• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.06.2024

12:25

Srbija od 1851. zapaženi učesnik EXPO izložbi: U Parizu smo dobili čak 19 zlatnih, 69 srebrnih i 98 bronzanih medalja

Promo

Društvo

Srbija od 1851. zapaženi učesnik EXPO izložbi: U Parizu smo dobili čak 19 zlatnih, 69 srebrnih i 98 bronzanih medalja

Podeli vest

Iako se EXPO prvi put organizuje u našoj zemlji, a i na čitavom Zapadnom Balkanu, Srbija ima dugu i uspešnu istoriju učešća na svetskim izložbama.

Iako je prva izložba održana u Londonu 1851. godine, istorija našeg učešća počinje davne 1885. godine u Antverpenu. Paviljon Srbije zauzimao je prostor od 125 kvadratnih metara, sa ukupno 302 izlagača, dok su tokom izložbe predstavnici naše zemlje osvojili ukupno 157 nagrada.

176 godina kasnije, Srbija će biti domaćin najvažnije izložbe za ceo region - Specijalizovane izložbe EXPO 2027, sa izložbenim prostorom od 25ha, koji će za tri meseca trajanja, ugostiti više od 3 miliona posetilaca i 120 zemalja učesnica.

EXPO izložbe predstavljaju globalno okupljanje nacija posvećeno pronalaženju rešenja za izazove našeg vremena. Ove izložbe posebno su zanimljive jer su se na njima prvi put javnosti predstavila neka od najvećih tehnoloških i naučnih dostignuća svog vremena, kao što su naizmenična struja, telefon, touchscreen tehnologija i mnoga druga, ali i umetnički pravci kao što je Art deko.

Foto: Vlada Srbije

 

Trajna nasleđa

Takođe, EXPO izložbe su ostavile svetu trajna arhitektonska nasleđa i neke od najpoznatijih građevina na svetu kao što su Ajfelov toranj u Parizu ili Atomium u Briselu, Okeanarijum i novi sajam u Lisabonu.

Iako su ishodi i nasleđa dosadašnjih EXPO izložbi uglavnom bile infrastrukturne građevine, naučna i tehnološka dostignuća, proteklih godina teme EXPO izložbi se, pored ovog aspekta, veoma pažljivo bave izazovima čovečanstva, odnosno društveno važnim temama, kao što je održivi razvoj, hrana ili energija.

Danas, više nego ikad, svetu je potreban pozitivan i svež pogled na budućnost. Svetske EXPO izložbe su, po svom konceptu, sjajna mesta za diskusiju i podsticanje da svi, pojedinačno i zajedno, učinimo svet boljim mestom za buduće generacije.

Foto: Vlada Srbije

 

Zapažen nastup Srbije

Još jedna izložba, na kojoj je naša zemlja zapaženo učestvovala, bila je u Parizu 1900. godine, na reci Sena, gde su predstavljeni naši proizvodi (hrana, minerali, tkanine) na specijalno izgrađenom paviljonu, veličine 550 m2, u obliku srpsko-vizantijske crkve. Budući da je tada bilo nagrađivanja za izložbenost, dobili smo čak 19 zlatnih, 69 srebrnih i 98 bronzanih medalja.

Potom smo imali zapaženo učešće na izložbi u Briselu, 1958. godine, zbog koje je izgrađen Atomijum, koji je danas i simbol Brisela i Belgije, a kada smo kao Jugoslavija dobili ogromnu pažnju zbog, opet, jedinstvenog paviljona, sagrađenog od kombinacije gvožđa i stakla.

Godine 1967. u Montrealu, 90 zemalja je napravilo svoj paviljon, a arhitektura našeg paviljona pričala je i spoljašnjom strukturom i unutrašnjim sadržajem priču o nama. Paviljon je spoljašnjim izgledom imao elemente Đerdapa na Dunavu i mosta "Gazela" u Beogradu.

Foto: Vlada Srbije

 

Od 2000. godine, Srbija je učestovala još na tri izložbe - u Šangaju 2010. godine, u Milanu 2015. i u Dubaiju 2021. godine. Šangaj je po posećenosti oborio sve rekorde, a mi smo imali impozantan paviljon veličine čak 1000 kvadratnih metara sa fasadom koja je bila inspirisana čuvenim pirotskim ćilimom.

Beograd domaćin Expo 2027

Dok smo u Milanu učestvovali sa fokusom na hranu, kao tadašnjom temom, u Dubaiju u postkovid periodu Srbija je svojim impresivnim nastupom privukla pažnju više od milion posetilaca. Tokom predstavljanja na Expo 2020 Dubai, Srbija je ostvarila više od 10.000 poslovnih kontakata i postala tema svetskih medija zahvaljujući nauci i inovacijama, kao i našim proslavljenim umetnicima i sportistima koji su bili deo naše postavke.

Foto: Vlada Srbije

 

Tema Specijalizovane izložbe u Beogradu "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve" pružaju zemljama učesnicama veliki broj mogućnosti da na najbolji način predstave svoje kulture i nasleđe, ali sigurno je da će Beograd biti uspešan kao domaćin, podjednako kao i učesnik prethodnih izložbi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija