• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.D.

24.10.2018

23:20

ISTRAGA O JELENINOM UBISTVU LOŠE VOĐENA, MOŽDA I SABOTIRANA: Pravni stručnjaci žrestoko kritikovali tužilaštvo, zbog KATASTROFALNIH PROPUSTA!

Vesti

ISTRAGA O JELENINOM UBISTVU LOŠE VOĐENA, MOŽDA I SABOTIRANA: Pravni stručnjaci žrestoko kritikovali tužilaštvo, zbog KATASTROFALNIH PROPUSTA!

Podeli vest

Više tužilaštvo u Beogradu napravilo je niz katastrofalnih propusta i grešaka tokom istrage ubistva Jelene Marjanović (33) 2. aprila 2016. na nasipu u Broči, smatraju pravni stručnjaci

Oni su uvereni da optužnica zbog toga neće biti potvrđena, a čak i da dođe do suđenja, Zoran Marjanović (40) biće oslobođen!


Nakon toga će Zoran, prema njihovom mišljenju, moći da tuži državu za milionski iznos!

Namerni propusti


Da je u istrazi ubistva zaista bilo propusta, govori i nova naredba Apelacionog suda da se optužnica dopuni sa čak sedam novih bitnih stavki (vidite okvir). Jedna od njih je da se mala Jana (7), ćerka Jelene i Zorana, ponovo sasluša, jer nije imala svog advokata dok je davala iskaz, što je neophodno, budući da je maloletna. 

Nalog


Tužilac treba da bude razrešen jer je nemoguće da nije uvideo da nema ništa od optuženja. Jedino ako je radio po nečijem nalogu
Toma Fila

Advokat Predrag Savić, koji je zastupao Jeleninu porodicu Krsmanović, šokiran je zbog niza propusta tužilaštva i tvrdi da bi tužiteljki Ljubici Veselinović, koja je vodila istragu, trebalo zabraniti rad u tužilaštvu!


- To što je Janu saslušala bez zastupnika je strašno! To je skandal veka! Pa tužiteljka je pokazala da ne poznaje osnove zakona. U početku sam mislio da je loše postupanje tužiteljke u vezi sa njenim neznanjem, ali sada iskreno mislim da je nešto drugo posredi i da su propusti namerno rađeni - ističe Savić, i nabraja samo neke od bitnih grešaka tužiteljke:


- Uzmite samo da je tužiteljka na saslušanje pre dve godine pozvala mrtvu majku Jelene Marjanović! Posebno je kardinalan propust to što su svi mikrotragovi zločina uništeni kada je Jelenino telo, nakon vađenja iz kanala, stavljeno na travu, umesto na čaršav. Pa dalje, niko iz njenih rana tada nije uzeo briseve, niko nije veštačio DNK tragove iz Zoranove ogrebotine na ruci, što je sud tek sada tražio da se uradi... Na sve to, tužiteljka Ljubica Veselinović, umesto da snosi odgovornost, nedavno je napredovala i poslata je u Tužilaštvo za ratne zločine. Ovde, moram to da kažem, nisu čista posla!

Foto: Informer

Šta piše u optužnici protiv Marjanovića?

Prema optužnici Višeg tužilaštva u Beogradu, Zoran Marjanović se sa Jelenom i njihovom tada petogodišnjom ćerkom Janom 2. aprila 2016, u 16.38, dovezao do nasipa u Borči. Jelena je otišla da trči nasipom, a on je sa ćerkom krenuo za njom. Između 16.56 i 17.04, Zoran je, navodno, ostavio ćerku na nasipu, otrčao do Jelene i namamio je da se spuste u podnožje nasipa, pored kanala.

Zoran je zatim najpre ubo Jelenu oštrim predmetom u glavu i u desni lakat, nakon čega je ona počela da beži ka kanalu. Tada je, prema optužnici, izgubila patiku i mobilni telefon, kao i gumicu za kosu. Međutim, Marjanović ju je sustigao, strgao joj gornji deo trenerke, a potom joj opet zadao više udaraca u glavu, nanevši joj višestruke prelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal. Jelenin leš je pronađen narednog dana, 3. aprila 2016, i od tada traje istraga ovog zločina sa nezapamćenom pažnjom medija i građana.

Sličnog mišljenja je i čuveni beogradski advokat Toma Fila, koji je postavio pitanje po čijem nalogu je tužilac pokrenuo predmet za koji je očigledno da nema validnih dokaza.


- Ne kažem da Zoran Marjanović nije kriv, ali je evidentno da nema dokaza da se on optuži. Tužilac koji je pokrenuo ceo slučaj treba da bude razrešen jer je nemoguće da nije uvideo da nema ništa od optuženja. Jedino ako je tužilac radio po nečijem nalogu, pa je morao da podigne optužnicu. Verujte, meni tako izgleda - kazao je Fila.


On smatra da bi Zoran Marjanović, ako bude oslobođen, posle sveg maltretiranja u medijima i u pritvoru, trebalo da tuži državu i da traži enormno obeštećenje.


- Nije tu stvar samo u novcu, nego je reč o maloj Jani. To dete, čija je majka ubijena na brutalan način, a otac joj bio u pritvoru zbog sumnje da je baš on ubio njenu majku, imaće sigurno posledice. Zamislite kako raste to dete! Tužilac zato treba da odgovara - istakao je Fila.


Aleksandar Zarić, jedan od četvorice advokata Zorana Marjanovića, kaže da je potpuno jasno koliko je optužnica "tanka" kada ju je sud već dva puta vraćao na dopunu.


- Da li ste skoro čuli da se optužnica za tako teško krivično delo, kao što je ubistvo, vraća na dopunu? Da li ste čuli da je čovek koga sumnjiče za ubistvo pušten iz pritvora da se brani sa slobode? Očigledno je da nema dovoljno jakih dokaza da može da se počne sa suđenjem - naveo je Zarić.

Propusti u optužnici:

1) Mala Jana (7), ćerka Zorana i Jelene, mora ponovo da se sasluša jer je dala iskaz suprotno zakonu - na saslušanju nije imala punomoćnika, iako je to bilo neophodno.
2) Potrebno uraditi prostorno-vremensko veštačenje svih snimaka sigurnosnih kamera sa kuće u Ulici Put za Crvenku, odnosno, svih kadrova koji pokrivaju nasip.
3) Odmah posle Jeleninog ubistva, na Zoranovoj desnoj ruci uočena je ogrebotina. Biološkom fakultetu u Beogradu dostavljen je bris uzet sa te ogrebotine, ali taj materijal do danas nije otvaran i veštačen! To je potrebno uraditi kako bi se utvrdilo eventualno prisustvo Jeleninog DNK.
4) U optužnici fali foto-dokumentacija sa uviđaja, te je naloženo da se te fotografije izrade elektronski i dodaju predmetu.
5) Treba veštačiti i trag krvi pronađen na zadnjem sedištu "mercedesa" kojim su se Jelena i Zoran sa malom Janom kobnog dana dovezli do nasipa. Utvrđeno je da DNK materijal izolovan sa zadnjeg sedišta "mercedesa" pripada Jeleni i da po svom intenzitetu odgovara "jačem tragu krvi". Međutim, u fazi istrage nije obavljeno veštačenje tog traga, pa je ostalo nepoznato na koji način je mogao nastati i koja je njegova starost, o čemu se veštaci nisu izjašnjavali.
6) Potrebno je veštačiti mobilni telefon bicikliste Milana R. kako bi se utvrdilo da li je on zaista u vreme ubistva bio u neposrednoj blizini mesta zločina, a samim tim i da li je zaista u to vreme video Jelenu i Zorana zajedno, kako je tvrdio.
7) Neophodno je i dopunsko veštačenje Zoranovog telefona, da se objasni na koji način se može dokazati da li je on zaista namerno isključio telefon po dolasku na nasip.

Badava i dopune


I advokat Stefan Jokić, koji takođe zastupa Marjanovića, od početka postupka tvrdi da protiv njegovog branjenika nema dokaza. On smatra da čak ni novim veštačenjima, koja je naložio Apelacioni sud, ništa ne može da se promeni.


- U svakom slučaju, pozdravljam odluku Apelacionog suda, koji nije prihvatio optužnicu takvu kakva je. Ne bih da komentarišem istragu, u smislu da li je dobro ili loše urađena, to nije na meni. Zahvalan sam državi što je uložila mnogo sredstava na veštačenja, kojima je otklonjena svaka sumnja sa Marjanovića - izjavio je Jokić, i precizirao:


- Fama oko ogrebotine na Marjanovićevoj ruci je sasvim nepotrebna, s obzirom na to da je odmah uzet Jelenin podnokatni sadržaj, na osnovu kog je utvrđeno da tamo nema Zoranovih tragova. Takođe je, posle dve i po godine, nemoguće odrediti starost krvi sa zadnjeg sedišta "mercedesa", što je takođe tražio sud.


Zoranovi branioci očekuju da će postupak protiv njega biti pravosnažno okončan u njegovu korist i da će on od medija naplatiti, kako tvrde, "svu štetu koju su mu naneli zbog kršenja pretpostavke nevinosti". U slučaju obustave postupka ili oslobađajuće presude, Marjanović ima pravo da tuži državu i zbog deset meseci neosnovanog pritvora.

HRONOLOGIJA: Presudni momenti

2. april 2016. - Jelena Marjanović je nestala oko 15.30 kada je, prema tvrdnji njenog muža Zorana, otišla da trči nasipom u Borči.
3. april 2016. - Jelenino telo nađeno u kanalu, Zoran priveden na saslušanje i zadržan 48 sati.
6. septembar 2017. - Zoran Marjanović ulazi u rijaliti "Zadruga" i pred širokim auditorijumom negira da je ubica.
14. septembar 2017. - Tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje Marjanovića, ali policija nije htela da ga hapsi u "Zadruzi". U dogovoru sa TV Pink, on je izašao iz rijalitija zbog navodnih problema sa Centrom za socijalni rad oko ćerke Jane.
15. septembar 2017. - Zoran uhapšen u porodičnoj kući u Borči. Određen mu je prvi put pritvor do 30 dana.
19. septembar 2017. - Zoranovi otac Vladimir i brat Miloš prvi put došli da ga obiđu u pritvoru u CZ.
22. septembar 2017. - Miloš Marjanović se oženio dugogodišnjom devojkom Milicom.
10. oktobar 2017. - Centar za socijalni rad starateljstvo nad Zoranovom i Jeleninom ćerkom Janom privremeno dao njegovom bratu Milošu.
16. oktobar 2017. - U Višem tužilaštvu u Beogradu počelo saslušanje svedoka. Zoranovi roditelji Vladimir i Zorica i brat Miloš iskoristili pravo da ne svedoče, dok je Teodora Krsmanović, sestra od strica ubijene pevačice, izjavila da je Zoran psihički mučio Jelenu.
6. novembar 2017. - Mala Jana prvi put bila u poseti Zoranu u Centralnom zatvoru.
12. decembar 2017. - Zoranu produžen pritvor za još tri meseca.
18. januar 2018. - Apelacioni sud poništio odluku o produženju pritvora, sa obrazloženjem da su potrebni "čvršći" dokazi protiv Marjanovića.
19. januar 2018. - Vanraspravno veće Višeg suda ponovo odlučilo da produži Zoranu pritvor do 10. marta, navodno jer protiv njega "postoje novi dokazi" i zbog uznemirenja javnosti.
19. februar 2018. - Podignuta optužnica protiv Marjanovića zbog teškog ubistva supruge. Kao ključni dokaz se pominje blato sa njegovih pantalona koje je identično blatu iz kanala.
20. mart 2018. - Viši sud vratio optužnicu na dopunu "radi boljeg razjašnjenja stanja stvari i da bi se ispitala osnovanost optužnice.
21. jun 2018. - Mala Jana (7) saslušana u Višem tužilaštvu, po nalogu suda, kada je u potpunosti potvrdila očev iskaz.
26. jun 2018. - Marjanoviću opet produžen pritvor do 30 dana.
27. jun 2018. - Podignuta nova, dopunjena optužnica protiv Marjanovića.
12. jul 2018. - Ukinut mu pritvor, pošto je Apelacioni sud konačno uvažio žalbe branilaca.
13. septembar 2018. - Apelacioni sud ukinuo rešenje o potvrđivanju optužnice.
22. oktobar 2018. - Viši sud, po nalogu Apelacionog suda, naredio tužilaštvu da ispravi sedam spornih stavki u optužnici.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ajde

pre 5 godina

A sta je sa Sipkinom rekonstrukcijom, gde je pokazao da neko laze.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija