• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

12.04.2019

09:13

OVA IGRICA JE OPASNA KAO HEROIN! NE DAJTE JE DECI! Zbog nje se ubio mali Vasilije (12)!

Vesti

OVA IGRICA JE OPASNA KAO HEROIN! NE DAJTE JE DECI! Zbog nje se ubio mali Vasilije (12)!

Podeli vest

Video-igrica "Fortnajt" izaziva najteži oblik zavisnosti, a odvikavanje je kao od heroina, upozoravaju psiholozi * Mali Vasilije R. u oproštajnom pismu naveo da je ljut jer mu je zabranjeno da igra, pa se bacio sa 7. sprata

Najpopularnija video-igrica na svetu "Fortnajt betl rojal" izaziva najteži oblik zavisnosti, poput heroina, a odvikavanje je dugotrajno, bolno i mukotrpno, upozoravaju psiholozi iz celog sveta! Zbog ove igrice se ubio i mali Vasilije R. (12) sa Novog Beograda, koji je u oproštajnom pismu naveo da je ljut jer mu je majka zabranila da igra "Fortnajt", pa je skočio u smrt sa sedmog sprata zgrade!

Znaci upozorenja na zavisnost

* Gubitak sna i apetita
* Pojačan stres
* Osamljivanje i presecanje kontakta sa porodicom i prijateljima
* Agresija i autoagresija kod dece kada im zabranite igranje igrice, što najviše podseća na ponašanje narkomana u apstinencijalnoj krizi

Ova video-igrica postoji od 2017, a već naredne godine postala je najpopularnija na svetu. Igra je čak 50 miliona ljudi. Plasirala ju je kompanija "Epik gejms", u vlasništvu "Majkrosofta", a američki mediji procenjuju da je za dve godine zaradila milijarde dolara!

"Fortnajt" je onlajn video-igra preživljavanja. Besplatna je kad se preuzima, ali se plaćaju dodatne usluge nadogradnje opreme u igrici. Svaka partija u "Fortnajtu" ima stotinak igrača. Cilj im je da pronađu oružje na mapi i pobiju ostale učesnike. Osim pucanja, igra se zasniva i na izgradnji baza, gde igrači mogu da se "sakriju".

(VIDEO) ANKETA: Da li bi deci trebalo ograničavati vreme provedeno za kompjuterom?

Od samog početka igrači su počeli da provode sve više vremena igrajući "Fortnajt" iz dana u dan, pa se zavisnost širom sveta proširila kao epidemija. Američka kompanija "Blumberg" upozorila je da je "Fortnajt" poput heroina i da korisnici koji jednom upadnu u zamku zavisnosti teško mogu da se iščupaju iz nje.

(FOTO) DEČAK (12) IZ BEOGRADA SE UBIO ZBOG VIDEO IGRICA! SKOČIO KROZ PROZOR SA SEDMOG SPRATA I POGINUO, OSTAVIO OPROŠTAJNO PISMO!

Foto: printscreen

Lorin Marer, britanski stručnjak za ponašanje, čija su uža specijalnost deca koja imaju problem zavisnosti, poredi igricu "Fortnajt" sa drogom koja izaziva najveću zavisnost.

- Ova igra je kao heroin. Jednom kada se "zakačite", teško ćete se "otkačiti" - istakla je Marerova.

Luči se dopamin kao kod uživalaca heroina

Foto: printscreen

Stručnjaci su utvrdili da je nivo dopamina (takozvani hormon sreće, prim. aut.), koji se luči prilikom višesatnog igranja igrica, visok kao i kod uživalaca heroina, a u stanju je da promeni strukturu pojedinih delova mozga. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zbog toga je u julu 2018. priznala "gejming disorder" (zavisnost od igrica) kao bolest. Osobe, koje daju veći prioritet igricama u odnosu na druge životne interese i aktivnosti, smatraju se zavisnicima.

I u najpoznatijim svetskim centrima za odvikavanje od modernih oblika zavisnosti, kakvi su igre i društvene mreže, sve je veći broj prijavljenih ljudi koji kao problem navode "Fortnajt".

Da je zavisnost od igranja ove igrice prisutna i kod nas, slažu se i srpski stručnjaci.

Psiholog Zoran Musterović ističe da je pasivnost roditelja veoma opasna ako njihova deca imaju problem sa ovakvom zavisnošću.

- Roditelji u ovakvim slučajevima ne žele konfrontaciju sa decom, pa im je lakše da ih jednostavno puštaju da igraju igrice. Umesto da provode vreme sa decom, samo im dozvole da igraju igrice i misle: "Ako je dete u stanu i mirno jer sedi za kompjuterom, to je dobro, jer nije na ulici." Međutim, to je pogrešno razmišljanje, jer takvi roditelji nisu ni svesni kako dete u osetljivom periodu puberteta lako klizi u zavisnost - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, treba odmah potražiti stručnu pomoć, čim se kod deteta pojave prvi simptomi zavisnosti od igrice.

- Ako je prilikom pokušaja zabrane ili redukcije igranja igrica reakcija deteta drastična, ili agresivna, to je indikator da je počela zavisnost i odmah treba potražiti stručnu pomoć. Bolje je dobiti savet od stručnjaka nego pokušavati nešto na svoju ruku ili zatvarati oči pred problemom. Naravno, u takvim slučajevima potrebno je rehabilitovati i roditeljski autoritet kod dece - objašnjava psiholog.

PSIHOLOG: Odbijanje neke njihove želje deca doživljavaju kao odbijanje njih kao osoba! Treba ih naučiti da se bore sa frustracijom!

Podsetimo, javnost u Srbiji prekjuče je šokirala vest da je mali Vasilije R. digao ruku na sebe jer mu je majka zabranila da igra igrice. Simptome koje bi ukazali na suicid niko nije primetio u njegovoj okolini. Dečak je oko ponoći napisao oproštajno pismo, a zatim je skočio sa sedmog sprata. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 4 godine

Ne lupajte gluposti, igram igrice 20 godina pa mi nikad nije palo na pamet da skocim s terase.

Vlada

pre 4 godine

Nema potrebe da se zustris. Prosto,detetov mentalni sklop sa 12 godina i razvojni put su bilo takvi da je uradio to sto je uradio. Recimo jedan na hiljadu dece koja to ne bi nikad uradila. Isto bi vazilo i za odrasle ljude. Jedan ubica,jedan silovatelj,jedan psihipata, na hiljadu ljudi. Kapiras?!

Štefek

pre 4 godine

@Vlada Ali.. Upravo si ponovila ono sto je Pera rekla. Medu ostalime se slazem, naslov poput ‘ne dajte djeci da igraju ovo’ je apsurdan te granici sa debilizmom, tretirajuci igricu kao hipnozu sto uzrokuje delirijum.

Dec

pre 4 godine

Ja igram igrice još od ere ZX Spectruma, pa preko Amige, PC-a, Playstationa 1 pa sve do sada i nikada nisam osetio bilo kakvu zavisnost. To je više neka vrsta razonode. Psiholozi i nazovi stručnjaci preteruju, samo da imaju gde da maznu lovu.

Mire

pre 4 godine

Znači narkomani da pređu na igrice, i eto im dopa.?

Vlada

pre 4 godine

Isto vazi i za Clash Royale! Sto puta sam je brisao i ponovo instalirao, a niko je ne pominje. Istrazite malo i videcete koliko se igra mnogo u Srbiji i celom Svetu! Igraju je svi,od 7 do 77 god.

Penzionerj

pre 4 godine

Na koji nacin zabraniti? Neko nenormalan izjavi kako nesmes dete ni pipnuti ili ce ti oduzeti. Taj verovatno nema dece ili je sa one strane. Pobogu, pa kakva cete pokolenja dobiti? Manijake, siledzije, svakojake barabe. Iz tog zakonskog projekta koje su joz zuti usvojili, sada vec odrasli i ruse po Srbiji. Nemorate sve gadosti preuzimati od evrope. Vratite obrazovanje i vaspitanje gde ucitelj, nastavnik, profesor mogu kaznjavati bahatu decu i vratiti redovnu Vojsku. Vec i sada imamo problema sa omladinom. Sta ce se desiti kroz nekoliko godina? Strah!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija