• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

16.12.2017

17:38

NATO SE MORA SPREČITI DA UMARŠIRA U BANJALUKU: Republika Srpska se suočava sa najvećom pretnjom ikad!

Politika

NATO SE MORA SPREČITI DA UMARŠIRA U BANJALUKU: Republika Srpska se suočava sa najvećom pretnjom ikad!

Podeli vest

Sve su agresivniji zahtevi NATO da se najatraktivniji vojni objekti koji su na području Srpske knjiže na armiju BiH, pošto bi to sutra postalo vlasništvo NATO ako bi BiH ušla u ovu voju alijansu. To bi u praksi značilo da bi u centru Banjaluke bile jedinice NATO, da bi najatraktivnije vojne kote kontrolisao NATO, koji je Srbe dva puta bombardovao

Dosad je Srpska bila obavezna da radi sve što doprinosi eventualnoj integraciji BiH u NATO, ali je više radila protiv toga jer se na prvom mestu opire zahtevu da se imovina vojske prenese na centralne organe BiH, što praktično znači antidejtonsko zadiranje u prava Republike Srpske.

Najava predsednika Republike Srpske o suspenziji Akcionog plana za članstvo u NATO sasvim je, prema oceni analitičara iz Banjaluke Anđelka Kozomare, očekivana posle usvajanja Deklaracije o vojnoj neutralnosti i nakon, kako kaže Kozomara za Sputnjik, agresivnih pokušaja poslednjih meseci da se najatraktivniji vojni objekti koji su na području Srpske knjiže na armiju BiH, pošto bi to sutra postalo vlasništvo NATO-a ako bi BiH ušla u NATO.

To bi u praksi, precizira Kozomara, značilo da bi, na primer, u centru Banjaluke bile jedinice NATO-a, da bi najatraktivnije vojne kote kontrolisala vojska NATO-a, ona koja je Srbe dva puta bombardovala.

Ako bude prema Dejtonu, Srpska nema brige.

Predsednik Srpske je istakao i da će svi predstavnici ove republike morati to da podrže s obzirom na to da je u Narodnoj skupštini RS nedavno usvojena Deklaracija o vojnoj neutralnosti RS. Srpska ne želi da ima granicu na Drini, koja bi, kako je ocenio Dodik, bila i granica nekih vojnih saveza. 

- Republika Srpska to ne krije i pratiće Srbiju po tom pitanju - naveo je predsednik RS i dodao da RS podržava politiku o vojnoj neutralnosti koju sprovodi Srbija. Prema njegovim rečima, RS odgovara vojna neutralnost, jer ne može da pređe preko činjenice da je "NATO bombardovao srpski narod, a štete od toga se još osete".

ZA SARAJEVO MOŽE SAMO TRASOM VIŠEGRAD-PALE-ISTOČNO SARAJEVO: Autoput Bjeljina-Brčko-Tuzla za Srpsku ne dolazi u obzir!

- Sve što je najavljeno od strane predsednika Srpske je sasvim očekivano i treba podsetiti javnost da u važnim međunarodnim odlukama broj stanovnika, odnosno ono na šta bošnjačka strana računa, ne donosi odluke već se one donose ravnopravno. Prema Dejtonskom sporazumu, Republika Srpska mora da se pita za sve važne odluke, kao što je na primer i ova o eventualnom članstvu u NATO - napominje Kozomara.

Više puta je rečeno, podvlači on, da RS neće u NATO i da neće dati saglasnost da BiH uđe u NATO sve dotle dok to Srbija ne uradi, jer se ne može pomiriti sa činjenicom da rakete NATO-a budu na Drini okrenute prema Srbiji.

Beta/Fotomomtaža

Dosad je Republika Srpska bila obavezna da radi sve ono što doprinosi eventualnoj integraciji BiH u NATO, podseća za Sputnjik politikolog Aleksandar Pavić, ali RS je više radila protiv toga jer se, smatra Pavić, na prvom mestu opire zahtevu da se imovina vojske prenese na centralne organe BiH, što praktično znači antidejstonsko zadiranje u prava Republike Srpske.

- Tako da se u poslednje vreme praktično Republika Srpska više bavila time kako da spreči dalje integracije u NATO, a koje bi ušle u ingerencije Srpske, što bi opet bilo kršenje Dejtona - naglašava Pavić.

Najava predsednika Srpske je, ističe Pavić, više stvar načela.

- Stav RS je načelan i Dodik hoće da kaže: da Republika Srpska treba da bude usaglašena sa Srbijom i da ako je Srbija proglasila neutralnost, to isto treba da uradi i Republika Srpska i zato svako dalje integrisanje u pravcu članstva u NATO, u koje bi bila uključena RS bilo bi u funkciji razdvajanja RS i Srbije i u bezbednosnom i u geopolitičkom smislu. I praktično pravljenje tvrde granice usred istog naroda - jasan je Pavić.

NATO: MLADIĆEV ŠTAB SRPSKA DA PREDA SARAJEVU! Rusija stavila veto, Banjaluka odbija da preda vojnu imovinu RS!

Inicijativa Milorada Dodika je, smatra taj politikolog, jako dobra i jako potrebna jer RS neće da prihvati da imovina vojske bude preneta na centralne organe, a bez toga ne može do kraja da bude sproveden Akcioni plan i NATO integracija koja je u funkciji slabljenja, pa i eventualnog ukidanja RS.

Za predstavnike RS u zajedničkim organima BiH, napominje  Anđelko Kozomara, obavezujuća je odluka Skupštine RS o vojnoj neutralnosti i prema Ustavu i prema zakonima, iako oni to dosad nisu pokazivali kao obavezu.

fotomontaža

- Međutim, mislim da su i oni, barem prema ono što u javnosti zastupaju, saglasni da RS treba da blokira ulazak BiH u NATO, odnosno da sledi put Srbije. Teoretski, oni mogu da ne poštuju Deklaraciju i zahtev predsednika RS, ali bi to bili suprotno njihovim javnim izjavama, a i sledeća godina je izborna u BiH i to bi strahovito negativno uticalo na njihov rejting u srpskom biračkom telu -  ukazuje Kozomara.

AMERI CEPAJU REPUBLIKU SRPSKU: Prave veliku vojnu bazu u Brčkom, Srbi s one strane Drine nikad nisu bili u većoj opasnosti!

Miloradu Dodiku je, prema mišljenju Aleksandra Pavića, da bi sproveo ovakvu nameru, potrebno da ima saradnju sa srpskim predstavnicima u centralnim institucijama u Sarajevu, koji su iz opozicije u RS.

TAJNI DOGOVOR PUTINA I DODIKA, ODGOVOR NA AMERIČKU PROVOKACIJU: Rusija u Republici Srpskoj gradi GRADI TRI VOJNE BAZE!

- I zato je važno da i opozicija i vlast budu na istoj strani.  Ne sme da se desi da predstavnici Srpske u centralnim organima uvlače RS u dalje integracije sa NATO-om mimo volje većine glasača u RS - posebno naglašava Pavić.

Pavić podseća da organi BiH ne mogu ništa da urade bez konsenzusa sva tri naroda, pa je dovoljno da srpski predstavnik uloži neku vrstu veta i integracija u NATO neće proći.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroslav moric

pre 6 godina

Umarsirace malo morgen dok god dise dpl. pravnik guslar pisac ratni komadant trebinja gospodin Bozidadar Vucurevic.A ako nedaj boze ode na onaj svijet ostace njegovi ratnici da disu za njega a poslje nas nasa djeca.Tako da nema sanse da ikad Natovci umarsiraju u glavni grad republike srpske cije su djeloi poklon srbskim dusana d dpl.pravnika guslara pisca ratnog predsednika Trebinja g.Bozidar Vucurevica.

grof01

pre 6 godina

Ne lažite jadni i napaćeni srpski narod!!!Entiteti u BiH nemaju nikakvog prava niti moći da odlučuju u ime države BiH!Država BiH je,uz saglasnost entiteta,još davno prije potpisala tzv.MAP-mapu puta prema NATOu i danas to ni jedan entitet nemože da otkaže niti zaustavi niti da koči!Referendum o ulasku u NATO,ako bude zahtjevano,bit će proveden na teritoriji države,a ne entiteta,kantona,općina ili mjesnih zajednica.BiH je većinska Bošnjačka zemlja i zna se rezultat takvog referenduma.Pravoslavnim u BiH ako se ne svidja,neka idu u srbiju i slijede put srbije.Prema tome,Dodik baca dimne bombe pred izbore,a ne govori da je upravo SNSD potpisao MAP! Stvar je završena.Lokacije će biti uknjižene na BiH i tu Mile ronhil ne može ništa.....ENDE

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija