• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.07.2024

11:20

Plata veća 20 odsto od inflacije! Ministar Mali saopštio važne vesti: U decembru prosečna zarada 930 evra!

Ministarstvo finansija

Društvo

Plata veća 20 odsto od inflacije! Ministar Mali saopštio važne vesti: U decembru prosečna zarada 930 evra!

Podeli vest

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su od 2021. godine neto zarade u Srbiji porasle 64,9 odsto, dok je istovremeno inflacija kumulativno porasla 37 odsto, što znači, kako je istakao, da je u tom periodu prosečna zarada rasla za 20,1 odsto više od inflacije.

Mali je tako odgovorio na tvrdnje pojedinih opozicionih političara da je inflacija "pojela" plate i dodao je da su u istom periodu penzije rasle 22 odsto više nego što je rasla inflacija.

"Za 20 odsto su nam veće zarade nego što je bila inflacija tokom ovog, najtežeg mogućeg perioda u globalnoj ekonomiji", rekao je Mali gostujući na TV Prva.

On je dodao da je država vodila računa da penzije i plate rastu iznad nivoa inflacije i naveo da je minimalna zarada porasla 14,8 odsto više od rasta inflacije.

Mali je ocenio da to što je prosečna plata u maju prvi put prešla 100.000 dinara pokazuje ispravnost srpske ekonomske politike i najavio da će u decembru, ako se nastavi ovim putem, one preći prosek od 920 do 930 evra.

Podsetio je da je prosečna plata 2012. godine iznosila 329 evra i ponovio da je cilj države da prosek plata do decembra naredne godine bude 1.000 evra.

Mali je naveo i da Srbija danas ima i rekordno visok broj zaposlenih, kao i rekordno nizak procenat nezaposlenih od 9,4 odsto.
Dodao je da je inflacija u maju iznosila 3,8 odsto.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija