• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.10.2024

19:55

Proslavljanju slave tu nije mesto: Pop Ljubivoje o običaju koji su mnogi počeli da praktikuju u Srbiji!

Shutterstock

Društvo

Proslavljanju slave tu nije mesto: Pop Ljubivoje o običaju koji su mnogi počeli da praktikuju u Srbiji!

Podeli vest

Krajem oktobra počinje period slava kada će vernici nakon Svete Petke, koja pada 27. oktobra slaviti Svetog Luku 31. a onda i 8. novembra Mitrovdan. Mnogi vernici svake godine imaju nedoumicu kako pravilno treba da proslave slavu kao i da li je greh slaviti je u kafani kako pojedinci to čine.

Protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović rekao je jednom prilikom da vernici treba da proslave kako Svetog Nikolu, tako i sve ostale slave na najjednostavniji način, u domu, u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima, a ne u restoranima sa muzikom, jer to ne priliči pravoslavnoj veri.

- To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku. Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu - kazao je Radović za RTS uoči Nikoljdana, jedne od najvećih srpskih slava.

Foto: Shutterstock

 

On je tada dodao da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja. Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne, poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.

- A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno s drugim ne ide.Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima - istakao je tada Radović.

Slave po crkvenom kalendaru do kraja januara (crveno slovo)

27. oktobar Sveta Petka
31. oktobar Sveti Luka
8. novembar Sveti velikomučenik Dimitrije - Mitrovdan
16. novembar Đurđic
21. novembar Aranđelovdan
9. decembar Sveti Alimpije
19. decembar Sveti Nikola
9. januar Sveti Stefan
20. januar Sabor svetog Jovana Krstitelja - Jovanjdan
27. januar Sveti Sava, Savindan

Naveo je tada i da su se mnogi običaji u našem narodu menjali, prekidali i obnavljali, a jedino je slava ostala uvek.

- Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave - zaključio je tom prilikom Radović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)
Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

13.10.2024

18:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka