• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I.I.

07.06.2024

14:39

Lebdeo između života i smrti! Gorana iz Rekovca otrovne pečurke umalo da koštaju života: "U komi sam bio 17 sati"

Shutterstock/privatna arhiva

Društvo

Lebdeo između života i smrti! Gorana iz Rekovca otrovne pečurke umalo da koštaju života: "U komi sam bio 17 sati"

Podeli vest

Ko god veruje da je odličan poznavalac gljiva i da nikada ne može da pogreši koje su jestive, a koje njihove dvojnice otrovnice, može da se prevari, a ishod može da bude fatalan.

To najbolje potvrđuje slučaj Gorana Jovanovića Kemiša (56), poštara iz sela Bare nadomak Rekovca. Verujući svom iskustvu, jer pečurke bere još iz detinjstva, najpre sa svojim roditeljima, a kasnije ih je i sam raspoznavao, 30. maja krenuo je u šumu da sebi pribavi ukusan ručak.

Našao je puno vrganja i lisičarki, a ubrao je i dve sunčanice, ne sluteći da su one, zapravo, otrovne dvojnice jestivih sunčanica.

- Supruga Vesna spremila je pečurke i ja sam ih pojeo u slast. Srećom, svi su bili već ručali, pa sam ih jeo sam. Njihov ukus nije ukazivao da sam pojeo otrovne gljive. Samo petnaestak minuta kasnije osetio sam strahovit bol u glavi, rukama inogama. Pošao sam u dvorište da udahnem svež vazduh, ali nisam ni bio svestan kada sam se sručio posle samo nekoliko koraka - priča Jovanović.

Foto: I.I.

 

Dok je ležao bez svesti i u lokvi krvi koja mu je izlazila iz usta, pronašle su gaunuke, bliznakinje Dunja i Vanja, koje su sigurne smrti zimus spasile i stariju komšinicu, koja je upala u smet i koja bi se smrzla u snegu.

Odmah su alarmirale ukućane, a oni Službu hitne pomoći u Rekovcu. Jovanović je brzo zbrinut,
održavali su ga u životu, ali bez svesti, i hitno poslali u Klinički centar u Kragujevcu.

Videvši u kakvom je stanju lekari su ocu Milenu i supruzi Vesni rekli da je stanje kritično i da je pitanje da li će da preživi.

- Veoma sam zahvalan lekarima Doma zdravlja u Rekovcu koji su mi ukazali prvu pomoć i hitno prevezli u Kragujevac. Lekari Kliničkog centra u Kragujevcu takođe su zaslužni što sam preživeo. Davali su mi infuzije i drugu terapiju i spasili su me sigurne smrti. U komi sam bio 17 sati! Kada sam se probudio, pomislio sam da sam umro. Ničega se nisam sećao. Kada sam pokušao da se pomerim, osetio sam da sam vezan. “Konačno ste se se probudili!”, začuo sam nečiji glas. Tada sam video da su kraj mene dva lekara i četiri medicinske sestre - kaže Jovanović.

Foto: I.I.

 

On dodaje da je tri dana “lebdeo” između života i smrti i da su mu lekari rekli da je preživeo samo zato što je zdrav i žilav i da bi za većinu ljudi ishod bio fatalan.

Srećom, otrov nije ostavio nikakve posledice i on se vratio na posao i uobičajenoj životnoj rutini.

- Svima savetujem da se ne igraju životom. Bio sam ubeđen da nikada ne može da
mi se dogodi da pomešam otrovne gljive sa jestivim. Ali, eto, dogodilo se
- zaključuje Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija