• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.10.2024

06:40

Slavimo Svetog apostola Filipa! Jedan prelep običaj vezuje se za ovaj dan i svi vernici bi trebalo da ga ispoštuju

Tanjug, Shutterstock

Društvo

Slavimo Svetog apostola Filipa! Jedan prelep običaj vezuje se za ovaj dan i svi vernici bi trebalo da ga ispoštuju

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog apostola Filipa, đakona iz Kesarije (današnja Palestina) koji je celog života propovedao hrišćanstvo i opismenjavao sve one koji su želeli učiti, bez obzira na veru i nacionalnost.

Sveti apostol Filip je rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Propovedao je Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj, gde su Jevreji hteli da ga ubiju, međutim, Bog ga je spasao svojim čudesima. Prema predanju, arhijerej jevrejski koji je pokušao da ubije Filipa, odjednom je oslepeo i pocrneo.

Stradao je u 86. godini tako što su ga, zajedno sa Vartolomejem, bezbožnici razapeli na drvo. Ljudi su odmah potrčali da ih spasu, ali je samo Vratolomej uspeo da preživi, dok je Filip isdahnuo. Njegove mošti su kasnije prenete u Rim.

Foto: pexels.com

 

Prema starim narodnim verovanjima na ovaj dan treba da pripremite bogatu večeru i jesti sa ukućanima. Današnji praznik je značajan i po tome što su u ovaj dan poklade pred Božićni post, koji se zato ponekad naziva Filipovim postom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Izrael zapretio Iranu! Spremni su za napad, napravljena lista za odstrel!
pretnje

Izrael zapretio Iranu! Spremni su za napad, napravljena lista za odstrel!

Izrael je preneo upozorenje Iranu preko nekoliko trećih strana uoči svog raketnog udara na Islamsku Republiku u subotu, izvestio je Aksios, pozivajući se na tri anonimna izvora. Prema pisanju medija, Zapadni Jerusalim je nagovestio koje će ciljeve napasti, istovremeno upozoravajući Teheran da ne uzvrati.

26.10.2024

17:05

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija