• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.08.2024

13:40

Vodič za venčanje u Grčkoj: Evo šta vam je potrebno od dokumentacije i koliko to košta!

pixabay.com

Društvo

Vodič za venčanje u Grčkoj: Evo šta vam je potrebno od dokumentacije i koliko to košta!

Podeli vest

Veliki broj Srpkinja i Srba završi tokom letovanja u rukama Grkinja i Grka, te mešoviti brakovi dva naroda nisu nikakva novost već decenijama. Međutim, ono što sve zanima, jeste da li se procedura stupanja u brak razlikuje po papirologiji od one koja je zastupljena kod nas.

Kad letnja ljubav preraste u onu životnu, sledeći korak jeste stupanje u brak. I dok za Srbiju manje više znamo šta nam je potrebno za matičara i crkvu, oni koji se venčavaju sa stranim državljanima, moraju dobro da se informišu.

Primera radi, ako planirate venčanje u Grčkoj, ne morate biti njen državljanin, ali morate pribaviti određenu dokumentaciju. Za legalno venčanje potrebni su sledeći dokumenti:

Od dokumentacije i obaveštenje u novinama

Fotokopija pasoša

Potvrda o državljanstvu, prevedena i overena apostilom (pečatom)
Izvod iz matične knjige rođenih, preveden na grčki jezik sa apostilom (ne stariji od šest meseci)
Uverenje o slobodnom bračnom stanju, prevedeno i overeno
Dokaz o razvodu ili izvod iz matične knjige umrlih, uz zvanični prevod na grčki jezik
Kopija obaveštenja o venčanju objavljenom u grčkim lokalnim novinama

Foto: pixabay.com

 

Potreban i prevodilac

Obaveštenje o venčanju mora biti objavljeno najmanje osam dana pre podnošenja zahteva za venčanje, i to za oba partnera pojedinačno. Dokumenti se potom predaju u lokalnu gradsku kuću radi izdavanja dozvole za venčanje, koja važi šest meseci.

Za venčanje u crkvi, potrebno je dostaviti dodatnu dokumentaciju, uključujući krštenice, potvrdu iz patrijaršije da mladenci nisu u braku, i dozvolu od paroha za venčanje u drugoj crkvi. Troškovi venčanja u crkvi mogu varirati, a potrebno je i obezbediti prevodilac ako ni mladenci ni svedoci ne govore grčki.

Brak se mora prijaviti u roku 40 dana

Troškovi prevoda dokumenata i objave o venčanju u novinama zavise od angažovanih prevodilaca i medija, ali obično se kreću od 900 dinara do 15 evra po stranici, dok cena oglasa počinje od 20 evra.

Nakon venčanja, bilo civilnog ili verskog, imate 40 dana da prijavite brak opštini u kojoj je obavljeno venčanje. Sertifikat o venčanju se izdaje u roku od tri dana i može se preuzeti lično ili poslati poštom na vašu adresu. Ovo je od suštinskog značaja jer brak koji nije registrovan po zakonu nije pravno validan, piše portal "Nikana".

Grčka je idilična destinacija za venčanje, ali pre nego što se upustite u ovu avanturu, osigurajte da ste spremni za sve administrativne izazove koji vas čekaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!
Tenis

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!

Italijanski teniser Janik Siner (23) u jeku doping afere odlučio je da napravi određene promene u svom stručnom štabu, a kako navodi dobro upućeni "Eurosport", jedno od novih imena biće doskorašnji saradnik Novaka Đokovića (37), Italijan Marko Paniki (60)!

24.08.2024

10:55

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija