• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.05.2024

10:06

Da li ste "magnet" za komarce?! Jedna krvna grupa im je posebno primamljiva, a evo i zašto!

Shuterstock

Društvo

Da li ste "magnet" za komarce?! Jedna krvna grupa im je posebno primamljiva, a evo i zašto!

Podeli vest

Krvne grupe su oduvek izazivale znatiželju naučnika i javnosti, pripisujući im se različite karakteristike, od predispozicija za određene bolesti do uticaja na osobine ličnosti. No, da li ste ikada pomislili da vaša krvna grupa može odrediti koliko ste privlačni komarcima?

Istraživači su dugi niz godina proučavali ovu zanimljivu povezanost, a rezultati su intrigantni.

Prema nekim studijama, nulta krvna grupa je ona koja privlači najviše komaraca. Međutim, stručnjaci upozoravaju da nije sve tako jednostavno. Intenzitet uboda komaraca zapravo zavisi od više faktora, uključujući i genetske predispozicije i životne navike.

Ali, šta još može privući ove dosadne insekte? Ispostavlja se da nije samo krvna grupa ta koja igra ulogu.

Foto: Shutterstock

 

Miris

Komarci su osetljivi na miris ljudskog tela, pa se različiti individualni mirisi mogu pokazati kao privlačni ili odbojni za njih.

Boja odeće

Studije su pokazale da komarce posebno privlače tamne boje poput crne, što znači da možda treba preispitati izbor garderobe ako ste skloni komarcima.

Konzumacija alkohola

Istraživanja sugeriraju da konzumacija alkohola može povećati privlačnost za komarce, što je još jedan razlog da se možda suzdržite od previše pića na otvorenom.

Trudnoća

Nažalost, trudnice su često meta komaraca zbog promena u hormonima i telesnim mirisima koje trudnoća donosi.

Foto: Shuterstock

 

S obzirom na to da komarci mogu prenositi razne bolesti, važno je preduzeti mere zaštite, bez obzira na krvnu grupu i druge faktore koji mogu uticati na njihovu privlačnost. Zaštita od komaraca je ključna, a to znači korišćenje repelenata, nošenje zaštitne odeće i izbegavanje područja gde su komarci najaktivniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija