• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

15.06.2024

11:18

Simptomi virusa koji hara među decom su vrlo mučni: Doktorka otkriva zbog koje stavke roditelji treba da su posebno na oprezu

Printskrin

Društvo

Simptomi virusa koji hara među decom su vrlo mučni: Doktorka otkriva zbog koje stavke roditelji treba da su posebno na oprezu

Podeli vest

Od početka juna u dečjim kolektivima se pojavila epidemija BRNU virusa - bolest usta šaka i stopala, koji je poznat i kao "američki virus", a doktori su izneli jednu malo poznatu činjenicu - deca su zarazna nekoliko dana i nakon što im prođu simptomi!

Trenutno u Srbiji vlada više virusnih i bakterijskih infekcija, čemu doprinose i oscilacije vremenskih prilika.

Doktora Ivana Begović Lazarević naglašava da situacija, ipak, nije tako dramatična.

Objašnjava da je kada je reč o BRNU virusu, reč o tipu koksaki A virusa, odnosno enterovirusa koji se obično javlja kod dece.

Na dnevnom nivou u komunikaciji sa vrtićima

- Nije strašna situacija, imamo odličnu komunikaciju sa predškolskim ustanovama. Na dnevnom nivou smo sa njima u komunikaciji. Od početka juna do sada su registrovane četiri epidemije u kojima je ukupno obolelo 26 dece. Znači, nije tako strašno. Imali smo jednu epidemiju tokom prethodnog meseca, u maju, gde je obolelo devetoro dece - kaže ona.

Foto: Foto: Shutterstock, PngWing

 

Gušobolja, bolne afte...

Prema njenim rečima, kod bolesti usta, šaka i stopala, posle inkubacionog perioda, koji traje 3 do 5 dana, dolazi do povišene telesne temperature, a ubrzo dolazi do pojave gušobolje, javljaju se promene u ustima koje podsećaju na afte, a potom promene na šakama, stopalima, u prevojima u obliku sitnih mehurića koji pucaju i pretvaraju se u kraste.

- Zbog visoke temperature, zbog bola u guši, zbog tih promena na sluznici usne duplje, deca odbijaju hranu i tečnost, tako da tu treba biti jako obazriv da deca ne dehidriraju, jer ne unose tečnost, a i imaju visoku temperaturu - upozorava doktorka i dodaje da su deca zarana i nakon što prestanu svi ovi simptomi:

Po prestanku simptoma, deca su zarazna nekoliko dana, tako da treba voditi računa jer se bolest prenosi i respiratornim kapljicama i tzv. orofekalno, znači prljavim rukama, jer se izlučuje i putem stolice i treba voditi računa, odnosno poštovati i ličnu i opštu higijenu u kolektivima.

Simptomi BRNU virusa

* često odbijanje obroka
* kod male dece se javlja i kašasta stolica
* povišena telesna temperatura, do 38
* povremena glavobolja
* bol u grlu
* inkubacija traje od tri do pet dana, drugog ili trećeg dana bolesti na šakama, stopalima i u ustima se javlja ospa koja liči na plikove

Stabilna situacija sa velikim kašljem

Što se tiče epidemiološke situacije sa velikim kašljem, situacija je stabilna već dva meseca, dodaje doktorka. U junu je registrovano četiri-pet slučajeva velikog kašlja, kao i u maju.

Što se tiče morbila nemoguće je dati bilo kakvu prognozu. Početkom prošle nedelje je prijavljen samo jedan slučaj.

- Ono što je najvažnije kako bismo imali kolektivni imunitet koji će sprečiti da imamo novoobolele, bitno je da svi roditelji čija deca nisu primila ni prvu ni drugu dozu, da to urade u najkraćem roku - apeluje doktorka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord Uživo
EURO 2024

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord

Današnji program na Evropskom prvenstvu rezervisan je za grupu F, koja jedina nije igrala mečeve prvog kola. Stoga nema utakmice u 15.00 časova, već će program od 18.00 časova otvoriti Turska i Gruzija koje se sastaju u Dortmundu. Derbi dana je od 21.00 čas u Lajpcigu, kada će se sastati Portugal i Češka.

18.06.2024

12:57

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija