• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

29.06.2024

10:46

Katarina letnji raspust provodi na drugačiji način! Ona volontira u Crvenom krstu jer voli da pomaže ljudima!

Printskrin RTS

Društvo

Katarina letnji raspust provodi na drugačiji način! Ona volontira u Crvenom krstu jer voli da pomaže ljudima!

Podeli vest

Leto, sparina i vrućina – pravo vreme za hladovinu pored bazena, ali 15-godišnja Katarina Travar iz Beograda izabrala je da drugačije provede svoj letnji raspust. Volonter je Crvenog krsta i pomaže u transfuziološkom autobusu.

Katarina Travar (15) kaže da je od malena imala želju da pomaže ljudima, a da se Crvenom krstu pridružila kada su u školi imali obuku pružanja prve pomoći.

- Ovde sam da dočekam davaoce krvi, pokažem im kako se popnjavaju upitnici, pravim im društvo ako imaju tremu, smirujem, to ljdima može da znači više nego bilo šta na ovom svetu. Drago mi je što sam ovde, akcije traju tri do četiri sata tako da, iako volonitram, i dalje stižem da se zabavljam kao svako drugo dete - kaže Katarina Travar.

Njeni baba, deda, roditelji i brat redovno daju krv. Ona je još mlada da bi bila davalac, ali zato je tu da doprinese zajednici koliko može i pruži primer vršnjacima.

- Ukoliko nemaju šta da rade za letnji rasput, ili im društvo nije tu, a ne kažem da treba samo zbog toga da se učlane, možda čak i zavole ovo mesto. Ima dosta dobrih ljudi, svi su pozitivni, i to je jedna lepa zajednica, svi podržavamo jedni druge - zaključuje sagovornica RTS-a.

Foto: Grad Zrenjanin

 

Edukacija i priprema

U Crvenom krstu na Novom Beogradu kažu da sarađuju sa volonterima različitih godina, dok se od vremena korone javilo i dosta mladih koji su tu i dalje.

Sekretar Crvenog krsta za Novi Beograd Zoran Ranković kaže da da u organizaciju vrše edukaciju polaznika.

- Kada procenimo da su pripremljeni, mogu da izađu na teren i učestvuju u nekoj akciji, vršimo selekciju, i dolazimo do toga ko je zasta vičan. Te sposobnosti pokušavamo da maksimalno iskoristimo na terenu - kaže Ranković.

Nesebična pomoć

U situaciji kada zbog godišnjih odmora (ne samo) nedostaju radnici za mnoga zanimanja, pomoć je svima dobro došla.

Katarina nije jedina koja nesebično pomaže u, pre svega, humanom i odgovornom poslu.

Čuli smo da to i nije teško, a stiču se nova iskustva, navike i poznanstva.

Neki i zavole i ostanu na tom poslu. 

Bez obzira na to što radite, uvek ste dobrodošli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija