• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.09.2024

08:29

Stiže strahovito nevreme, pada i prvi sneg! Upaljeni alarmi širom Evrope: Formiraju se Krizni štabovi!

printskrin

Društvo

Stiže strahovito nevreme, pada i prvi sneg! Upaljeni alarmi širom Evrope: Formiraju se Krizni štabovi!

Podeli vest

Olujne kiše pogodiće narednih dana delove Nemačke, Poljske, Austrije, Slovenije i Češke, gde su u toku pripreme za moguće poplave, a na većim nadmorskim visinama već je pao i prvi sneg.

Pogođeno područje prostire se na nekoliko zemalja - od istočnih Alpa i Jadrana do jugozapadne Poljske, a do nedelje uveče na tom području očekuje se između 50 i 100 litara padavina po kvadratnom metru, prenosi danas Dojče vele.

Od jugoistoka Bavarske preko severne Austrije, Češke i zapada Slovačke do južne Poljske, u pojedinim oblastima je moguće čak i 100 do 350 litara kiše po kvadratnom metru.

Nemačka meteorološka služba (DWD) upozorava da će jug i istok Bavarske u narednih nekoliko pogoditi jake kiše i oluje. 

U okrugu Berhtesgadener Land, na samom jugoistoku zemlje, do nedelje bi moglo da dođe do olujnog nevremena i obilnih padavina sa 80 do 120 litara kiše po kvadratnom metru.

Pola metra snega

Upozorenje o nepogodama izdato je za nekoliko okruga u alpskom regionu.

Neprekidna kiša se očekuje od petka u pojasu od Lužice preko Češke Šume do istočnog ruba Alpa.
U Alpima će padati sneg na visinama "između 1.300 i 1.500 metara, tako da je značajan početak zime neizbežan u planinama", rekao je meteorolog DWD-a Niko Bauer.

Tokom noći između četvrtka i petka već je padao prvi sneg na većim nadmorskim visinama, posebno na Cugšpicu. 

U narednim danima moglo bi da bude i do pedeset santimetara novog snega, a postoji opasnost od "lomljenja drveća ili većih grana pod težinom snega", upozorava DWD.

Kiše su izazvane retkim vremenskim prilikama u kojima se topao vazduh iz mediteranskog regiona susreće sa polarnim hladnim vazduhom u alpskom regionu.

Mnogo vlage sa nedavno veoma zagrejanog Mediterana doprinelo je tome u izuzetnoj meri u slučaju ciklona "Anet".

Prete i poplave

U ugroženim zemljama u toku su pripreme za moguće poplave.

"Situacija koju očekujemo u naredna četiri, a možda i pet dana je, nažalost, veoma slična situaciji tokom velikih poplava 1997. i 2002. godine", upozorio je češki ministar za životnu sredinu Petr Hladik.

Svako ko živi u područjima podložnim poplavama treba da ima spreman prtljag za evakuaciju, rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

Istovremeno, vlasti u Poljskoj takođe se pripremaju za ekstremne poplave, a poljski Meteorološki zavod upozorava na brz i opasan porast vodostaja reka.

U Vroclavu, gde je trećina grada bila poplavljena tokom poplave Odre pre dve decenije, gradonačelnik je sazvao krizni štab. 

Najviši nivo upozorenja važi za Donju Šleziju, Šleziju i Opole.

U austrijskoj Koruškoj, obilne padavine su već izazvale porast nivoa reke Drave i već su preduzete mere predostrožnosti, a putevi pored reke su zatvoreni jer postoji opasnost po život.

I u susednoj Sloveniji strahuju od padavina istorijskih razmera, dok alpska sela u Francuskoj strahuju od oluja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Pao prvi sneg! Zabelelo se u regionu! (FOTO)
Planeta

Pao prvi sneg! Zabelelo se u regionu! (FOTO)

Prvi sneg od jutros pada na Platku, u blizini Rijeke gde se nalazi skijalište sa pogledom na more, zabeležile su veb kamere DHMZ, a portal IstraMeta javlja da će se možda zabeleti i najviši delovi Radeševa.

13.09.2024

14:05

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zvezda uigrava pojačanja za Ligu šampiona
Crvena zvezda

Zvezda uigrava pojačanja za Ligu šampiona

Crvena zvezda predstavlja pojačanja i uigrava tim za početak Lige šampiona! Srpski prvak večeras (subota 20.00, Arena 1 premijum) dočekuje kruševački Napredak u 8. kolu Superlige, a prema svim najavama, očekuje se da na terenu budu novajlije Silas Katompa Mvumpa (25), Rade Krunić (30), ali i povratnik Nemanja Radonjić (28).

14.09.2024

07:13

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45