• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

30.07.2024

12:48

Srpskoj porodici se odmor u Crnoj Gori pretvorio u pakao! Sin je imao otvorene rane, odmah smo otišli za Beograd

RINA

Društvo

Srpskoj porodici se odmor u Crnoj Gori pretvorio u pakao! Sin je imao otvorene rane, odmah smo otišli za Beograd

Podeli vest

Porodici iz Srbije letovanje u Crnoj Gori pretvorilo se u pakao i to zbog naizgled bezopasnog ujeda komarca koji se nakon nekoliko dana pretvorio u ogromne rane kod četvorogodišnjeg dečaka.

Komarci su dečaka (4) ujeli na više mesta. Nakon toga, javila se temperatura, a ubrzo i otvorene rane na mestima uboda. Poznato je da komarci mogu preneti malariju, denga groznicu, groznicu Zapadnog Nila, zika virus, žutu groznicu. Međutim, zaražene ženke ovih krvopija mogu preneti parazite, bakterije i druge viruse.

Komarac dečaku preneo stafilokoke

To se nažalost desilo i dečaku iz Srbije koji je zbog ujeda komarca zaradio stafilokoke.

"Bili smo na odmoru u Crnoj Gori, izujedali su ga komarci. Dobio je i temperaturu, a rane od uboda su se širile, bile su bolne, izgledale su kao kraste od velikih boginja! Odvela sam ga kod lekara, a doktor je rekao da sumnja da je infekcija nastala od uboda komarca, ali nije precizirao vrstu komarca. Skratili smo odmor i došli u Beograd jer me je ovo uplašilo", ispričala je vidno uznemirena majka.

"Vodila sam ga i ovde kod lekara i rečeno mi je da je infekcija nastala od ujeda. Nalaz brisa sa inficiranih rana potvrdio je da je reč o stafilokoki. Dobio je antibiotik da pije i antibiotsku kremu da maže", pojašnjava ova majka.

Nema toga što zaraženi komarac ne može da prenese

Specijalista opšte prakse dr Radmila Šehić objašnjava da nema toga šta zaraženi komarac nije u stanju da prenese, te da je važno reagovati odmah nakon određenih simptoma.

"Zaraženi komarci, tačnije ženke komaraca, mogu preneti parazite, viruse i bakterije, ali je to ređe. Inkubacija traje nekoliko dana, nije duga, praktično ta stanja počinju jakom glavoboljom, mučninom, porastom temperature, a uz to se može javiti i osip po telu. Kada je reč o komplikacijama, koje se retko javljaju, može se javiti meningitis, upala moždanih ovojnica, a nažalost i upala mozga. Bitno je da se napadnuta osoba blagovremeno javi lekaru, i to čim primeti glavobolju ili neki drugi simptom", naglasila je dr Šehić.

Često se dešava da deca zaraze ranu češanjem

Pedijatar dr Saša Milićević navodi da komarci mogu biti zaraženi stafilokokom, kao i streptokokom.

"Komarci u sastavu pljuvačke imaju jednu komponentu koja dovodi do pojave otoka i svraba, a kod dece dovodi do toga da deca češu mesto uboda. Međutim, deca često sama izazovu infekciju češanjem, i to tako što se na rukama i noktima uvek nalazi stafilokok, pa se to vrlo lako prebaci na ranu i tako napravi problem. Inače, stafilokoka se može nalaziti i na površini kože. Svaka od tih varijanti može da dovede do infekcije, pa se mora pristupiti lečenju antibioticima, antibiotskim mastima i antiseptičkim sredstvima. Najčešće se desi da deca sama češanjem prenesu stafilokoku na ranu", naglasio je dr Milićević.

Simptomi stafilokoka

- crvenilo
- otok
- svrab ili bol
- povišena temperatura
- uznemirenost
- slabiji apetit


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Šteta! Jovana Arsić ostala bez medalje
Olimpijske igre

Šteta! Jovana Arsić ostala bez medalje

Srpska veslačica u skul konkurenciji Jovana Arsić zauzela je peto mesto u četvrtfinalu Olimpijskih igara sa vremenom 7:56.18 minuta, što nažalost nije bilo dovoljno za plasman u borbu za medalje u trci na 2.000 metara.

30.07.2024

09:59

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija