• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.05.2024

19:07

Strašna tragedija na košarkaškom treningu u Pančevu: Jedanaestogodišnji dečak preminuo od sindroma iznenadne smrti?!

Zoran Sinko

Društvo

Strašna tragedija na košarkaškom treningu u Pančevu: Jedanaestogodišnji dečak preminuo od sindroma iznenadne smrti?!

Podeli vest

Dečak (11) iz Pančeva kojem je u utorak pozlilo na košarkaškom treningu, najverovatnije je umro od sindroma iznenadne smrti, napominju lekari!

Iako će, dodaju oni, pravi razlog ove tragedije pokazati obdukcija, sve ukazuje da je dete bilo potpuno zdravo, bez urođenih mana.

Podsetimo, nesrećni dečak se samo srušio tokom treninga, a nakon toga je prevezen u Opštu bolnicu Pančevo, gde su lekari pokušali da ga reanimiraju, ali nažalost nije bilo spasa.

Teško stanje

Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti u UKC Niš kardiolog dr Tomislav Kostić smatra da se verovatno radi o sindromu iznenadne smrti.

- Takva smrt nastaje naglo usled određenog stanja koje može da bude urođeno, ali i stečeno kada je u pitanju sam srčani mišić. Iz kardiološkog ugla posmatrano, odgovornost za iznenadnu smrt snosi akutni koronarni sindrom, akutni infarkt miokarda koji negde od 15 do 20 slučajeva može da se manifestuje iznenadnom srčanom smrću. Takođe, stanja koja dovode do iznenadne smrti jesu one koji dovode do slabljenja srčanog mišića. Kada su u pitanju deca do 18 godina, nažalost određena vrsta anomalija može biti odgovorna za iznenadnu smrt - objašnjava dr Kostić i dodaje:

Foto: Foto: Shutterstock

 

- Teško se dijagnostikuju, jer se sve svodi na genetska ispitivanja, i to onda kada se posumnja na nešto. Ima ih dosta i utvrđuju se skriningom i dobro uzetom anamnezom, što znači ako je neko u porodici doživeo iznenadnu smrt, onda postoji opravdani razlog za detaljnije preglede i redovne kontrole, koje određuje lekar. U određenim slučajevima, nažalost, desi se bez predhodne najave da iznenadna smrt pogodi i dečiji uzrast!

Sa njim je saglasan i pedijatar dr Saša Milićević. Prema njegovim rečima, obdukcija će pokazati pravi razlog smrti, ali je važno, apeluje on, da deca idu redovno na sistematske preglede.

- Nažalost, nije prvi put da se susrećemo sa ovakvim tragedijama i da kod male dece ili čak, i beba, dođe do srčanog zastoja i iznenadne smrti! Razloga za takvo stanje je mnogo, a uzrok i dalje ne postoji, zato se i zove "iznenadni sindrom". Svakako patološki nalaz će pokazati da li je to ili je ipak bila u pitanju neka urođena srčana mana ili bolest koja nije davala simptome i bila "tihi" ubica. Možda je i bila i neka aneurizma, odnosno proširenje krvnog suda ili oboljenje srčanog mišića, promene na krvnim sudovima... - ističe dr Milićević.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Redovni pregledi

Na pitanje koji bi savet dao roditeljima i šta je najbolja prevencija, odgovora:

- Važno je da se deca zdravo hrane, imaju dovoljno sna, da se izbegavaju energetska pića, mnogo šećera i masti. Da ih mame i tate vode redovno na sistematske preglede i kontrolišu svoju decu, pogotovo onu koja se bave sportom. Njih je potrebno voditi i kod pedijatra, ali i kod doktora sportske medicine. Takođe, i ona deca koja u porodici imaju hronične bolesnike, jer na ovakva stanja veliki utica ima i genetika!

Saveti za decu:

* dovoljno sna
* zdrava ishrana
* izbegavanje masti i šećera
* zabrana energetskih pića
* redovne kontrole




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija