• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.08.2024

10:57

Srbija je osvojila srebro ali ne na Olimpijskim igrama: Genijalac Bogdan ogrnut srpskom zastavom stigao iz Saudijske Arabije!

Instagram/printskrin

Društvo

Srbija je osvojila srebro ali ne na Olimpijskim igrama: Genijalac Bogdan ogrnut srpskom zastavom stigao iz Saudijske Arabije!

Podeli vest

Upisao je Medicinski fakultet kao prvi na listi bez polaganja prijemnog, a juče je doputovao iz Saudijske Arabije gde je obradovao Srbiju osvojivši srebrnu medalju iz hemije na najvećem svetskom takmičenju tog tipa. Bogdan Eger (18) jedan je od četiri gimnazijalca, članova srpskog tima koji su predstavljali Srbiju u Rijadu, i na radost svih okitili se medaljama i na postolju ogrnuli srpsku trobojku.

Naš tim u Rijadu predstavljala su četvorica gimnazijalca koja su osvojila jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju. Bogdan je jedan od njih. Kući je doneo srebro sa najprestižnijeg takmičenja srednjoškolaca nadarenih za hemiju.

- Nisu se još slegli utisci, ali iskreno nisam očekivao da ću osvojiti srebro. Mislim da će mi se tek slegnuti utisci vremenom i da ću shvatiti kakav je to uspeh koji smo svi ostvarili - rekao je Bogdan priču za Telegraf.rs.

Ove godine završio je Osmu beogradsku gimnaziju u kojoj je pohađao smer za nadarene učenike iz biologije i hemije, a kaže da se za ovo takmičenje pripremao od septembra prošle godine. Nakon toliko truda i odricanja, uspeh je morao da dođe, a Bogdan kaže da nimalo nije bilo lako.

- Takmičenje se sastoji iz dva dela. Iz praktičnog koje nosi 40 poena, i iz teorijskog dela koji je u stvari rađenje zadataka i ono nosi 60 poena. Teorijski deo nosi više poena i zato sam njega više i vežbao, ali i i zato što praktični deo ne mogu sam da vežbam kod kuće, jer nemam laboratoriju. Sam sam počeo da se spremam u septembru i nisam ni znao da li ću ići na takmičenje, unapred sam se pripremao.Učio sam iz raznih knjiga pretežno stranih i najviše mi je pomoglo upravo rešavanje testova sa prošlih godina. Tako da sam se na to fokusirao - otkriva Bogdan.

Najveća podrška su mu roditelji

Sa hemijom se prvi put susreo u sedmom razredu i tada je otišao na prvo takmičenje iz tog školskog predmeta. Shvatio je da je hemija prava nauka za njega

- Sviđaju mi se hemijske reakcije. Ono što je možda nekome čudno, meni se ne sviđa laboratorija, više volim zadatke iz oblasti hemije, jer je to neka mešavina. Ima i malo matematike i fizike što i ne volim najviše, ali nekako kroz hemiju one budu mnogo lepše - priča Bogdan.

Kako kaže, ništa ne bi bilo isto bez podrške porodice, prijatelja i profesora koji su mi izlazili u susret u danima kada je morao da odsustvuje iz škole zbog velikih takmičenja.

- Najveća podrška su mi mama, tata i sestra. U srednjoj školi mi je bila velika podrška razredna, Nevena Ostojić i nastavnica hemije, Irena. Škola mi je izlazila u susret da mogu da izostajem kada imam tako velika takmičenja i da mogu da se fokusiram na pripremu - objašnjava ovaj skromni momak i dodaje da je zahvalan svima koji su mu uputili čestitke koje mu ne prestaju da mu stižu.

Foto: Instagram/printskrin

 

Želi da postane lekar

- Odabrao sam medicinu i upisao sam Medicinski fakultet kao prvi na listi bez polaganja prijemnog. Želeo bih u budućnosti da budem lekar, ali još uvek nisam tačno odlučio na koju bih specijalizaciju - kaže Bogdan.

Uz puno truda, odricanja i uz pomoć profesora mentora srpski đaci otišli su u Saudijsku Arabiju i od 87 država koje su učestvovale na takmičenju i skoro 350 učenika iz svih krajeva sveta, Srbija je osvojila čak četiri medalje.

Učenik beogradske Matematičke gimnazije Janko Popović osvojio je zlatnu medalju, Lazaru Lazareviću iz valjevske gimnazije i Bogdanu Egeru iz Osme beogradske gimnazije pripale su srebrne medalje a Dušanu Đurđeviću iz gimnazije u Ćupriji bronzana.

Hemijska olimpijada održava se svake godine počev od 1968. Srbija kao nezavisna država učestvuje na ovom takmičenju od 2012. godine, a naši đaci svake godine u državu vraćaju medalje.

Rukovodilac i glavni mentor tima bio je, redovni profesor beogradskog Hemijskog fakulteta u penziji, Dušan Sladić a pripreme učenika vodio je i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu Niko Radulović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21