• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer, Telegraf

31.05.2024

17:07

Srbijo, ujedini se! Medicinska sestra iz Leskovca u operacionoj sali spasavala živote, sada mi treba da spasimo njen

Društvene mreže

Društvo

Srbijo, ujedini se! Medicinska sestra iz Leskovca u operacionoj sali spasavala živote, sada mi treba da spasimo njen

Podeli vest

Potresna objava o Mariji Petronijević iz Leskovca, majki dve devojčice, rasplakala je sve na mrežama. Ona je medicinska sestra i sve do 16. februara, kada joj je dijagnostifikovana leukemija, radila je u operacionoj sali urologije u OB Leskovac i pomagala drugim ljudima. Sada je pomoć potrebna njoj.

Kako su preneli pojedini mediji, Udruženje „Leuka“, objavom koja je uznemirila čitavu Srbiju, otkrilo je da za Mariju još nema leka i da ona umire, a da njene ćerke toga nisu ni svesne.

“Kažu da slika govori više od hiljadu reči. Koliko je hiljada reči potrebno da objasni ovu sliku? Na ovoj slici je žena za koju u ovom momentu nema leka. Smrt joj je izvesna. Marija, majka Une i Danke umire, a po slikama se to ne vidi. Devojčice to ne znaju. Male su, nisu svesne. Uninih 7 i Dankinih 5 godina ih štite, blagoslovenim neznanjem. Tu privilegiju nema Marko. On zna da njegova žena i majka njegove dece umire. Zna i nemoćan je. Spasa nema. Smrt je tu, dolazi…Marija i Marko imaju i jednu veću brigu. Mala Danka je na ispitivanjima, Marko mora sa njom u bolnicu u Beograd”.

Još se ne zna tačno šta je. Najave lekara su ozbiljne, jako ozbiljne. Očekuju da će lekari pronaći koja je bolest u pitanju, a strah od mogućeg zaokuplja oboje. Marijina smrt je skoro izvesna, ali njih brine šta je sa Dankom. Ipak, ovaj tekst nije o Danki, nadamo se da će lekari pronaći koja je bolest u pitanju i izlečiti je. Ovo je tekst o Mariji, ćelavoj od terapija, ali sa osmehom na licu. Ženi i majci, koja gleda smrt kako dolazi, koja i dalje veruje u život. I dalje veruje da će uspeti da pronađe lek. Da budemo precizni, ona ne može da pronađe lek. Njen lek mora da dođe do nje. Zvuči čudno, ali je potpuno tačno. A evo i kako. Jedini način da Marija izbegne smrt je transplantacija kosne srži matičnim ćelijama.

 

 

Procedura koja je standarna, koja se stalno radi. Pronađe se davalac matičnih ćelija, one se daju Mariji, tada ima šansu za potpuno izlečenje. I tako je kod nekih pacijenata koji imaju leukemiju. Samo… ni u jednom registru davalaca matičnih ćelija nema nikoga ko odgovara Mariji. Niko, ama baš niko. I ako se ne nađe u nekoliko idućih nedelja, Marijina sudbina je zapečaćena. Samim tim i sudbina njene porodice.

Način da se postane davalac matičnih ćelija je jednostavan. Treba dati jednu epruvetu krvi na analizu. Organizovano je uzimanje uzoraka u Leskovcu, 7. juna u petak na Tehnološkom fakultetu od 10 do 15 časova. Ako niste blizu Leskovca, ni to nije problem. Uzorak se može dati svakog dana u:Institutu za transfuziju krvi Srbije, Beograd Svetog Save 39, Službi za transfuziju krvi KBC Zemun, Zavodima za transfuziju krvi Niš, Novi Sad, Kragujevac, Subotica i Užice Kao i na terenima gde god da su ekipe za dobrovoljno davanje krvi.

“Ne može se znati ko je podudaran sa Marijom. Neko jeste, ko – ne znamo. Znamo da je najveća verovatnoća da se podudaran davalac nađe u Srbiji. Znamo i sledeće, nije važno koja si krvna grupa, nije važno kog si pola, ako imaš od 18 do 45 godina, možda si ti taj. Ustani i kreni, otiđi na neko od gore navedenih mesta, daj uzorak. Ustani i kreni. Budi Marijin lek. Budi Marijin život“, napisali su iz udrženja „Lekua“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija