• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.07.2024

18:45

Šta uraditi ako na letovanju ostanete bez pasoša? Ovo je detaljna procedura ako vam neko ukrade dokumenta!

Shutterstock

Društvo

Šta uraditi ako na letovanju ostanete bez pasoša? Ovo je detaljna procedura ako vam neko ukrade dokumenta!

Podeli vest

Ako vam neko ukrade putne isprave na letovanju, putni list za povratak u zemlju brže se može izvaditi ako kod sebe imate kopiju pasoša i dve fotografije.

Milan Vukosavljević iz Ministarstva spoljnih poslova kaže da uvek preporučuju da se pasoš ne nosi na plažu, već kopija. Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta pak savetuje da ako se boravi u apartmanskom smeštaju da se doplati za sef.

Pre polaska na letovanje, građani na sajtu Ministarstva spoljnih poslova mogu da se informišu kakva je zdravstvena i bezbednosna situacija u zemlji u koju putuju, mogu li tamo da koriste naše platne kartice i koje, šta im je potrebno od dokumenata ako vode kućnog ljubimca.

Direktno na sajtu ambasada i konzulata trebalo bi da su istaknuti i telefoni za hitne situacije koje građani mogu da pozovu ako zapadnu u problem u inostarnstvu, a postoje i dežurni telefoni Ministarstva spoljnih poslova.

Građani se javljaju zbog saobraćajnih nezgoda, zdravstvenih problema, hapšenja, kada se nađu u letovalištu pogođenom poplavama ili požarima, a najčešće traže pomoć kada su im ukradeni dokumenta i novac.

Putni list za povratak u zemlju brže se može izvaditi ako kod sebe imate kopiju pasoša i dve fotografije.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Milan Vukosavljević izjavio je za RTS da uvek preporučuju da se pasoš ne nosi na plažu, te da treba da napravimo kopiju koju nosimo sa sobom ili da imamo sliku pasoša i lične karte u telefonu.

- Prva stvar koju treba da uradite je da se obratiti lokalnoj policiji, kako bi dobili policijski zapisnik o gubitku dokmenta, a zatim da se obratite našem diplomatsko-konzularnom predstavništvu, ambasadi ili konzulatu koji je najbliži - kaže Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, putni list se dobija odmah ako imate policijski zapisnik, dve fotografije formata za pasoš i dokument za identifikaciju, poput lične karta ili njene kopije ili pasoša.

- Ako je sve izgubljeno ili ukradeno, uvek se može proveriti identitet preko MUP-a - naveo je Vukosavljević.

Aleksandar Seničić iz Jute savetuje građane koji putuju preko turističkih agencija i smešteni su u apartmanima, gde najčešće i dolazi do krađa dokumenata i ostalih vrednosti, da treba da doplate za sefove.

- U depozit boksove, odnosno sefove mogu da ostave pasoš, ključeve automobila i ostatak novca koji im ne treba svaki dan - poručuje Seničić.

S druge strane, kako je naveo, kada dođe do tako neprijatne situacije, imaju svu podršku predstavnika turističke agencije koji je, po pravilu od momenta kada dođe na tu destinaciju, u kontaktu sa diplomatsko-konzularnim predstavništvom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!
Live TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!

Kabinet srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović uputio je urgentan dopis ministru spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, Elmedinu Konakoviću, u kome traže da hitno i bez odlaganja odobre dolazak i prelet helikoptera MUP Srbije da bi pomogao u gašenju požara na području opštine Gacko, te da tako pokaže odgovornost prema ljudskim životima. Ovim povodom gosti "Info jutra" Informer televizije bili su profesor dr Milimir Mučibabić, univerzitetski profesor i analitičar i politikolog Ljuan Koko.

17.07.2024

12:34

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)
Live TV

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)

Kandidat za predsednika Amerike Donald Tramp nedavno je bio meta atentata koji je, pukom srećom, preživeo bez težih povreda. Da li je moguće da sličan napad zadesi i ruskog predsednika Vladimira Putina? Odgovor na ovo pitanje davala je Marina Galogaža, predsednica Udruženja sunarodnika Rusije, tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

17.07.2024

10:02

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sprema se bomba! Gigant spremio 20 miliona evra za Srbina!
Fudbal

Sprema se bomba! Gigant spremio 20 miliona evra za Srbina!

Italijanski velikan Milan blizu je dogovora sa Strahinjom Pavlovićem (23), ali on po svemu sudeći neće biti jedini Srbin koji stiže na "San Siro", pošto je slavni klub započeo pregovore sa Udinezeom oko transfera Lazara Samardžića (22)!

17.07.2024

13:52

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija