• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

27.07.2024

16:33

Turisti poludeli za ovom srpskom banjom: Noćenje 1.000 dinara, bazeni krcati

Printskrin

Društvo

Turisti poludeli za ovom srpskom banjom: Noćenje 1.000 dinara, bazeni krcati

Podeli vest

Noćenje u Sijarinskoj banji za jednu odraslu osobu košta već od 1.000 dinara.

Nakon perioda korone za banjama u Srbiji zavladalo je ogromno interesovanje, a Sijarinska banja je postala popularna zbog izgradnje novih objekata i bogatijeg sadržaja za posetioce svih uzrasta.

Naime, ova banja ima 26 izvora od kojih se 18 koristi u medicinske svrhe. U tzv. Donjoj banji nalaze se Glavni izvor, Mali Gejzir, Gejzir, Rimski izvor, Borov, Spasa, Raja i Hisara. Gornja Banja ima svoje izvore kao što su Jablanica, Zdravlje, Suzica, Snežnik, tri izvora u Blatištu, Kiseljak i bušotina B-4.

Meštani banje i okolnih mesta često Sijarinsku banju zovu biserom juga Srbije. Nalazi se u Jablaničkom ogrugu, pripada opštini Medveđa i 52 kilometra je udaljena od Leskovca.

Iako su cene maltene svuda skočile poskupljenje nije zaobišlo ni ovaj kraj, ali ipak još uvek može da se nađe jeftin smeštaj. Veliki broj meštana izdaje sobe, apartmane, vikendice pa čak i bungalove u ovom mestu.

Foto: Foto: Printscreen YouTube, Shutterstock

 

Kurir je kontaktirao vlasnike jednog od smeštaja koji kažu da je gužva tokom jula i avgusta velika.

- U tom periodu su i cene veće, a inače noćenje za odraslu osobu košta 1.000 dinara odnosno 1.500 što je opet jeftinije nego u ostalim mestima - rekla nam je vlasnica.

Ljubitelji prirode i čistog vazduha često u ovom mestu izanjmljuju i vikendice i bungalove koji su nešto skuplji. Sudeći po oglasima vikendica za tri osobe može da se nađe od 60 evra po danu, dok noćenje u bungalovu iznosi 3.000 dinara.

Sijarinska banja ima pet bazena za kupanje, 15 kada, tri blatna jezera i plivački bazen sa mineralnom vodom, a banja je poznata i po lekovitom blatu.

- Prema temperaturi voda, Sijarinska banja ima izvore hladnih, hipotermalnih, homeotermalnih i hipertermalnih voda. Prema hemijskom sastavu u svim vodama predominira sadržaj hidrokarbonata i natrijuma. Takođe, sve vode sadrže povećane količine litijuma (Li) i fluora (F). Neke vode karakteriše i znatniji sadržaj slobodnog ugljen-dioksida (CO2), dok druge pored ugljendioksida sadrže i značajne količine vodonik-sulfida. Zbog svojih posebnih balneoloških svojstava sve vode mogu da se koriste u terapijske svrhe, bilo u vidu kupanja na odgovarajućoj temperaturi, pijenja ili inhaliranja i to kod određenih hroničnih oboljenja. Dakle, sve ispitivane mineralne vode Sijarinske banje se zbog specifičnih fizičkih i hemijskih karakteristika mogu koristiti kao dopunsko sredstvo lečenja u sklopu medicinske rehabilitacije. a prema orijentacionim indikacijama koje su date za svaki izvor posebno - navodi se na sajtu Turističke organizacije opštine Medveđa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija