• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

24.10.2024

16:00

Manijake uzbuđuje čak i dok samo gledaju devojčice! Stručnjaci otkrivaju profile pedofila u Srbiji

Shutterstock

Društvo

Manijake uzbuđuje čak i dok samo gledaju devojčice! Stručnjaci otkrivaju profile pedofila u Srbiji

Podeli vest

Razgovor i dodir sa malim devojčicama u pedofilima budi strast i nagon za uzbuđenje nakon čega oni ne mogu da se kontrolišu niti budu svesni svoje bolesti, upozoravaju stručnjaci! Najveći problem je, dodaju oni, što se manijaci uglavnom vraćaju učinjenim delima!

Psiholog Jovana Stojković upozorava za Informer.rs da je problem sa pedofilima sve učestaliji, jer je reč o ljudima sa mnogo mentalnih poremećaja koji se vraćaju starim delima.

- To su ljudi koji imaju tu nastranost u sebi. Kojima razgovor sa malom decom, dodir, poruka ili samo gledanje sa njima, budi potrebu, strast, uzbuđenje. Tada im se"pali" taj centar u mozgu, kao što se normalnom čoveku to probudi kada mu se neko dopadne, zaljubi se... Oni ne mogu da se kontrolišu i zato se i nakon hvatanja na delu ili priznanje, nažalost, uglavnom varaćaju starim delima - objašnjava Jovana Stojković i napominje:

- Zato smatram da kazne i odgovornost moraju biti mnogo veće i strožije za takve ljude! 

Na pitanje kako da roditelji zaštite svoju decu od ovakvih manijaka, Jovana odgovara:

- Moraju da razgovaraju sa decom, da im ukažu na opasnost koja preti sa interneta! Da im proveravaju poruke, društvene mreže i da imaju sa njima odnos pun poverenja.

Da je bitno kontrolisati korišćenje društvenih mreža kad su deca u pitanju, smatra i bivši funkcioner MUP Dejan Radenković.

- Čini mi se da sad postoji ta svest kod građana da reaguju kad se desi nešto nesvakidašnje. Po meni je zakon dobar. Međutim, sudska praksa je nešto drugo. Dešava se da kazne nisu adekvatne. Smatram da se na taj način "regrutuju" kriminalci. Jedan način da zaštitimo decu je da ih odvraćamo od kriminala. Decu koja nisu u kriminalu treba upoznati s tim da oko njih postoji takav svet. Silovatelji su jedna od najopasnijih grupa koje se šetaju ulicom. Zato treba kontrolisati upotrebu društvenih mreža i interneta kod dece - rekao je Radenković.

Na internetu vreba 700.000 pedofila

Stručnjak za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev napominje da moramo da postanemo svesni činjenice da na internetu u svakom trenutku vreba oko 700.000 pedofila!

- Smatra se da se upravo pojavom i ekspanzijom društvenih mreža povećao i broj predatora koji manipulacijom, lažnim profilima i izmišljotinama, obećavanjima i poklonima pokušavaju da prevare decu i stupe u kontakt sa njima. Slučajeva kao što je ovaj uhvaćeni starac ima puno! Sa druge strane, treba i da nas brine što deca i mladi ulaze u komunikaciju sa nepoznatima, pogotovo mnogo starijim od sebe! Umesto da blokiraju nepoznate profile koji ih uznemiravanju i prijave roditeljima - napominje Jonev.

Podsetimo, samo poslednja dva slučaja otkrivanja pedofila osvanuli su na društvenim mrežama kada je organizacija "Fortis" razotkrila dedu manijaka od 64 godina koji se dopisivao sa devojčicom od 15 godina, ali pedofila Miloša Stošića (36) priznaje da je pokušao da namami devojčicu (15) u park!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija