• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.10.2024

20:03

SPEKTAKL NA SAVA PROMENADI! Dron šou i veličanstveni vatromet povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

Printscreen

Društvo

SPEKTAKL NA SAVA PROMENADI! Dron šou i veličanstveni vatromet povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

Podeli vest

Na Sava promenadi večeras je, od Kule Beograd do Brankovog mosta, priređen veliki dron šou i i vatromet povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Beograđani su imali priliku da uživaju u veličansvenom vatrometu koji je pripremljen kao završni događaj.

Veliki broj građana pratilo je spektakl, a detaljnije možete pogledati u videu u nastavku.

Odavanjem pošte poginulim oslobodiocima i nizom manifestacija glavni grad danas obeležava 80. godišnjicu oslobođenja prestonice od fašizma. 

Operacija oslobađanja Beograda počela je 12. i trajala do 20. oktobra 1944. godine, a prema podacima, u njoj je poginulo 2.944 pripadnika NOVJ i 961 borac Crvene armije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom 80 godina od oslobođenja Beograda položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i tom prilikom poručio da hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelјa nikada neće pasti u zaborav.

Foto: Tanjug

 

Vučić je, zatim, u Predsedništvu Srbije, otvorio izložbu "Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945." na kojoj su, između ostalog, prikazana i opisana ratna dejstva u toku i pre operacije oslobađanja Beograda.
Predsednik Srbije je istakao da smo danas smo svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata i da je Srbija odlučno protiv pokušaja revizije i umanjivanje žrtava.

"Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode. Borićemo se da istina opstane i zato je i upriličena ova izložba", rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija stala na stranu svih slobodoljubivih naroda sveta, koji su ustali protiv nacističkog terora i podsetio da je bila jedna od retkih u regionu koja je izabrala stranu pobednika i platila visoku cenu za to.

"Nismo dočekali okupatorske tenkove sa cvećem kao neki u regionu", rekao je Vučić i podsetio da je Beograd bombardovan, ali i da je Srbija ostala na strani prava i pravde zajedno sa drugim narodima.

Ukazao je na značaj podrške Crvene armije pod komandom generala Ždanova i sa druge strane Peke Dapčevića koji su, kako je rekao, zajedno oslobađali ulicu po ulicu, zgradu po zgradu, često borbama "prsa u prsa" i ocenio da je bitka simbol savezništva između ruskih i srpskih jedinica ujedinjenih pod zastavom antifašističke borbe.

On je naveo da slavno oslobođenje Beograda treba da bude putokaz za sve generacije i dokaz da borba za slobodu ne poznaje granice.

---------------------------------

AKO STE PROPUSTILI - Državna ceremonija povodom 80 godina od oslobođenja Beograda




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27