• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Večernjilist

05.06.2024

12:35

Hrvati udaraju po džepu! Kugla sladoleda košta kao Svetog Petra kajgana, a za ležaljke traže kao u San Tropeu

Shutterstock

Društvo

Hrvati udaraju po džepu! Kugla sladoleda košta kao Svetog Petra kajgana, a za ležaljke traže kao u San Tropeu

Podeli vest

Hvar je ovog leta rezervisan za strane turiste, sudeći prema utiscima naše sagovornice Katarine, koja je poslednje sedmice maja boravila na ovom hrvatskom ostrvu.

Iako su i cene u skladu sa dubinom džepa stranaca, ona kaže da ima stvari koje, ipak, nisu tako skupe kao što se očekuje.

- Za paste sam zapamtila da smo plaćali 16-17 evra, dok su morski plodovi oko 30 evra, zavisi od vrste. Naravno, ima i skupljih mesta gde nema obroka ispod 40-50 evra. Nije mi toliko strašno kao što sam se plašila da će biti s obzirom na to da su isključivo dobrostojeći stranci posetioci - kaže sagovornica, koja je na Hvaru zatekla Šveđane, Portugalce, Špance i Britance.

Kaže da se ugostitelji gotovo iznanade kada čuju "dobar dan" od turista, jer su navikli na engleski.

Dodala je da je pivo oko pet evra, a kafu je pronašla za oko 2,5 evra. Sladoled je plaćala 3,5 evra za kuglu, ali napominje da su kugle velike i dovoljna je jedna kao i da je u pitanju sladoled po tradicionalnoj recepturi, te joj cena nije strašna s obzirom na kvalitet.

Foto: Shutterstock

 

Povratna karta na brodiću do prvih manjih ostrva košta deset evra, a do poznatih Paklenih ostrva 15 evra. Ležaljke su, takođe, 15 evra.

Cene u Hrvatskoj, posebno na hrvatskom primorju su svake godine sve veće, piše Večernji list i dodaje da mnogi ugostitelji "naduvaju cene", navodeći primer Opatije. Naime, račun od 9. maja pokazuje da espreso košta pet evra, veliki kapućino šest, a neskafa od vanile 6,50 evra. Uz nekoliko kafa, na računu je bio i koktel od 13 evra.

Oni su naveli da, ipak, ima "svetlih primera" kao što je kafa plaćena 1,30 evra, kako stoji na računu sa Murtera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51