• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.M.

22.10.2024

07:05

Deca nam se opijaju! Prvo pijanstvo sa 13, a zavisnici već sa 21 godinu: Mladi u Srbiji zloupotrebljavaju alkohol

Shutterstock

Društvo

Deca nam se opijaju! Prvo pijanstvo sa 13, a zavisnici već sa 21 godinu: Mladi u Srbiji zloupotrebljavaju alkohol

Podeli vest

Mladi u Srbiji prvo pijanstvo dožive u 13. godini, a zavisni od alkohola postaju već u 21. godini, zabrinjavajući su podaci novog istraživanja. Stručnjaci upozoravaju da od ukupnog broja lečenih alkoholičara skoro polovinu čine mladi do 30 godina!

Podaci pokazuju i da 72 odsto odraslog stanovništva u Srbiji konzumira alkohol, da 13 odsto alkohol pije rizično, šest do sedam procenata smatra da pije problematično, dok su između tri i pet odsto punoletnog stanovništva alkoholičari.

Deo naše kulture

Prvi kontakt mladih sa alkoholom dešava se već u ranoj mladosti. Najčešće im upravo roditelji ponude penu piva ili gutljaj rakije, čime im nesvesno daju primer da je konzumacija alkohola u redu, čak da se i podrazumeva.

Sociolog Aleksa Vukašinović kaže da se alkohol shvata kao nešto što je deo kulture našeg naroda.

- Odraslima je kao neki vid zabave da na proslavama maloj deci daju da probaju alkohol. I to ne bi bio problem, niti je to alkoholizam, ali čitav odnos prema ispijanju alkohola i prenošenju tog običaja na decu, kao nečemu gotovo sakralnom, može biti opasan. U našem društvu se na svakom nivou i dalje alkohol doživljava kao neki divan, lep prestup. Deci moramo da objasnimo sve posledice prekomernog ispijanja alkohola - kaže Vukašinović.

Već u srednjoj školi počinje takozvano vikend-opijanje, koje, kažu stručnjaci, postane rutina koja vodi u potencijalnu zavisnost, a neretko ide i sa narkoticima. Zabrinjava to što alkoholizam predstavlja najrasprostranjeniju socijalno-medicinsku bolest, a zloupotreba alkohola je vodeći uzrok smrtnosti kod mladih uzrasta od 15 do 29 godina.

Foto: Foto: Shutterstock

 

Mladenović: Trend nekontrolisanog ispijanja žestine

Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje, kaže da je medu tinejdžerima u Srbiji, ali i širom sveta, danas u trendu brzo, nekontrolisano ispijanje alkohola i mešanje pića. Cilj je da se što brže "obeznane od alkohola".
- To je novi trend, koji se uklapa u čitav spektar autodestruktivnih ponašanja, pijenje po takmičarskom tipu, neka vrsta izazova. Taj trend se primio među tinejdžerima jer su nezreli, čeznu za uzbuđenjima i na taj način dižu nivo adrenalina. To je destruktivan način pijenja, pošto rizikuju život zbog toksičnog dejstva alkohola - naveo je Mladenović.

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, dr Diana Raketić napominje da se kod većine pacijenata koji dolaze na lečenje uočilo da su u ranoj mladosti imali problema sa alkoholom.

- Svi istraživači se slažu da ne postoje količine alkohola koje su bezbedne za mozak mladih ljudi. Tu se kao problem javlja stvaranje zavisnosti. Pacijenti koji se leče kod nas i imaju problem zavisnosti od alkohola i nekih drugih supstanci uglavnom su tokom adolescencije imali problem sa prekomernim konzumiranjem alkohola - kaže dr Raketić i dodaje:

- Preterano opijanje može da vodi ka tihoj bolesti, tzv. alkoholnom hepatitisu. U početku bolest nećete ni primetiti, ali ako pređe u cirozu, koja je opasna i dugotrajna, posledice će postati vidne, pa čak i fatalne.

Foto: Foto: Shutterstock, Pexels, PngWing

 

"Ulaznica" za društvo

Psiholog Snežana Repac za Informer navodi da su mladi oduvek hteli da eksperimentišu sa onim što je zabranjeno, ali kod nekih to ode predaleko.

- U prelaznom periodu, kada se bliži punoletstvo ili kad dođe, mladi žele da po svaku cenu pređu granice koje su im postavili roditelji. Što bi narod rekao, ponašaju se "kao pušteni sa lanca". Počnu da krše neka pravila, žele da imaju iskustvo sa alkoholom, drogom... Najgore prolaze povodljive osobe kojima je alkohol ulaznica za određeno društvo. One se opijaju kako bi zadovoljile novi autoritet nekoga u tom društvu. To je cena koju neki na kraju preskupo plate - kaže naša sagovornica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija