• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

20.10.2024

14:52

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA NOVIM SISTEMOM ULASKA U EU Oglasio se Seničić i otkrio detalj koji će se Srbima jako svideti

shutterstok/informer

Društvo

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA NOVIM SISTEMOM ULASKA U EU Oglasio se Seničić i otkrio detalj koji će se Srbima jako svideti

Podeli vest

Najavljeno pokretanje EES sistema za ulazak u EU je odloženo. Sistem bi mogao biti primenjen postepeno na graničnim prelazima umesto istovremeno.

EES sistem, novi sistem ulaska u EU, bio je najavljen za 10. novembar, ali se usled nedoumica oko njegovog funkcionisanja, kao i isticanja pojedinih zemalja da nisu spremne za njegovu primenu, pokretanje odložilo.

Najavljeno je da će se verovatno primenjivati postepeno, na pojedinim graničnim prelazima, a ne istovremeno kako je bilo najavljeno. Tačan datum još uvek nije otkriven.

Međutim, Aleksandar Seničić, direktor YUTA, veruje da možda neće ni doći do primene EES sistema, već samo ETIAS-a na kojem se detaljnije i duže radilo.

- Bilo je planirano da se u okviru EES sistema biometrijski podaci proveravaju na granici, ali neke države koje imaju veliki broj turista su shvatile da će biti ogromne gužve, pobunili su se protiv toga i pošto nema saglasnosti nije prihvaćeno. Ne znamo kako će se na kraju primenjivati jer novi datum nije dat. Moja očekivanja su, pošto učestvujem u radu Evropske Komisije, da to neće ni biti uvedeno. Da ćemo u startu od maja meseca da se orijentišemo na ETIAS koji je mnogo jednostavniji - istakao je Seničić.

Sistem ulaska/izlaska (EES) je automatizovani IT sistem za registraciju državljana zemalja koje nisu članice EU. Pored registracije ovaj sistem će podrazumevati i davanje biometrijskih podataka (otiske prstiju i fotografiju lica).

ETIAS sistem podrazumevaće izdavanje dozvole za ulazak u EU koja će koštati 7 evra. ETIAS putna dozvola je uslov za ulazak za državljane bez vize, a povezana je sa putničkim pasošem, a važi do tri godine ili do isteka pasoša, šta god nastupi pre.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27