• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

18.10.2024

09:38

Novi trošak za vozače: Ovo vas može koštati od 10.000 do 800.000 dinara

Depositphotos

Društvo

Novi trošak za vozače: Ovo vas može koštati od 10.000 do 800.000 dinara

Podeli vest

Vozači u Srbiji u obavezi su da od 1. novembra na svojim vozilima imaju zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

Najjeftiniji komplet pneumatika uoči sezone košta oko 17.000 dinara. Vozilo koje ih nema u ovim uslovima smatra se tehnički neispravnim, a kazne za to se kreću od 10.000 do čak 800.000 dinara!

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, zimska oprema obavezna je do 1. aprila, a minimalna dubina šare gazećeg sloja pneumatika mora da bude četiri milimetara. Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C uključuje pneumatike za zimsku upotrebu i lance, dok za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za ona koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. Ukoliko vozač nema zimske gume po ovakvim uslovima platiće kaznu za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za fizička lica od 10.000 do 20.000 dinara.

Bez poskupljenja

Marko Lacmanović iz jednog prestoničkog servisa kaže za Kurir da su građani ove godine počeli ranije da se pripremnaju za zimsku vožnju.

- Prodja zimskih pneumatika je počela i ima mušterija, ljudi ne žele da dođu u situaciju da nemaju adekvatan izbor proizvođača. Kako vreme odmiče ponuda će biti sve manja kao i asortiman zato je bitno obezbediti se na vreme. Takođe mnogi strahuju da će kasnije cena porasti. Cene ove sezone u odnosu na prethodnu nisu porasle. Identične su i nema najava da će poskupeti. Čak su ove godine neki proizvođači premium brendovi odlučili da na novim modelima spuste cene u odnosu na očekivane - objasnio je Lacmanović.

Naglasio se i da se cena zimskih guma u proseku kreće od 4.000 do 5.000 dinara za uobičajene dimenzije pa do 12.000 odnosno 13.000 u skupljoj varijanti za pneumatike koje ima do 90 odsto našeg voznog parka ne računajući džipove.

- Zimske gume je u zimskim uslovima neophodno imati zbog bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, zaustavni put duži je sa letnjom nego zimskom gumom i moramo voditi računa o tome.

Akcijske cene

Iz jedne beogradske vulkanizerske radnje rekli su za Kurir da cena guma zavisi od dimenzija točka, veći prečnik ima i višu cenu, a drugu ulogu ima proizvođač.

Kazne za vozače koji nemaju zimske gume
za fizička lica od 10.000 do 20.000
za preduzetnike od 50.000 do 200.000
za pravna lica kazna od 100.000 do 800.000
* Iznosi su u dinarima

- Najjeftinije gume na akciji se kreću od 3.500 do 4.500, dok su najskuplje od 20.000 do 75.000 dinara. Komplet košta od 17.000 dinara pa naviše. Što se tiče zamene cena zavisi takođe od dimenzija guma i kreće se od 6.000 dinara pa nagore za sva četiri točka - kaže nam majstor.

Cene zimskih pneumatika
najjeftinije gume od 3.500 do 4.500
najskuplje od 20.000 do 75.000
komplet najjeftinijih sa oznakom 175/65 R14 oko 17.000
komplet skupljih od 20.000 do 75.000
* Iznosi su u dinarima

Agencija za bezbednost saobraćaja uvek apeluje na vozače da koriste zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila čak i kada na kolovozu nema snega, leda i poledice, jer, kako kažu, na niskim temperaturama letnje gume gube svoja svojstva, znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!
Live TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je ispitivanjem dečaka Koste K, koji je počinio masovno ubistvo 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nastavljeno suđenje njegovim roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanoviću. Da li će i kako njegove izjave uticati na presudu njegovim roditeljima? Na ovu temu su u "Info jutru" govorili advokat Nemanja Todorović i psihoterapeut Marija Milenković.

18.10.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Predstava "Edip" ovog vikenda gostuje u Portu
Kultura

Predstava "Edip" ovog vikenda gostuje u Portu

Posle gostovanja i učešća na festivalima u Mađarskoj, Turskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, predstava "Edip" po Sofoklu u režiji Vita Taufera biće izvedena na sceni Nacionalnog teatra Sao Žoao u Portu u petak 18. i subotu 19. oktobra.

18.10.2024

11:22

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka

Uloga veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju! U Novom Sadu održana panel diskusija "Budućnost nauke"
Nauka

Uloga veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju! U Novom Sadu održana panel diskusija "Budućnost nauke"

Panel diskusija pod nazivom "Budućnost nauke", koju je organizovala Fondacija “Za srpski narod i državu”, a na kojoj se govorilo o ulozi veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju u Srbiji održana je večeras u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu pred velikim brojem studenata i drugih gostiju. Među govornicima su se našli stručnjaci iz oblasti nauke i tehnologije, kao što su prof dr Boris Dumnić, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, prof dr Danimir Mandić, dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta u Beogradu, kao i Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

15.10.2024

22:57

Srbija razume, vreme dolazi! Vesić: Samo uz nauku i inovacije možemo da napredujemo
Nauka

Srbija razume, vreme dolazi! Vesić: Samo uz nauku i inovacije možemo da napredujemo

Samo zemlje koje shvate da dolazi vreme tehnoloških inovacija i velikih promena moći će da budu konkurentne i da se ekonomski razvijaju, a Srbija je upravo jedna od takvih zemalja – koja se prilagođava novim tehnologijama i ulaganjem u nauku postaje konkurentnija i razvijenija, poručio je večeras ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

15.10.2024

20:55

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi
Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi

Da li nauka može biti potpuno automatizovana? Tim istraživača specijalizovanih za mašinsko učenje je pokušao da to otkrije. „AI naučnik“, koga je stvorio tim tokijske kompanije Sakana AI i laboratorija u Kanadi i Velikoj Britaniji, može da istražuje čitajući postojeću literaturu o nekom problemu, da formuliše hipotezu, isproba nove mogućnosti i napiše naučni rad. „AI naučnik“ može čak i da uradi recenziju sopstvenog rada, piše Nature.

15.10.2024

14:36