• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

18.10.2024

15:21

Sunčanje nam došlo glave! Udruženje dermatovenerologa saopštilo alarmantne podatke

Shutterstock

Društvo

Sunčanje nam došlo glave! Udruženje dermatovenerologa saopštilo alarmantne podatke

Podeli vest

Udruženje dermatovenerologa Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije sprovelo je veliku akciju besplatnih dermatoskopskih pregleda koji su doneli alarmantne podatke i otkivanje novih dijganoza ovog opakog kancera!

Tokom ovogodišnje kampanje pregledano je 1.647 osoba, pri čemu je otkriveno 281 suspektna promena, uključujući čak 32 melanoma, 91 bazocelularni karcinom, 31 skvamocelularni karcinom i 127 atipičnih mladeža. 

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva zdravlja za prevenciju prof. dr Nebojše Tasića u Srbiji godišnje od melaignog melanoma oboli oko 600 ljudi, a premine skoro trećina. 

- Zato naše ministartsvo radi na prevenciji i podizanju svesti kod građana koliko je prevencija važna, a pre svega preventivni pregledi koje sprovodimo - rekao je prof. dr Tasić.

Prof. dr Danica Tiodorović, predsednik Udruženja dermatovenerologa, istakla je da je svi pacijenti sa dijagnostikovanim suspektnim promenama upućeni su u najbliže zdravstvene centre radi hirurškog uklanjanja i patohistološke potvrde.

Prof. dr Dušan Škiljević, član izvršnog odbora Udruženja dermatovenerologa Srbije, osvrnuo se na početke besplatnih dermatoloških pregleda građana Srbije.

- Tokom pandemije COVID-19 nismo mogli da sprovedemo kampanju Euromelanom na način na koji se ona tradicionalno organizuje, uključujući masovne preglede stanovništva u brojnim gradovima Srbije. Tada je prof. Tiodorović kao, nacionalni koordinator Euromelanoma kampanje u Srbiji, inicirala besplatne preglede na teritoriji naše zemlje, a nakon toga kao predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije nastavila i proširila akciju besplatnih dermatoskopskih pregleda - naveo je profesor Škiljević.

Besplatni dermatoskopski pregledi su pokazali koliko je važno omogućiti pristup dermatološkim uslugama u sredinama gde nema dovoljno dermatologa i u poseban fokus na grupe pod većim rizikom, poput poljoprivrednika, koji su izloženi svakodnevnom UV zračenju.

Zbog izuzetnih rezultata koji su postigli u prethodnom periodu, Udruženje dermatovenerologa Srbije planira da se akcija besplatnih pregleda nastavi i naredne godinekako bi se pokrela cela Srbija i nastavilo sa podizanjem svesti o prevenciji ranom otkrivanju malignih tumora kože.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!
Live TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je ispitivanjem dečaka Koste K, koji je počinio masovno ubistvo 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nastavljeno suđenje njegovim roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanoviću. Da li će i kako njegove izjave uticati na presudu njegovim roditeljima? Na ovu temu su u "Info jutru" govorili advokat Nemanja Todorović i psihoterapeut Marija Milenković.

18.10.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija