• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

12.06.2024

09:43

Sve što treba da znate o romingu u Grčkoj: Evo koliko će vas internet koštati, sve zavisi od jedne stvari

Shutterstock

Društvo

Sve što treba da znate o romingu u Grčkoj: Evo koliko će vas internet koštati, sve zavisi od jedne stvari

Podeli vest

Odmori su počeli, a osim smeštaja i njihove cene, turiste interesuje i tarife rominga u letovalištima koje posećuju.

Grčka je već godinama jedno od omiljenijih letovališta naših građana, a dobra vest je što je pre nekoliko godina između Srbije i ove zemlje ukinut roming, a internet je znatno jeftiniji.

Podsetimo, od 1. jula 2021. potpisan je sporazum o ukidanju naplate rominga između Grčke i Srbije. Šta to znači?

- Svi naši građani koji se odluče da letuju u Grčkoj neće plaćati tarifu rominga u inostranstvu. Pozivi i poruke biće naplaćivani po ceni lokalnih poruka i poziva odlaze u Grčku neće plaćati tarifu rominga u inostranstvu. Opcije korišćenja interneta takođe su jeftinije, ali znatno skuplje kada se uporedi sa cenama standardnih poruka i poziva, opcije za korišćenje interneta kreću se od 100 dinara.

Potrebno je istaći i da svaki od operatera ima svoj način računanja troškova rominga, ali su cene ponajviše određene u zavisnosti od udaljenosti zemlje.

Roming u Grčkoj niži

Zahvaljujući pomenutom sporazumu iz jula 2021. godine, cene minuta poruka i internet saobraćaja ka Grčkoj i iz Grčke su znatno niži u odnosu na druge države:

Minut dolaznog poziva: od 4 do 50 dinara
Minut odlaznog poziva: od 19 do 50 dinara
SMS poruka: od 4 do 20 dinara
jedan megabajt (MB): oko 1 dinar

Treba istaći, da se roming tarife razlikuju između teleoperatera zbog načina kako ih svrstavaju. tj. oni ih svrstavaju na osnovu daljine od Srbije.

Roming u Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana

Iste godine je i potpuno ukinuta naknada za roming u Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji. To znači da državljani ovih zemalja mogu međusobno da komuniciraju po istim cenama kao i kod kuće.

Dakle, cene ovih usluga ugovorene su sa mobilnim operaterom u okviru paketa na koji se korisnici odluče prilikom kupovine. Međutim, kada je u pitanju internet, naplata funkcioniše drugačije. Tako će korisnik, kada potroši sve mobilne podatke koje ima u svom paketu, plaćati dodatnu potrošnju po posebnoj ceni, tj. postpejd korisnici imaju ograničen broj podataka, i upravo zbog toga svi operateri nude dodatke za internet koji najčešće traju nedelju dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija