• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.05.2024

09:42

Ministar Momirović o nenadmašnim saradnjama: Italija velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije!

Aleksandar Jovanović Cile

Društvo

Ministar Momirović o nenadmašnim saradnjama: Italija velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije!

Podeli vest

Ministar je naglasio i da su Srbija i Italija tradicionalno veoma bliski trgovinski partneri.

Robna razmena poljoprivredno - prehrambenih proizvoda sa Italijom u prošloj godini bila je više od pola milijarde evra i činila je preko 12 odsto vrednosti ukupne trgovinske robne razmene sa ovom zemljom, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

On je tokom izlaganja na Poslovnom forumu Srbija - Italija koji se održava u Trstu i na kojem pored nekoliko ministara iz Srbije i Italije prisustvuje i veliki broj privrednika iz obe zemlje, rekao da su u ukupnom izvozu iz Srbije u Italiju poljoprivredno - prehrambeni proizvodi učestvovali 17,1 odsto.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

- U našem ukupnom izvozu u Italiju koji je bio preko 300 miliona evra, trećinu čine žitarice. Italija je i prvo izvozno tržište za stočnu hranu za naše poljoprivrednike. Na ovo tržište plasiramo je više od trećine ukupnog izvoza stočne hrane iz Srbije u svet i kada vidimo ove podatke potpuno je jasno koliko je Italija strateški važan trgovinski partner Srbije - izjavio je Momirović tokom Panela posvećenog cirkularnoj ekonomiji, a kome je prisistvovao veliki broj italijanskih i srpskih privrednika.

Momirović je naglasio i da su Srbija i Italija tradicionalno veoma bliski trgovinski partneri, a tome, kako je dodao svedoči i ukupna trgovinska razmena u 2023. koja je iznosila 4,5 milijardi evra, od čega je izvoz iz Srbije bio blizu dve milijarde evra.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija