• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.07.2024

16:47

CRNO NA BELO! Evo kako su rasle plate u Srbiji! Dobre vesti za građane o onom što nam sledi

Shutterstock

Društvo

CRNO NA BELO! Evo kako su rasle plate u Srbiji! Dobre vesti za građane o onom što nam sledi

Podeli vest

Prosečna plata u Srbiji je u maju mesecu prvi put je premašila cifru od 100.000 dinara, govore zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku. Još bolja vest je da će plata sa sadašnjih 855 skočiti na više od 900 evra do kraja godine, što je rast od 45 evra ili više od 5.000 dinara.

Medijalna neto zarada za maj iznosila je 77. 571 dinar, što znači da je 50 odsto zaposlenih primilo zaradu do navedenog iznosa.

- Rast bruto zarada u periodu januar-maj 2024. godine u odnosu na isti period prošle godine iznosio je 15,3 odsto nominalno, odnosno 9,5 odsto realno, dok je prosečna neto zarada veća za 15,2 odsto nominalno, odnosno 9,4 odsto realno -  saopštio je RZS.

Foto: Ministarstvo finansija

 

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za maj 2024. godine nominalno je veća za 16,3 odsto, a realno za 11,3 odsto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 16,2 odsto, odnosno 11,2 odsto realno.

- Medijalna neto zarada za maj 2024. godine iznosila je 77.571 dinar, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u decembru prosečna plata biti još viša, te da će biti veća od 900 evra. 

- Ispunjavaju se ciljevi da prosečna plata do kraja 2027. bude 1.400 evra. Naveo je da se sada vodi odgovorna ekonomska politika, da se grade saobraćajnice, objekti za Ekspo 2027. da rastu plate i penzije i ponovio da je majska plata prešla 100.000 i iznosi 100.170 dinara ili 855 evra - naveo je Mali.
I sami stručnjaci ističu da je rast primanja u našoj zemlji najbolji pokazatelj napretka Srbije i poboljšanja standarda građana.

Mihajlo Rabrenović stručnjak za strategijski menadžemt navodi za Informer je rast plata u našoj zemlji dobar pokazatelj da se država uspečno suočava sa brojnim izazovima koji se dešavaju kako u Evropi tako i u svetu.

- Rast plata i standarda u novijem periodu je jedan od najboljih pokazatelja da se Srbija sa uspehom suočava sa ekonomskim i drugim izazovima u svetu a posebno u Evropi. Taj uspeh u svojoj osnovi ima strategijski zaokret u državnom rukovođenju koji predstavlja snažan otklon od prve decenije ovog veka, kada su često, zarad interesa pojedinaca i grupa, rasprodavana u bescenje državna preduzeća, a javne finansije doterane gotovo do bankrota - zaključuje Rabrenović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Mnogi bi voleli da sam u penziji! Novak poslao jasnu poruku: Spremniji sam za OI nego za Vimbldon! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Mnogi bi voleli da sam u penziji! Novak poslao jasnu poruku: Spremniji sam za OI nego za Vimbldon! (FOTO/VIDEO)

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković (37) spreman je za Olimpijske igre kao zapeta puška i poručuje da neće skoro u penziju, iako bi mu to mnogi želeli! Jedan od najvećih sportista ikada danas je na konferenciji za medije u pres medija centru u Parizu poručio da se oseća mnogo bolje sada nego pred Vimbldon i da će učiniti sve da obraduje naciju i prvi put u karijeri osvoji olimpijsko zlato!

25.07.2024

13:18

Uhapšen brat Nikole Jokića!
NBA

Uhapšen brat Nikole Jokića!

Strahinja Jokić, brat Nikole Jokića, uhapšen je u Denveru i optužen za napad na jednog gledaoca u aprilu posle utakmice Nagetsa.

25.07.2024

10:39

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako
Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako

Pre 58 godina grupa gradištanskih alasa, koje u ovom kraju zovu Dunavski vukovi, okupila se na ušću Peka u Dunav i kuvanjem prve riblje čorbe od sopstvenog ulova, uz čašicu, pesmu i druženje postavili su temelje Alaskih večeri. Od tada, svake godine u julu se okupe i oni stari, ali i mladi ljubitelji Dunava i opet, po tradiciji love ribu, kuvaju čorbu i uživaju!

24.07.2024

17:44