• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

13.10.2024

14:15

80 naučnika iz Srbije na prestižnoj listi, u dva odsto najuticajnijih na svetu! Polovina iz Beograda, a ovo troje su najbolje plasirani

Insajder

Društvo

80 naučnika iz Srbije na prestižnoj listi, u dva odsto najuticajnijih na svetu! Polovina iz Beograda, a ovo troje su najbolje plasirani

Podeli vest

Stenford univerzitet iz Sjedinjenih Američkih Država objavio je listu 2 odsto najuticajnijih naučnika na svetu. Među tih dva odsto, više od 80 naučnika je iz Srbije, dok je više od 60 procenata sa Univerziteta u Beogradu.

Kako je saopštio Univerzitet u Beogradu, najbolje plasirani naučnici koji trenutno rade na Univerzitetu u Beogradu su:

prof. dr Dragan Pamučar, Fakultet organizacionih nauka
dr Miroslav Dramićanin, Institut za nuklearne nauke Vinča
prof. dr Gordana Ćirić Marjanović, Fakultet za fizičku hemiju

Među najuticajnijim naučnicima je i više profesora i istraživača sa Univerziteta u Beogradu koji su penzionisani (dr Petar Seferović), trenutno zaposleni u drugim srpskim ili inostranim ustanovama (dr Milan Janić, dr Dušan Teodorović) ili su nažalost preminuli, ali su njihovi radovi i dalje među najčešće citiranima (dr Zaviša Janjić).

Šta predstavlja Stenfordova lista

Stenfordova lista najboljih 2 odsto naučnika je rangiranje koje identifikuje naučnike koji su najbolje citirani u svojim oblastima. Zasnovana je na analizi uticaja citata u više naučnih oblasti i podoblasti koristeći podatke iz Scopus neutralne baza sažetaka i citata, koju vode nezavisni stručnjaci i priznati lideri u svojim oblastima.

Indeksiranje u ovoj bazi je pokazatelj kvaliteta časopisa i uticaja na globalnu akademsku zajednicu, koje može da poboljša vidljivost i kredibilitet istraživanja i podstakne akademsko napredovanje. Konkurencija je oštra, a prvi korak u njenom prevazilaženju je sprovođenje visokokvalitetnog istraživanja, koje mora da bude originalno, značajno i rigorozno.

Univerzitet u Beogradu čestitao je svojim profesorima i istraživačima koji su ostvarili ove izuzetne rezultate.

Listu sa svim detaljima možete pogledati OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Drhti cela Ukrajina, da li će Kim stvarno ovo da uradi?! Rusija je godinama čekala, ako padne ova odluka...
PAKAO ZA KIJEV

Drhti cela Ukrajina, da li će Kim stvarno ovo da uradi?! Rusija je godinama čekala, ako padne ova odluka...

Severna Koreja postaje važan saveznik Rusije u ratu protiv Ukrajine, čime se pojačava napetost i u Evropi i Aziji. Ukrajinski dron 9. oktobra pogodio je skladište municije u Brjanskoj oblasti, za koje Kijev tvrdi da je sadržalo granate isporučene iz Severne Koreje (DPRK). Ovaj događaj potvrđuje sve veću vojnu podršku Rusiji od strane Pjongjanga, uprkos međunarodnim sankcijama.

13.10.2024

11:40

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka