• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.08.2024

18:50

Oglasio se gradonačelnik Đurić povodom laži o neispravnosti vode: Nema mesta za paniku, rezultati pokazuju da nema opasnosti po zdravlje ljudi!

Zoran Sinko

Društvo

Oglasio se gradonačelnik Đurić povodom laži o neispravnosti vode: Nema mesta za paniku, rezultati pokazuju da nema opasnosti po zdravlje ljudi!

Podeli vest

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić oglasio se povodom iznetih neistina o pijaćoj vodi u gradu i obavestio sugrađane da sve analize pokazuju da nema opasnosti po zdravlje ljudi.

- S obzirom na to sam od Instituta za javno zdravlje Vojvodine upravo dobio prve rezultate biološke analize vode iz sistema JKP "Vodovod i kanalizacija", obaveštavam građane Novog Sada da oni pokazuju da nema opasnosti po zdravlje ljidi. Svakako se nastavljaju dalje analize i utvrđivanje činjenica, kao i tehnička sanacija sistema. Kako navode stručnjaci, utvrđeno je prisustvo nematoda u uzorku za vode za piće, ali oni nemaju direktan uticaj na zdravlje ljudi, već mogu da uzrokuju promenu boje i mirisa vode. Iako iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine procenjuju da nema razloga za paniku, mi nastavljamo pojačani epidemijski nadzor i vanrednu kontrola celog sistema JKP “Vodovod i kanalizacija”. U najkraćem roku očekujemo rezultate ispitivanja koje sprovodi sanitarna inspekcija, o čemu ćemo takođe odmah obavestiti javnost- istakao je prvi čovek Grada. 

Kako na svoj sajtu navodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, utvrđeno je prisustvo nematoda u kontrolisanom uzorku vode za piće uzetom dana 20.08.2024. godine iz rezervoara fabrike vode JKP “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad. Biološka analiza vode za piće izvršena je nakon prethodno utvrđene sumnje. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Foto: Zoran Sinko

 

- Nematode se u prečišćenoj vodi za piće mogu naći kao posledica tehničkih problema koji mogu nastati od izvorišta do rezervoara. One nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo u većem broju, što u ovom uzorku nije slučaj, može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće.

O rezultatima analize obavešteni su proizvođač i sve nadležne institucije i preporučeno je sprovođenje tehničko-tehnoloških mera.

Dodatne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize uzoraka vode uzetih u toku današnjeg dana su u toku, a kompletni rezultati će u najoptimalnijem roku biti dostavljeni svim nadležnim institucijama i zainteresovanoj javnosti.

Institut za javno zdravlje Vojvodine će nastaviti sa redovnom kontrolom vode za piće iz mreže novosadskog vodovoda na 18 mernih mesta duž cele distributivne mreže JKP „Vodovod i kanalizacija“. U istim uzorcima će vanredno biti kontrolisana i biološka ispravnost vode za piće, do stabilizacije situacije.

Poslednji završeni rezultati kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće iz rezervoara JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad i njihove distributivne mreže, za 18.08.2024. godine, ukazuju na mikrobiološku ispravnost.

Foto: Zoran Sinko

 

Na osnovu utvrđenog prisustva nematoda u vodi za piće poreklom iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad, uz dosadašnje rezultate očuvane mikrobiološke, virusološke, fizičke i hemijske ispravnosti vode za piće, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine procenjuju da ne postoji razlog za paniku među potrošačima i da se svi rezultati analiza u najoptimalnijem roku dostavljaju svim nadležnim institucijama.

Do sada nije utvrđen povećan broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti u Gradu Novom Sadu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine će u cilju obezbeđenja visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi sprovoditi pojačan epidemiološki nadzor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Istina o misteriji zvanoj Vladimir Putin! 25 godina političke karijere prepuna je tajni i neodgovorenih pitanja! (VIDEO)
Live TV

Istina o misteriji zvanoj Vladimir Putin! 25 godina političke karijere prepuna je tajni i neodgovorenih pitanja! (VIDEO)

Front u Ukrajini, Bliski istok, Amerika, Rusija, sve ima veze sa jednom političkom karijerom dugom 25 godina. Vladimir Putin bio je premijer Rusije, a kasnije je postao predsednik. Od tada on diže Rusiju iz pepela. Ostala je misterija kako je baš on došao na vlast. Da li je to bila Jeljcinova ideja? Šta se desilo u odnosu sa Amerikom? Imali su sjajne odnose, gajili su dobre političke odnose, u Putinu su videli faktor mira, a onda se nešto neočekivano dogodilo. Da li je Putin prevario Zapad? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i Vladimir Kljajić, politikolog.

20.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Ona je sinoć na Demokratskoj konvenciji bila glavna zvezda! Kada je izašla svi su zaćutali! "Očuh me je silovao kad sam imala 12 godina...
Planeta

(VIDEO) Ona je sinoć na Demokratskoj konvenciji bila glavna zvezda! Kada je izašla svi su zaćutali! "Očuh me je silovao kad sam imala 12 godina...

Nacionalna konvencija Demokratske stranke u Čikagu počela je u ponedeljak, a aktuelni američki predsednik Džo Bajden je na otvaranju svečano pozdravio potpredsednicu SAD-a i kandidatkinju koja ga je zamenila u trci za predsedničku fotelju na predstojećim izborima, Kamalu Haris. Međutim, Harisova, koja je trebalo da bude zvezda večeri, ostala je u senci druge žene.

20.08.2024

16:20

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija