• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

07.02.2016

08:08

(VIDEO) E SAD JE POSTALO OZBILJNO! Severna Koreja lansirala raketu, SVET U STRAHU OD NUKLEARNOG RATA!

Politika

(VIDEO) E SAD JE POSTALO OZBILJNO! Severna Koreja lansirala raketu, SVET U STRAHU OD NUKLEARNOG RATA!

Podeli vest

Severna Koreja uspešno je lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, što su susedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj testiranja balističkih raketa, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sazvao hitan sastanak tim povodom



Američka Strateška komanda je saopštila da je detektovala da je projektil ušao u svemir, dok je vojska Južne Koreje navela da je raketa u orbitu postavila određeni predmet, čime su negirani prvobitni medijski navodi da lansiranje severnokorejskog satelita nije uspeo, preneo je Rojters.

Anketa

Zvanični Pjongjang je saopštio da je lansiranje satelita Kvangmjongsong-4, nazvanog po pokojnom lideru Kim Džong-ilu, bilo "potpuno uspešno" i da satelit prelazi putanju oko Zemlje na svakih 94 minuta.

Lansiranje satelita je naložio sadašnji severnokorejski lider Kim Džong-un, za kojeg se veruje da je star 33 godine.
Tanjug/AP

SAD PONOVO OPTUŽUJU KIM DŽONG UNA: Severna Koreja se priprema za lansiranje rakete!​

Severna Koreja je 2012. već lansirala jednu raketu dugog dometa, koja je u orbitu odnela komunikacioni satelit, ali nikad nije detektovan nikakav signal sa tog satelita. 

Severna Koreja je prvobitno obavestila međunarodne agencije da planira da lansira raketu sa satelitom između 8. i 25. februara, ali je juče nenadano pomerila unapred taj rok na 7. do 14. februara.

Tanjug/AP



Savet bezbednosti UN-a je, na zahtev SAD, Japana i Južne Koreje, za danas zakazao vanrednu sednicu povodom lansiranja severnokorejske rakete, najavile su diplomate.

BIZARNO! KIM DŽONG IMA NOVO "MOĆNO" ORUŽJE! Južnu Koreju bombardovao go*nima!

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da će SAD sarađivati sa SB UN na uvođenju "značajnih mera" kako bi Pjongjang bio pozvan na odgovornost zbog lansiranja rakete, što je nazvao flagrantnim kršenjem rezolucija UN o severnokorejskom korišćenju balističke tehnologije.


On je takođe potvrdio odlučnu posvećenost odbrani američkih saveznika Japana i Južne Koreje i lansiranje nazvao pokušajem destabilizacije i neprihvatljivim izazovom po mir i bezbednost.

(VIDEO) KIM NASTAVLJA DA ŠOKIRA SVET: Severna Koreja lansira satelit u Zemljinu orbitu!

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje je lansiranje nazvala neoprostivim činom provokacije, a šef diplomatije te zemlje Jun Bjung-se je izjavio da će Seul u saradnji sa SAD, Japanom i Australijom raditi na pooštrenju sankcija protiv Severne Koreje.

Tanjug/AP



Japanski premijer Šinzo Abe je istakao da je lansiranje "potpuno neprihvatljivo", posebno pošto je Severna Koreja prošlog meseca testirala hidrogensku bombu.

Zvanični Tokio je saopštio da je bio spreman da obori raketu ukoliko ona bude predstavljala pretnju, ali nije preuzeo takvu akciju.

Generalni sekretar UN-a Ban Kimun je oštro osudio lansiranje rakete i pozvao Severnu Koreju da "obustavi svoje provokativne aktivnosti".

Kina je izrazila žaljenje zbog lansiranja i pozvala sve strane da postupaju obazrivo i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli dodatno da intenziviraju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Kina je glavni saveznik Severne Koreje, iako se ne slaže sa nuklearnim programom koji sprovodi Pjongjang, podsetio je Rojters.

Tanjug/AP



- Kina izražava žaljenje što je Severna Koreja, uprkos oštrom protivljenju međunarodne zajednice, insistirala na upotrebi balističke tehnologije da bi izvršila lansiranje - istakao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Severna Koreja je saopštila da je 6. januara izvršila svoj četvrti nuklearni test i da se tog puta radilo o hidrogenskoj bombi, iako SAD i druge svetske sile izražavaju sumnju u to.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
englezii

pre 8 godina

Dok nazalost postoje Americki zlikovci niko drugi ne moze da izazove nikakav rat vecih razmera a kamoli svetski ! Ti zlikovci su u stanju da izvrse agresiju sami na sebe kao izgovor za napad recimo " kule bliznakinje" kako bi sebi dale pravo da napadnu Avganistan ! Tako je to kada mirom u svetu vladaju bolesni umovi kao O'bama,Erdogan i normalno Engleska kruna vrh najveceg svetskog zla !

Lala iz Banata

pre 8 godina

Е , Саде и над њиховим главама "виси" - Дамоклов мач...!!

mislim da

pre 8 godina

je oprem dobro, uspeli  su uprkos sankcijama. n

GILE

pre 8 godina

Sta ce covek ,Mora da ima oruzje da se brani od ovih americkih hijena .Inace i u S.Koreji ce biti Korejsko prolecei obojena revolucija.Nece dozvoliti da mu se desi Milosrdni andjeo kao nama 99 godine.Bravo .

Dušan Relić

pre 8 godina

Puna podrska drugu Kimu i bratskom narodu Severne Koreje, na njihovom putu slobode. Neka drhte americki imperijalisti i njihove sluge sirom sveta\n

Kikica

pre 8 godina

Do sada su samo neki bili u strahu , sada verovatno ti neki koji su bili u strahu zele da budu oni koji su strah izazivali iz najobicnijih suludih razloga pa da vide malo kako to izgleda bez obzira na posledice jer njihove "ogranicene igre" morao je do sada vec neko da stopira , kako takvog nije bilo i takav se nije pojavio vec se nastavlja i dalje sa istim stvarima tome se mora stati na put , imaju mogucnost da razmisle , data im je svih ovih godina

Cole5

pre 8 godina

Pa Ameri da Vas sad vidim da li imate muda i da sad pokusate da spasete svet i izvedete neku akciju..., zvanu neki novi milosrdni andjeo da bi ste svet spasli od nekog diktatora kao što ste to činili 1999 godine nad nama besomučno nas bombardujući preko 2 meseca.. Napadnite sad jednu zemlju koja nikog u svetu nije napala, čiji lider nije izazvao ni jedan rat u svetu, zemlju koja neduguje nikom ni jedan pišljivi dolar , dok vi dugujete 18 bilijardi. Zemlju u kojoj svaki stanovnik ima besplatno školstvo i zdrastveno osiguranje, zemlju kojoj ste zbog zaštite Vašig interesa uveli sankcije... Možete sad da kevćete kao besni psi lutalice a čim Kim podigne prst vi isto kao svi psi lutalice podvijete rep i pobegnete. Neće vam pomoći ni sednica SB UN kojom će presedavati onaj isti zamenik Butrosa Galija kada ste donosili odluku o sankcijama SR Jugoslaviji početkom devedesetih, a koga ste posle postavili na njegovo mesto, Južno Koreanac BANKI MUN.

ivan r

pre 8 godina

ma kim samo ti radi i srecna postavka satelita neznam zastaje komunikacije i ostalo pa malo i vi posmatrajte amere neka stalno razmisljaju o vama a savet bezbetnosti je americka institucija i to treba da se rasturi ali polako bice i toga vrlo brzo.

crni

pre 8 godina

Strasno, nemoguce, neko je nesto uradio a da Ameri ne odobre i sada panika.\nUvedite im sankcije mozda se uplase i predomisle.\n50godina sankcija su ih bas smeksali i ove ce ih dikusuriti...\nSmesno da smesnije ne moze biti.\nKoga je Severna Koreja napala ili slicno sem Juzne sto je bio Gradjanski rat unutar Drzave a sve zakuvali Ameri.\nSto se onda cude takvim potezima\nmislim pre svega na Amere. svi ostali mislim da mogu mirno spavati kao i da se mogu dogovoriti kada bi Ameri bili iskljuceni. \nAko nije Koreja onda je Srbija ako nije Srbija onda je Sirija ako nema Sirije je Irak, Avganistan ... \nSvuda potpis Amerike\n

batabosque

pre 8 godina

Пре неки дан је у новинама била анализа Како Добити Нобелову Награду За Мир, па је писало да ови што стално лансирају хидрогене и остале бомбице имају 5 бојевих глава, па зато нису добили награду, док они који од 1945 бацају по планети земљи од Јапана до Србије истинске атомске, па онда осиромашене, па обогаћене уранијумом или неким другим лековитим средством, па минијатурне терористичке, па још имају 5000 бојевих глава, па још добију Нобелову награду за мир. Па овај свет је луд. Ко је збуњен? Ко ће кога?

zajebane komunjare

pre 8 godina

E kamo sreće da je i Srbija na tom tehnološkom nivou i da ima atomsku bombu kao "komunjare" u Severnoj Koreji. Ne bi nas bombardovali a Kosovo bi i danas bilo naše. Nažalost, mi WC dasku ne umemo da napravimo već je uvozimo. Kupio sklopku za kupatilo (svetlo-bojler-grejalica) od srpskog proizvodjača, i prekidač za svetlo zaglavio, nema ni 6 meseci kako sam kupio:-(

lav

pre 8 godina

Šta može Svet, protiv Straha ..." glupo je strahovati..Neizbežno," ono što će se desiti , sa bilo koje strane* đavoljeva posla se neće izbeći * Božija volja!?

bubasvaba

pre 8 godina

Sta se bunite kad vas neko prati jer nesmete kao u libiji ili iraku ili srbiji da pocnete da se izivljavate i ubijate neduzan narid . U iraku ste LAGALI da ima nesto za masovno unistavanje ,u srbiji ste jurili navodno milosevica i pobili neduzne ali njega ne ??????. Sad napadnite i severnu koreju isto tako jer krse nesto sto se vama nesvidja ,ali vam zvace dupe gace.

dacha

pre 8 godina

Meni je Interesantno to njihovo misljenje kao sto je : " Mi imamo pravo da radimo sta god hocemo a vi ne " ?? grdno su se prevarili.....!

Cule

pre 8 godina

Ako Barak , Kameron, Oland iamju atomsko koferče a kroz istoriju su bukvalno skoro sve ratove započeli upravo oni ne vidim razlog da takvo koferče nema i Kim, predsednik jedne suverene zemlje. Da smo i mi imali koferče ne bi rascepali Jugu i izazvali sav ovaj haos koji nas prati već više od 20 godina. Uostalom upravo bi mogli Ameri da se pitaju šta će atomska Pakistanu i još nekim državama njihovim miljenicama koje su kudikamo sklonije da ga u nekom trenutku zaista i upotrebe, a bilo bi još zanimljivije da objasne po čijoj tehnologiju su te države došle do atomki.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija