• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Stošić

04.05.2024

09:15

Neprocenjivo blago u vladičanskom dvoru u Kragujevcu! Najbogatija kolekcija vaskršnjih jaja u svetu

Privatna arhiva

Društvo

Neprocenjivo blago u vladičanskom dvoru u Kragujevcu! Najbogatija kolekcija vaskršnjih jaja u svetu

Podeli vest

U Vladičanskom dvoru u Kragujevcu, centru Eparhije šumadijske, nalazi se verovatno najbogatija kolekcija vaskršnjih jaja na svetu. Kolekciju jaja pristiglih u Kragujevac iz celog sveta "od Azije do Amerike" episkop šumadijski Jovan nasledio je od svog prethodnika, počivšeg vladike Save.

Preosvećeni Jovan nastavio je tradiciju i nastavio je da ih prikuplja.

- Ima ih više od 250. Nije ih moguće hronološki poređati, ali se zna da je najstarije doneo počivši vladika Sava iz Amerike pre oko 50 godina. To jaje je jedno od više desetina koje je sa vladikom iz Amerike stiglo u Kragujevac i znamo da je oslikano rukom deteta koje je potomak Srba doseljenika u SAD - kaže sveštenik Dragiša Bogićević, kustos Starog vladičanskog dvora.

Nastavak tradicije

Kako objašnjava, nakon upokojenja vladike Save na čelo eparhije došlo je Njegovo preosveštenstvo vladika Jovan, koji je, dok je upravljao Eparhijom zapadnoameričkom, takođe na poklon dobijao vaskršnja jaja.

- On je svoju kolekciju pridodao već postojećoj. Zato sada imamo ovaj jedinstveni prostor gde se brižljivo čuvaju vaskršnja jaja sa svih meridijana. Više od 50 stiglo je iz SAD, Los Anđelesa, Majamija, Čikaga, Bostona, Finiksa, sa Aljaske. Ima ih iz Vitlejema, Nazareta, Argentine... Ova novijeg datuma dolaze iz Kijeva, Sankt Peterburga, Moskve, Pariza, Londona, Bazela, afričkih i azijskih zemalja - priča Bogićević.

Za jedno jaje iz kolekcije vezana je i anegdota kada su srpski patrijarh Porfirije i vladika Jovan boravili u Johanesburgu u Južnoafričkoj Republici.

- Patrijarh se tada našalio sa našim episkopom i rekao, prisećajući se zbirke koju je video u Kragujevcu, da u kolekciji nedostaje samo nojevo jaje. Neko iz pratnje je čuo ovaj razgovor i organizovao da domaćini nabave nojevo jaje kojim su na kraju posete darivali episkopa Jovana. Sada se u kolekciji nalaze čak tri primerka.

Svako ima priču

Bogićević kaže i da svako izloženo jaje ima svoju posebnu priču i predstavlja posebnu vezu episkopa sa verujućim ljudima izdaleka.

Foto: Privatna arhiva

 

Preosvećeni vladika Jovan je mnoga od ovih vaskršnjih jaja dobio na poklon, između ostalog, i od parova bez dece za koje je čitao molitve u manastiru Studenica.

 - Deluje neverovatno, ali počivši episkop Sava je za svako vaskršnje jaje znao odakle je i ko je darodavac. Isto je i sa našim episkopom Jovanom. Čuvati i negovati sećanje na toliko ljudi iz najrazličitijih delova planete dokaz je izuzetne posvećenosti i velike hrišćanske ljubavi - priča.

Ova nesvakidašnja kolekcija, nažalost, nije dostupna široj javnosti, a eksponati zbog starosti i mogućih oštećenja nisu pogodni za postavljanje u izložbenom prostoru van Vladičanskog dvora.

O tehnikama kojima su jaja oslikana Bogićević kaže da su zastupljene bukvalno sve, od prastarih, gde se koristio vosak do raznih vrsta prirodnih boja, dekupaža, raznobojnih olovaka.
Kolekcija vaskršnjih jaja koja se čuva u Starom vladičanskom dvoru u Kragujevcu jedinstvena je u Srbiji i verovatno jedna od najstarijih i najbogatijih na svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Uspešno održana konferencija Lepota žene!
Moda i lepota

Uspešno održana konferencija Lepota žene!

Konferenciju "Lepota žene" drugu godinu za redom organizovala je agencija "Advertising Solutions", na čelu sa Natašom Vulin. Tokom celodnevnog programa, 21. maja, u prostoru Jugoslovenske kinoteke govorilo se o ženama kroz prizmu zdravlja, snage, pobede i lepote.

22.05.2024

16:37

Džet set

Srbija