• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina

15.09.2024

15:45

Žene treba poštovati, puno raditi, a u jelu i piću biti umeren! Deda Radiša napunio 100 godina, a ovo su njegovi saveti za dug život (FOTO)

RINA

Društvo

Žene treba poštovati, puno raditi, a u jelu i piću biti umeren! Deda Radiša napunio 100 godina, a ovo su njegovi saveti za dug život (FOTO)

Podeli vest

Okružen rodbinom, familijom i prijateljima, Radiša Babić iz Čačka oduvao je ovog septembra svećice sa neverovatnim okruglim brojem 100. Bistrog uma i zdravog duha mu ne nedostaje, tako da ovaj starina na najbolji način pokazuje da su godine samo broj. Na oduševljenje svih održao je na ovaj poseban dan i slavljenički govor.

- Meni ostaje da se svima vama od srca zahvalim i prijateljima i komšijama. Ja vam to možda ne mogu vratiti, ali mogu da vam poželim da poživite godina koliko i ja - zapoćeo je priču za RINU starina Radiša.

Životni put ga je od dragačevskog sela Gornji Dubac do visokih pozicija u prosveti i dva poslanička mandata, većim delom vodio kroz BiH, gde je kao mladi učitelj započeo svoju karijeru. I kako kaže, gde god da je radio, trudio se da uvek bude drugačiji.

- Uvodio sam takmičenja izmedju škola, horova, u sportu, čak sam organizovao i bal prosvetnih radnika, što je u to vreme bilo nezamislivo - priča Babić.

Foto: RINA

 

 

I kako je u svemu bio drugačiji, i izbor životne saputnice Aleksandre bio je jedinstven. On SKOJ-evac, ona ćerka ruskog sveštenika, zbog čega je i sam čin venčanja bio poseban.

- Jedan musliman, Crnogorac i Srbin i Srpkinja otišli smo kod jednog hodže u neku prostoriju u koju sam jedva ušao jer su vrata bila mala i on je nas zapisao, i tako sam ja u toj Lukavici u jednom selu kod Gračanice oženio se i sa mojom suprugom sam se dobro slagao i u braku nije bilo nikakvih velikih trzavica - dodaje Radiša.

U BiH je kaže Radiša postigao sve što se moglo u to vreme postići u karijeri, a u Srbiju se vratio pred sam rat, i kako tvdi osetio je u vazduhu da neće izaći na dobro.

- Sve je to u to vreme bilo u redu, momci su se zabavljali sa devojkama i živeli najnormalnije i odjedanput je sve to puklo - priseća se starina.

Poslu se Radiša potpuno predavao, a u hrani i piću bio je umeren. A njegov savet za dug život i vitalnost u poznim godinama je vrlo jednostavan.

- Da se vole žene. Ja sam devojaka puno imao, i možda je sramota da sada o tome pricam, ali je jako važno reći da treba imati puno poštovanja prema njima, činiti sve za njih i nikada ih ne uvrediti. I čak i sada žene sa kojima sam davno bio, mada ih i retko živih ima, javljaju mi se ponekad i lepo se ispričamo - rekao je on.

Nažalost, Radiša je nadživeo oba sina, unučići su rasuti po BiH i Crnoj Gori, ali ljubavi i pažnje od strane rodbine iz Srbije i komšija iz Čačka mu na divan dan ne nedostaje.

- Za prvih sto godina drži se odlično, a za drugih treba da vidimo, bitno je da se mi kao prijatelji slažemo i tu smo da pomognemo. Voli da je čist i pedantan, da mu bude sve na svom mestu kao što ga je supruga naučila - kažu složno komšije.

Deda Radiša je još jedan divan primer, da jedan uredan i pošten život dovodi do mirne, ali i duboke starosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)
Live TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)

Kremlj je čitavoj vojsci lekara i naučnika naredio da podnesu izveštaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija, što bi produžilo životni vek do neslućenih granica. O tome su u Vikend Info jutru govorili Drina Pešić, balerina i Miodrag Đokić, doktor stomatologije i antiejdžing medicine.

15.09.2024

15:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija