja obišli radove na Makišu: Prva linija metroa gotova do 2029.

Tanjug

Društvo

Ministar finansija i saobraćaja obišli radove na Makišu: Prva linija metroa gotova do 2029.

Podeli vest

Prva linija metroa od Železnika do Mirijeva biće završena najkasnije do 2029. godine, a na Makiškom polju će biti izgrađen depo za kompozicije, bulevar, kao i nova petlja, pa će Makiš biti najveće gradilište u ovom delu Evrope, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar Mali obišao je radove na izgradnji metroa u Beogradu na Makiškom polju i tom prilikom potpisan je sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji depoa Makiš.

- Pripremni radovi biće gotovi do juna ove godine, šest meseci pre roka. Već je urađeno 96 odsto posla kada je reč o grubim radovima, nasipanju peska, a završeno je i 80 odsto radova koji se tiču nasipanja drobljenog kamena. Kada bude gotov depo tu će biti smeštene kompozicije metroa, a radovi se nastavljaju dalje. Gradiće se sedam kolektora, nova petlju za skretanju za Železnik, kao i novi bulevar, nalik onom izgrađenom u Beogradu na vodi - rekao je ministar Mali i dodao da će ovo biti drugo najveće gradilište u ovom delu Evrope.

Radovi se zahuktavaju

Ministar podseća da će prva linija metroa imati ukupno 21 stanicu, biće gotov najkasnije za pet godina, a za izgradnju će biti uloženo 454 miliona evra. Sa radovima na izgradnji druge linije, koja će ići od Zemuna do Mirijeva, kreće se naredne godine.

- Pripremni radovi za izgradnju depoa se sada privode kraju, a biće gotovi do juna ove godine. Prva linija će imati 21, a druga 24 stanice. Naručujemo nove mašine sa kojima će se izvoditi najkomplikovaniji radovi na metrou. Sledeće godine neimari će raditi na stanicama samog metroa. Obišli smo radove i proverili da li sve ide po planu, tako da već naredne godine očekujemo početak velikih radova na celoj trasi prve linije metroa - kaže Mali i dodaje da počinju veliki infrastrukturni radovi slični onima u Beogradu na vodi:

- Makiško polje postaje najveće gradilište u ovom delu Evrope. Ovo će doprineti rastu BDP-a i hvala našim prijateljima koji ovde rade, svi radimo kao jedan. Ovo nema veze sa politikom, nego sa životnim standardom države.

Prelazimo na šinski prevoz

Ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naveo je da se, pored radova ma metrou, ove godine počinje sa prvim delom Beogradskog gradskog voza.

- Čak 80 odsto gradskog prevoza do 2030. biće šinski. Ove godine u okviru Ekspoa spajamo prugu od Zemuna do aerodroma. Radićemo na proširenju beogradskog čvora. Imaćemo dvadesetak polazaka iz Mladenovca i Lazarevca. Beograd je jedan od retkih metropola koja ima podršku države - naveo je Vesić.

On je dodao da kada koristite metro ili voz tačno znate kad dolazite i stižete, tako da nećete nigde kasniti.

- Kada sve ovo što smo najavili bude završeno, od jednog do drugog kraja grada će se dolaziti za manje od 20 minuta - istakao je Vesić.

Kuda prolaze linije metroa

Prva linija metroa u Beogradu biće duga 21,3 kilometra i imaće 21 stanicu. Stanice su: Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Banovo brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Bajlonijeva pijaca, Cvijićeva, Pančevački most, Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Sedma gimnazija, Mirijevo. Linija 2 bi trebalo da poveže Železničku stanicu Zemun i Mirijevo, ukupne dužine 19,2 kilometra.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija