• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/biznis.rs

07.09.2024

13:24

Cena kvadrata u ovoj srpskoj banji je 1.800 evra: Tražnja kupaca veća od ponude stanova i kuća

Shuterstock

Društvo

Cena kvadrata u ovoj srpskoj banji je 1.800 evra: Tražnja kupaca veća od ponude stanova i kuća

Podeli vest

Srpske banje u poslednje vreme beleže sve veći interes kako domaćih tako i stranih kupaca nekretnina, pokazalo je istraživanje portala za nekretnine 4zida.rs, na kome je trenutno za prodaju oglašeno oko 1.000 stanova i 140 kuća u Vrnjačkoj Banji kao i 350 stanova i 58 kuća u Sokobanji.

Prema njihovim podacima, prosečna cena kvadrata stana u Vrnjačkoj Banji trenutno je 1.800 evra, što predstavlja rast u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je cena bila 1.760 evra.

Cene kuća su takođe značajno porasle, sa trenutnom prosečnom cenom od 859 evra po kvadratu, što je veliki skok u poređenju sa početkom godine kada je cena iznosila 600 evra, rekla je predstavnica tog portala Aleksandra Mihajlović.

U Sokobanji, prosečna cena kvadrata stana iznosi 1.604 evra, dok je prosečan kvadrat kuće oko 532 evra.

Nešto povoljniji kvadrati trenutno su u ponudi u Niškoj Banji, gde prosečno oglašena cena kvadrata na portalu 4zida.rs za kuće iznosi oko 533 evra, pa je za kuću od 180 kvadrata sa placem od 3,3 ara potrebno oko 96.000 evra.

„Investiranje u nekretnine u banjama sve je popularnije među domaćim stanovništvom, ali i među strancima koji prepoznaju potencijal ovih lokacija za turizam i odmor. U Vrnjačkoj Banji i Sokobanji vidimo rastući trend ulaganja u nekretnine, posebno u stanove i apartmane koji se često koriste u svrhekratkoročnog izdavanja“, ocenila je Mihajlović.

Foto: Shutterstock

 

 

Što se tiče turističkih mesta širom Srbije, najsvežiji podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o kretanju cena apartmana nalaze se u izveštaju za 2023. godinu.

Na kraju prošle godine najviše kupoprodaja apartmana na turističkim destinacijama bilo je vezano za Kopaonik, gde su 332 nekretnine promenile vlasnike. Na Divčibarama su prodate 233 nekretnine, u Velikom Gradištu 118, Čajetini 73 dok se na taj spisak plasirala i banja Vrdnik zajedno sa Irigom sa 54 prodate nekretnine, podaci su RGZ.

U Vrdniku su se cene kvadrata kretale od 970 do 2.165 evra za novogradnju, dok su cene u Vrnjačkoj Banji išle od 980 do 2.427 evra. To znači da je na kraju 2023. prosečna cena kvadrata u Vrdniku bila 1.283 evra a u Vrnjačkoj Banji 1.600 evra.

Kada je reč o Vrnjačkoj Banji, iz agencije Viktor su za istraživanje 4zida.rs potvrdili da su najtraženiji stanovi od 35 kvadrata, sa odvojenom spavaćom sobom – odnosno apartmani koji bi se iznajmljivali, kako bi doneli zaradu.

Cene takvih stanova kreću se od 1.400 evra u široj okolini banje, pa do 2.000 evra u samom centru.

U toj agenciji za nekretnine primećuju da se mnogi u poslednje vreme odlučuju ne samo da provedu odmor u Vrnjačkoj Banji, već i da se dosele u to mesto.

"Tu je dosta ljudi iz Bora, Niša, Kanade, Rusije, Australije, kao i sa Kosova i Metohije. Uglavnom traže kuće koje su udaljene kilometar ili dva od centra, a ako je ne pronađu onda kupuju dvosobne stanove“, navode u agenciji Viktor.

U Vrnjačkoj Banji je, kako kažu iz 4zida.rs, i dalje tražnja veća od ponude, a sledeće godine se očekuje izgradnja novih kompleksa sa apartmanima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Strava i užas u Nišu! Drogirana Nišlijka (55) kolima ubila baku i deku: Optužnica potvrđena
Hronika

Strava i užas u Nišu! Drogirana Nišlijka (55) kolima ubila baku i deku: Optužnica potvrđena

Nišlijka B.S. (55) uskoro će se naći pred licem pravde jer je Viši sud posle tri i po godine od gaženja dvoje pešaka, potvrdio optužnicu koju je protiv nje zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja podiglo Više javno tužilaštvo. U ovoj nesreći teške telesne povrede zadobili su Nišlika Danica Andrić (75) i njen sugrađanin Ljubomir Novaković (80) od kojih su oboje preminuli u niškom Univerzitetskom kliničkom centru. Ustanovljeno je da je B.S. upravljala vozilom pod dejstvom narkotika zbog čega nije bila sposobna za bezbednu vožnju.

07.09.2024

12:52

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija