• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

19.06.2024

07:20

Od ove cifre će vam se zavrteti u glavi! Evo za koliko je prodat najskuplji stan u Beogradu

Shuterstock

Društvo

Od ove cifre će vam se zavrteti u glavi! Evo za koliko je prodat najskuplji stan u Beogradu

Podeli vest

Najskuplji stan u prva tri meseca ove godine prodat je u beogradskoj opštini Savski venac, u luksuznom naselju Beograd na vodi. Za nekretninu od 188 kvadrata iskeširano je 1,22 miliona evra, govore najnoviji podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

I mada je za stan na Savskom vencu dato najviše para, to nije i najskuplji kvadrat koji je prodat u našoj zemlji.

- Najskuplji kvadratni metar stana u prvom kvartalu 2024. koštao je čak 10.350 evra za stan koji se nalazi u naselju Beograd na vodi - navedeno je u izveštaju RGZ.

Kada su kuće u pitanju, najskuplja je prodata takođe na opštini Savski venac, a za nju je plaćeno 3,18 miliona evra. Cena najskupljeg garažnog mesta je 73.000 evra, dok je najviša cena poslovnog prostora iznosila 3,09 miliona evra. Ukupna suma novca koji su građani Srbije dali za kupovinu nekretnina u prva tri meseca ove godine iznosila je 1,5 milijardi evra, a ukupno je prodato 29.108 nekretnina.

Skupo se prvo proda

Luksuzni kvadrati na dobrim lokacijama i tri puta su skuplji od standardnih cena u prestonici, ali ipak, kao po pravilu, najskuplji među prvima nađu kupce.

Prema rečima stručnjaka, kupci ovakvih stanova prvo gledaju lokaciju - blizinu škole za decu, mogućnost da se parkira automobil, kao i prodavnice, kafići, restorani. Takođe, kako kažu agenti za nekretnine, budućim vlasnicima je veoma bitan i kvalitet zgrade i kakav je raspored prostorija u stanu. Traže se stanovi u zgradama manje spratnosti sa najmodernijom kvalitetnom opremom, lepim terasama i jednom ili dve garaže po stanu. Ovi stanovi često imaju više soba, dva kupatila, obezbeđenje u zgradi, kao i profesionalno održavanje apartmana.

Foto: Shuterstock

 

Šta je najskuplje?

* najskuplji stan 1,22 miliona evra, Savski venac
* najskuplji kvadrat 10.350 evra, Savski venac
* najskuplja kuća 3,18 miliona evra, Savski venac
* najskuplja garaža 73.000 evra, Vračar

Nedeljko Malinović, vlasnik agencije za nekretnine, objašnjava da se najskuplji stanovi u prestonici prodaju u Beogradu na vodi, ali i na Dedinju, Senjaku i Vračaru.

- Kupci skupljih stanova očekuju da za cenu koja može da bude viša i od dva miliona evra imaju odličnu lokaciju u blizini škola, vrtića, tržnih centara, da je stan osunčan, da ima lep pogled, kao i da je zgrada okružena velikim zelenim površinama. Za taj novac traži se obavezno novogradnja, odnosno 'pametna zgrada' i vrhunski kvalitet, najbolji parket i keramika i naravno adekvatan raspored prostorija sa ogromnom dnevnom sobom, kao i terasom - navodi Malinović.

Foto: Shutterstock

 

Cene njiva obaraju rekorde

Najskuplje poljoprivredno zemljište prodato u Srbiji ove godine jeste oranica za koju su izdvojena 2,2 miliona evra na teritoriji gradske opštine Palilula (Grad Beograd) i ima površinu od 115 hektara.
Najskuplji kvadrat njive u ovoj godini prodat je u Rumenki kod Novog Sada za parcelu od oko 1.000 kvadrata, po ceni od 50 evra za kvadrat, pa ispada da hektar košta paprenih 500.000 evra.
Naime, najnoviji podaci Republičkog geodetskog zavoda govore da je najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan na teritoriji Grada Novog Sada (katastarska opština Rumenka) po ceni od 50 evra po metru kvadratnom za parcelu površine 1.096 metara kvadratnih. Ova cena za hektar je inače rekordna u Srbiji, a samo je jedna njiva prošle godine bila prodata po istoj ceni za kvadrat. Parcela je površine nešto manje od dva hektara ili 19.970 metara kvadratnih, a prodata je u Kaću kod Novog Sada.

Stabilizacija tržišta

Govoreći o samom tržištu nekretnina, Ivana Štrbac iz RGZ istakla je da je nakon intenzivnog rasta cena u periodu posle pandemije kovida sada došlo do stabilizacije tržišta.

- Situacija se stabilizovala i vratila na nivo od pre epidemije koronavirusa. Cene su se smirile, a u pojedinim opštinama čak i stagniraju neko duže vreme. Investiranje u nepokretnosti, ali i u druge stvari je zapravo lična odluka. To svako treba da proceni u skladu sa svojom situacijom. U tom smislu najbolji savet je da građani prate ove podatke i da na osnovu svih dostupnih informacija zaključe da li mogu sebi da priušte takvu investiciju - rekla je Ivana Štrbac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija