• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

29.08.2024

09:35

Nisu poznati samo po krompiru: Evo kolika je cena smeštaja u prvoj vazdušnoj banji u Srbiji

Shutterstock

Društvo

Nisu poznati samo po krompiru: Evo kolika je cena smeštaja u prvoj vazdušnoj banji u Srbiji

Podeli vest

Kada se kaže Ivanjica, većina prvo pomisli na krompir i maline, a neko i na montažne kuće ili Nušićijadu.

Pored toga, ova opština se može pohvaliti još jednim blagom, a to je istoimena vazdušna banja, koja je prva u Srbiji ponela tu titulu uredbom Vlade Republike Srbije 2000. godine.

Ivanjica se nalazi na 480 metara nadmorske visine i zahvaljujući geografskom položaju i jedinstvenoj klimi - vazduh je izuzetno čist - pa se smatra blagotvornim za one koji boluju od plućnih bolesti, ali i za sportiste.

Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Ivanjica. Osnovana je 1978. godine kao prva i jedina banja bivše SFRJ za lečenje Anemije, navodi se na njihovoj zvaničnoj stranici.

Foto: RINA

 

 

U ovoj vazdušnoj banji se uspešno tretiraju povrede i oboljenja lokomotornog sistema, bolesti respiratornog sistema, reumatske bolesti i neka onkološka oboljenja. Medicinske usluge podrazumevaju fizikalnu terapiju, internu medicinu, hematologiju i laboratoriju i pulmološku rehabilitaciju.

U okviru Bolnice postoji 170 ležajeva u turističkom delu, među kojima su i sobe i apartmani. Smeštaj u Ivanjici se još može naći u nekom od lokalnih hotela ili u nekom privatnom objektu. Popularan je još i smeštaj u seoskim domaćinstvima koja se profesionalno bave turizmom.

Smeštaj u Ivanjici

Pretraživali smo aktuelnu ponudu na internetu pred septembarsku sezonu i pronašli smo apartmane po ceni od 20-26 evra koji su slobodni prvog vikenda u septembru, dok je prosečna cena oko 35 evra.

Na primer, dvokrevetna soba "sa bračnim krevetom i pogledom na planinu", kako je navedeno u oglasu, može da se iznajmi za 26 evra. Studio apartman može da se nađe za 30 evra.

U zavisnosti od opremljenosti i komfora koji pruža, ima i skupljih apartmana koji koštaju oko 50-60 evra za noć.

Vila se može iznajmiti za 70 evra, a doručak je uključen u cenu smeštaja.

Atrakcije Ivanjice

Pored uživanja u zdravoj i domaćoj hrani I odmoru u ovoj srpskoj banji, posetioci ovog kraja mogu da dožive i neke od brojnih kulturno-istorijskih lokaliteta. Prvi na listi za obilaske jeste takozvani Rimski most u selu Kumanica, odnosno stari kameni most preko reke Moravice, odnosno Zapadne Morave. Manastiri Kovilj i Pridvorica su takođe su posebna preporuka za posetu.

Nezaobilazna turistička atrakcija jeste i Hadži-Prodanova pećina, koja je dobila ime po Karađorđevom vojvodi. Nalazi se u dolini Rašćanske reke, a udaljena je 7. kilometara od Ivanjice na putu za Guču na nadmorskoj visini oko 600 metara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Uroš Blažić poslao jezivu poruku, pa otišao da puca! Svedočenje bivše devojke masovnog ubice potvrđuje njegovu opasnu narav!
Live TV

Uroš Blažić poslao jezivu poruku, pa otišao da puca! Svedočenje bivše devojke masovnog ubice potvrđuje njegovu opasnu narav!

Anastasija Đ. bivša devojka Uroša Blažića svedočila je prošle godine u Smederevu. Ona je počela da se zabavlja sa njim nakon što je prestala da radi kod njega. Veza je trajala svega nekoliko meseci. Prvih mesec dana, veza je bila lepa, ali kasnije je počela da ga se plaši. On je, prema njenim rečima držao pištoj ispod jastuka i jednom prilikom joj pretio da će da je udari. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su primarijus patolog i stalni sudski veštak Radoslav Radosavljević i specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak Ljubiša Božić.

29.08.2024

09:56

Još jedna država uključuje se u rat u Ukrajini? Zapad jedva čeka eskalaciju sukoba! (VIDEO)
Live TV

Još jedna država uključuje se u rat u Ukrajini? Zapad jedva čeka eskalaciju sukoba! (VIDEO)

Moskovske trupe preuzele kontrolu u naselju Komišivka u Kurskoj oblasti. Ruske jedinice protivvazdušne odbrane uništile su 12 ukrajinskih letilica. Ukrajinske snage pokušavaju da probiju i južnu rusku granicu. Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog. Akcija izraelske vojske na Zapadnoj obali. Izrael potvrdio da je izveo napad u Siriji. Na ovu temu u "Ratu uživo" govorili su novinar Nikola Jović i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.08.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28