• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.10.2024

15:29

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" sutra obeležava vek postojanja

Tanjug

Društvo

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" sutra obeležava vek postojanja

Podeli vest

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" proslaviće sutra stogodišnjicu svog postojanja svečanom akademijom kojoj će prisustvovati brojni gosti iz sveta medicine i javnog zdravlja.

Ovom događaju prisustvovaće, pored direktorke Instituta Verice Jovanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano.

Povodom obeležavanja jubuileja, Batut će 15. i 16. oktobra biti domaćin dvodnevnog međunarodnog kongresa "Javno zdravlje - dostignuća i izazoviʺ, koji će okupiti više od 600 stručnjaka iz zemlje i sveta.

Oni će imati priliku da predstave rezultate značajnih istraživanja u oblasti javnog zdravlja na nacionalnom i međunarodnom nivou, ali i da razmene svoja znanja i iskustva. U čast velikog jubileja biće promovisano izdanje prigodne poštanske markice.

Foto: Foto: Tanjug/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

 

Nakon završetka Prvog svetskog rata, 1919. godine, tadašnje Ministarstvo narodnog zdravlja i Stalne epidemijske komisije, na čijem čelu je tada bio Milan Jovanović Batut, započinju pripreme za formiranje prvih preventivnih ustanova, a od presudnog značaja za razvoj preventivne delatnosti bilo je formiranje Centralnog higijenskog zavoda u Beogradu 1924. godine.

Centralni higijenski zavod tokom doživeo je nekoliko transformacija, a od 1979. godine, na predlog posebne Komisije istaknutih lekara, nosi ime dr Milana Jovanovića Batuta. Milan Jovanović rođen je 1847. godine u Sremskim Karlovcima.

Medicinu na Bečkom univerzitetu 1878. godine, a po povratku sa studija u Somboru osniva prvi list sa higijensko-prosvetnim sadržajem "Zdravlje", nakon čega nekoliko godina radi na vodećim medicinskim ustanovama Evrope.

Batut je dugi niz godina predavao na Katedri higijene i sudske medicine na Velikoj školi u Begradu. Bio je prvi dekan i profesork higijene na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koji je zahvaljujući njemu osnovan 1919. godine. Preminuo je u Beogradu 11. septembra 1940. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama! (VIDEO)
Live TV

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama! (VIDEO)

Danas je održan Samit Berlinskog kongresa. Region zapadnog Balkana trebalo bi što pre pripojiti Evropskoj uniji! Srbiju je na Samitu predstavljao premijer Miloš Vučević koji je imao brojne sastanke sa nekoliko lidera zemalja. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar Veljko Jovanović i dopisnik "Politike" iz Severne Makedonije Željko Šajn. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je komentarisao na koji način je nemačka javnost reagovala na ovaj samit.

14.10.2024

16:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Šok plan Orbana! Mađarski premijer blokira milijarde za Ukrajinu zbog izbora u Americi: "Pomoći će republikancu po svaku cenu"
Planeta

Šok plan Orbana! Mađarski premijer blokira milijarde za Ukrajinu zbog izbora u Americi: "Pomoći će republikancu po svaku cenu"

Mađarski premijer Viktor Orban preti da će vršiti opstrukciju da Ukrajini ne bi bila upućena pomoć u vidu zajma u iznosu od 50 milijardi dolara koju su joj ponudile SAD, EU i lideri G7 dok se ne održe izbori u SAD da bi bivši američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp mogao pred novembarske izbore da kaže svojim glasačima, da, ukoliko bude izabran, neće dati nikakvu pomoć Kijevu, objavio je danas Politiko.

14.10.2024

16:49 >> 16:54

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka