• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.10.2024

20:44

Ovo će promeniti sportsko klađenje u Srbiji: Zakon se menja, evo šta sve donose novi predlozi!

Shutterstock

Društvo

Ovo će promeniti sportsko klađenje u Srbiji: Zakon se menja, evo šta sve donose novi predlozi!

Podeli vest

Ministarstvo finansija i Ministarstvo trgovine sinhronizovano su poslali na javnu raspravu dva zakona – Zakon o igrama na sreću i Zakon o oglašavanju, kojima se bitno ograničava i otežava poslovanje kladionica.

Igre na sreću mogu biti organizovane samo prema odobrenim pravilima. Ministarstvo finansija odlučuje da li se određena igra kvalifikuje kao igra na sreću.

- Cilj organizacije igara na sreću je da zabavi učesnike, dodeli dobitke i generiše prihod za budžet Republike Srbije. Igre na sreću doprinose državnom budžetu, gde 40 odsto dodeljenih sredstava podržava razne društvene i humanitarne ciljeve - objašnjavaju advokati kancelarije Stojković.

Igrači plaćaju porez od 20 odsto na dobitke koji prelaze 100.000 dinara, dok se operateri suočavaju sa različitim porezima, uključujući namet od 15 odsto na bruto prihod od online kockanja i porez od 10 procenata za kockanje u kockarnicama. Organizacija igara na sreću je isključivo pravo Republike Srbije, osim ako zakonom nije drugačije određeno.

Vlada Srbije je najavila niz novih mera kako bi promovisala odgovorno kockanje i zaštitila građane od potencijalnih rizika povezanih sa ovom aktivnošću. Među ključnim inicijativama su strogi propisi za licenciranje i redovna kontrola operatera, kojima se osigurava da kockarnice i kladionice posluju po visokim standardima odgovornosti.

Foto: Shutterstock

 

Kampanje za edukaciju šire informacije o rizicima kockanja i pružaju savete kako prepoznati problem zavisnosti, dok su igračima dostupne opcije za postavljanje ograničenja ili samoisključenje iz igara na sreću. Program samoisključenja obavezuje operatere da poštuju zahteve igrača i sprečava njihov dalji pristup kockarnicama i kladionicama.

Podrška za problematične kockare obuhvata savetodavne linije i centre za lečenje, u saradnji sa nevladinim organizacijama, dok se reklame za kockanje strogo kontrolišu kako bi se izbeglo ciljanje ranjivih grupa. Oglasi sada moraju da uključuju poruke o odgovornom kockanju, a finansijske transakcije igrača se pažljivo prate kako bi se uočili potencijalni problemi.

- Poseban akcenat stavljen je na sprečavanje maloletničkog kockanja, uz stroge provere starosti i stroge kazne za operatere koji prekrše ova pravila. Ove mere predstavljaju zajednički napor vlade, operatera i samih igrača da stvore bezbednije okruženje za kockanje u Srbiji - zaključuju advokati.

Prema dostupnim podacima, tržište online klađenja u Srbiji je u poslednjih pet godina godina raslo po stopi od 25 odsto godišnje.

Kada je reč o fizičkim objektima, u Srbiji ima više od 33.000 automata i preko 2.000 uplatno-isplatnih mesta (kladionica).

Svako njihovo nelegalno korišćenje povlači i krivičnu odgovornost priređivača, odnosno organizatora igara na sreću, jer dovodi i do značajnog gubitka budžetskih prihoda. Srbija ovim putem prati praksu sve većeg broja država u svetu koje su slične zakone već usvojile.

Prema poslednjim podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je tri puta više po glavi stanovnika nego u Italiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Naš narod je uvek podržavao državnu zajednicu s Crnom Gorom! Crnogorci su bili zavedeni pričama da će im nezavisnost doneti nešto dobro! (VIDEO)
Live TV

Naš narod je uvek podržavao državnu zajednicu s Crnom Gorom! Crnogorci su bili zavedeni pričama da će im nezavisnost doneti nešto dobro! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija nikada nije ništa učinila protiv Crne Gore, već je bilo upravo suprotno, Crna Gora se ogrešila o Srbiju. Vučić je, govoreći na konferenciji za novinare na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava u Tivtu, rekao da se Srbija ne meša u unutrašnju politiku suseda, uključujući Crnu Goru i da mu je potpuno svejedno ko će tamo da formira Vladu. Ovim povodom, gosti "Info dana" bili su narodni poslanik Stefan Krkobabić i član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Radovan Arežina.

09.10.2024

16:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka