• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.06.2024

14:26

Pogađa cilj na udaljenosti od 100 metara: Samostrel je precizno oružje koje se koristi i u lovu!

Shutterstock

Društvo

Pogađa cilj na udaljenosti od 100 metara: Samostrel je precizno oružje koje se koristi i u lovu!

Podeli vest

Samostrel kojim je napadač ranio pripadnika Žandarmerije M.J. (34) u vrat, danas oko 11 sati ispred ambasade Izraela u Beogradu, je izuzetno precizno sportsko oružje na malim rastojanjima čija strela može dostići i brzinu od 90 metara u sekundi i pogoditi cilj veličine pet puta pet centimetara na udaljenosti od 70 do 100 metara.

Pripadnik Žandarmerije na dužnosti je u samoodbrani savladao i ubio napadača, a trenutno se nalazi u Urgentnom centru gde mu je tokom operacije izvađena strela iz vrata.

Vlade Radulović, vojni analitičar, kaže da se u svetu samostrel može sresti i kao lovačko oružje.

- Kod nas na tržištu se mogu naći različite vrste samostrela, a u skladu sa kvalitetom i snagom cene variraju od 20 do preko 200 evra. U skladu sa tim oni jeftiniji su plastične izrade i manje brzine, dok su veći i profesionalni izrađeni od aluminijuma, kombinacije drveta i ugljeničnih vlakana, odnosno kompletno izrađenih od kompozitnih materija - objašnjava Radulović.

Foto: Shutterstock

 

Tri vrste strela

Kako kaže, strelice samostrel mogu da budu izrađene od različitih materijala.

- Zahvaljujući jakim tetivama (koje pratećim mehanizmom okidanja otpuštaju strelicu) koje se izrađuju od specijalnih veštačkih vlakana, strelica dostiže brzine i preko 90 metara u sekundi. Zavisno od kvaliteta izrade i korišćenih materijala strelice mogu biti od aluminija, karbona ili aluminija obloženog karbonom. Debljine variraju od 4,5 mm pa do preko 12 mm - navodi Radulović.

Foto: Zoran Sinko

 

Kako kaže, u pucnjavi kod ambasade Izraela pitanje je "koliko strelac ima iskustva u upotrebi tog oružja".

Profesionalni samostreli i obučeni strelci mogu uspešno da pogode cilj veličine 5x5 cm i na daljinama 70 do 100 metara - priča Radulović.

Vojni analitičar dodaje da "po našem važećem zakonu, zavisno od sile zatezanja tetive, samostreli pripadaju C i D kategoriji oružja".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija