• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.06.2024

13:56

Svaka peta diploma dobijena je na privatnom fakultetu! Ovo je najnovija statistika

Informer

Društvo

Svaka peta diploma dobijena je na privatnom fakultetu! Ovo je najnovija statistika

Podeli vest

Republički zavod za statistiku (RZS) danas je objavio da je, u kalendarskoj 2023. u Srbiji, na svim visokoškolskim ustanovama, kao i na svim nivoima studija, diplomiralo 38.132 studenta.

Na državnim i privatnim univerzitetima ukupno je diplomiralo 29.123 studenta, od toga 76,8 odsto ili 22.367 studenata diplomiralo je na državnim, a 23,2 procenta ili 6.756 na privatnim fakultetima.

Na državnim akademijama, visokim školama strukovnih studija i privatnim visokim školama strukovnih studija diplomiralo je 9.009 studenata, od toga 84,3 odsto na državnim visokim školama, a 15,7 procenata studenata na privatnim.

Posmatrano prema načinu finansiranja studija, od ukupnog broja diplomiranih studenata 36 odsto su korisnici budžeta, 47,5 procenata su samofinansirajući i 16,5 odsto su na budžetu i samofinansiranju.

Od ukupnog broja diplomiranih studenata 14.832 ili 38,9 procenata su muškarci, a 23.300 ili 61,1 odsto su žene.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Počinje trka za indeks! Evo na kom fakultetu će biti tesna borba
Društvo

Počinje trka za indeks! Evo na kom fakultetu će biti tesna borba

Mali maturanti su odradili svoje trodnevno testiranje i dok sastavljaju liste želja i čekaju da vide koju će srednju školu upisati, njihove četiri godina starije kolege tek započinju “bitku za indeks”, pre svega za budžetska mesta koja garantuju besplatno školovanje, pošto ih u narednih pet dana očekuju prijemni ispiti na fakultetima.

24.06.2024

09:48

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija