• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

02.09.2024

11:26

Majčinstvo u divljini: Otkrivene nove tajne iz života mrkih medveda (VIDEO)

NP Tara

Društvo

Majčinstvo u divljini: Otkrivene nove tajne iz života mrkih medveda (VIDEO)

Podeli vest

Sa jednog od najvažnijih staništa populacije mrkih medveda na Balkanu, stiže nam vest koja budi radost i divljenje.

Ove zime, ženka mrkog medveda Paraskeva podarila je dva preslatka mečeta koja sada slobodno lutaju šumama Tare, otkrivajući svet kroz razigrane korake i radoznale poglede. Ova dva mala čuda prirode, koja sada uživaju u bezbrižnom detinjstvu, podsećaju nas na lepotu i krhkost života u divljini.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i neumornim naporima stručnjaka Biološkog fakulteta, posebno profesora dr Duška Ćirovića, i zaposlenih u Nacionalnom parku „Tara“, uz podršku Telekoma Srbija, ponovo imamo priliku da zavirimo u tajne šumskog života. U jesen 2021. godine, prvi put u Srbiji, primenjen je najsavremeniji pristup u proučavanju i očuvanju mrkog medveda kada je mužjak Aleksandar sa Tare markiran GPS/GSM ogrlicom sa kamerom. Ovaj snažni medved, težak 250 kilograma, nosio je ogrlicu skoro godinu dana, pružajući nam dragocene snimke iz svog skrivenog sveta. Snimci, predstavljeni javnosti u okviru projekta „Tajni život medveda“, omogućili su nam da bolje razumemo navike i ponašanje ove veličanstvene vrste u divljini.

Dve godine kasnije, prvi put kod nas, satelitski odašiljač sa kamerom postavljen je na ženku mrkog medveda. Ovaj korak omogućio nam je da, nakon desetomesečnog praćenja medvedice, steknemo jedinstven uvid u njen svakodnevni život, otkrivajući njeno kretanje i navike, kao i intimne i nežne trenutke sa mladuncima.

Realizacijom ove naučne aktivnosti, uz obilje podataka, o ne samo kretanju, već i o vizuelnom doživljaju njenog okruženja, obogaćeno je znanje o životu mrkog medveda. Ovi uvidi omogućavaju stručnjacima da bolje sagledaju život ove vredne šumske vrste, rade na njenoj zaštiti i iznalaženju rešenja za bezbedan suživot sa ljudima.

Mrki medvedi nisu samo strogo zaštićeni stanovnici naših šuma – oni su ključni čuvari ekosistema, koji svojim postojanjem doprinose očuvanju biljnog i životinjskog sveta i ravnoteži prirode.

Sa nestrpljenjem očekujemo nove snimke i nastavak ovog neverovatnog putovanja kroz skriveni svet medveda. U svakoj sceni, u svakom kadru, prepoznajemo važnost našeg zajedničkog zadatka – da zaštitimo ove predivne životinje i sačuvamo čudesnu prirodu koja nas okružuje.

Čuvajmo najvažniju od svih mreža. Mrežu života. Nijedna vrsta ne umire sama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija