• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.08.2024

11:40

"Dobili ste stan u Budvi!" Ova poruka može da vas ostavi bez dinara: Srbi na meti nove internet prevare!

Shutterstock

Društvo

"Dobili ste stan u Budvi!" Ova poruka može da vas ostavi bez dinara: Srbi na meti nove internet prevare!

Podeli vest

Kriminalci na internetu i društvenim mrežama postaju sve kreativniji u osmišljavanju načina da namame lakoverne. U novoj vrsti prevare na udaru su korisnici aplikacije "Mesindžer", i to uglavnom građani iz Srbije.

Ovoga puta ne traže se podaci sa platne kartice, već potencijalnim žrtvama stiže obaveštenje da su dobitnici automobila ili stana u Budvi. Poklonodavac je nepostojeća firma iz Podgorice. Lakoverni na kraju papreno plate prazan koverat koji im stigne na kućnu adresu, i do 55 evra, što je skoro 6.500 dinara, a u kojem je trebalo da bude ugovor o poklonu kako bi ga potpisali.

- Oni potencijalne žrtve obaveste putem "Mesindžera" da su navodno izvučeni u nekoj nagradnoj igri i da su dobili automobil ili čak stan u Budvi i, nažalost, građani opet nasedaju i poveruju da je to moguće - objašnjava Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača "Efektiva" i dodaje:

- Onda im kažu da je potrebno da se potpiše ugovor o poklonu kako bi se formalno potvrdio dobitak, a kojim se oslobađaju od plaćanja poreze i svih troškova prema državi Srbiji, kao i da će posle da ih pozovu i da zakažu svečanu dodelu nagrade.

Foto: Shuterstock

 

Zatim im, kako dodaje, ponude dve mogućnosti - da potpišu ugovor lično u Podgorici ili ukoliko nisu u mogućnosti da će im dokumentaciju poslati putem pošte na kućnu adresu.

- Zato su potencijalne žrtve građani iz Srbije, jer se njima ne isplati da putuju u Crnu Goru, već se odlučuju da im dokumenta stignu poštom - navodi Gavrilović i dodaje:

- Naravno, stigne im prazan koverat. To je klasičan otkup pošiljke za koji prevaranti u obaveštenju navedu da košta oko 30 evra, ali u praksi tu cenu podignu na 50 ili 55 evra. Onaj koji je poverovao da će dobit auto ili stan, pristaje da plati i taj veći iznos, a kada otvori koverat vide da je prazan.

On ističe da građani treba da budu oprezni, da ne nasedaju, jer niko ne deli automobile i stanove na džabe.

- Ako misle da je tako nešto moguće, treba bar da izguglaju i provere da li firma uopšte postoji. Videće da ne postoji nikakav trag o tom preduzeću na internetu. Potpuno je jasno da se radi o prevari, a onaj ko želi da proba i misli da će nešto dobiti platiće tu svoju naivnost - ističe Gavrilović. 

Sve je više manipulacija na internetu, a nedavno se pojavila još jedna na "Vocapu" u kojoj prevaranti pokušavaju da privuku lakoverne da ulože novac obećavajući im brzu i veliku zaradu, koja funkcioniše po principu Ponzijeve šeme. U realnosti, tu se ne stvara nikakav profit, već organizator šeme početnim ulagačima isplaćuje novac koristeći sredstva novih investitora. Taj sistem puca kada nema novog priliva, tako da zaradu dobijaju početni ulagači, a ostali izgube sve. Jednostavnije rečno, da bi prvi investitori zaradili ostali će biti opljačkani.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)
Live TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)

Nedavni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine govori o tome da je Amerika finansirala proteste u Srbiji održane prošle i pretprošle godine. U zvaničnim dokumentima jasno stoji da tih protesta stoje nevladine organizacije koje su finansirale Amerika i Evropa. Cilj Zapada je da se oslabi vlast u Srbiji kako bi lakše mogli da utiču na nju. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Vjerica Radeta i Đorđe Dabić, državni sekretar.

18.08.2024

19:54

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija