• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

18.04.2018

18:56

ZAPAD TRENIRA ŠIPTARE ZA RAT! Uvežbavaju upad na sever Kosova!

Politika

ZAPAD TRENIRA ŠIPTARE ZA RAT! Uvežbavaju upad na sever Kosova!

Podeli vest

Pripadnici KFOR-a, Euleksa, Kosovskih bezbednosnih snaga i policije započeli vežbu "Srebrna sablja"

Zločinački NATO pakt započeo je obuku jedinica ROSU i drugih šiptarskih formacija za upad na sever Kosova i otimanje tog dela teritorije Srbije.

Pripadnici KFOR-a, Euleksa, kosovskih bezbednosnih snaga i policije počeli su juče zajedničku 'vežbu reagovanja u vanrednim situacijama', na kojoj će, kako je saopšteno, posebna pažnja biti posvećena 'obuci za kontrolu mase i suzbijanje nemira". Vežba pod imenom 'Srebrna sablja 2018. ' trajaće dva dana i njom će upravljati brigadni general KFOR-a Janoš Čombok. Informerovi sagovornici, bezbednosni eksperti, upozoravaju da je ova vežba zapravo trening za upad na sever Kosova!

Procenjuju rizik

Kako prenosi prištinski RTK, cilj vežbe "Srebrna sablja 2018"

Ukloniti "male Ruse"

Amerikanci hoće da nepokorne Srbe, "male Ruse", uklone sa Kosova i učine ih nebitnim na Balkanu jer su remetilački faktor

Predrag Ćeranić, Fakultet bezbednosnih nauka

jeste da se pripadnici KFOR-a, Euleksa i kosovskih bezbednosnih snaga obuče za upravljanje operacijama u slučajevima prirodnih katastrofa i građanskih nemira.

Vežba se održava u kampovima 'Film siti', 'Pomazatin' i na vojnom aerodromu 'Slatina'. Trajaće do 18. aprila, a njom će upravljati zamenik komandanta KFOR-a, brigadni general Janoš Čombok. KFOR navodi da će vežba biti prilika za testiranje koncepta prve, druge i treće instance reagovanja i uspostavljanje zajedničke taktike, tehnika i procedura. Posebna pažnja biće posvećena obuci za kontrolu mase i suzbijanje nemira", prenosi RTK.

Komentarišući ove informacije, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić kaže da je upad na sever Kosova plan koji odavno postoji.

- Ipak, taj plan se odgađa shodno proceni da li bi uspeo. Sve dok Srbija ne bude priznala Kosovo, NATO pakt nije spokojan... Američka baza 'Bondstil' važna je u kontroli regiona i u opštem nadzoru tokom priprema pohoda na Rusiju. Priznanje lažne države Kosovo ovoj vojnoj bazi donosi dugotrajnost i zato je potrebno nepokorne Srbe, takozvane male Ruse, ukloniti sa Kosova i učiniti ih nebitnim na Balkanu jer su 'remetilački faktor'. Upravo zato sada i vežbaju.

da se ja pitam

METJU PALMER AMERIČKI DIPLOMATA

Očekujemo da Beograd i Priština uprkos problemima nastave dijalog i nadamo se normalizaciji odnosa do kraja godine. Ne vršimo poseban pritisak na Beograd, odnosno vršimo ga na sve učesnike pregovora.

Dakle, od nasilnog upada u Kosovsku Mitrovicu i dalje na sever nije se odustalo - upozorava Ćeranić.

Pusti snovi

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta bezbednosti 'Edukons', smatra da Albancima nijedna vežba neće omogućiti upad na sever pokrajine.

- Ako krenu nasilno i oružano osvajanje severa Kosova protivno Rezoluciji 1244, Vojska Srbije će momentalno reagovati prema Ustavu i Rezoluciji UN i zauzeti sve važne tačke u pokrajini u roku od šest sati. Neka ne sumnjaju u našu odlučnost. Trebalo bi dobro da razmisle da li će imati pomoć mentora i da li vredi gubiti ljudske živote ili treba iskoristiti momenat da se sukob Srba i Albanaca reši mirnim putem, kompromisom, uz ustupke obe strane - zaključuje Bjegović.

Junker priziva rat na Balkanu!

Predsednik

mojugao

ENVER HODŽAJ"KOSOVSKA VLADA"

Pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine, koji traži Evropska unija, nije ništa drugo nego članstvo Kosova u UN. Preduslov za to je da Beograd prizna kosovsku nezavisnost.

Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je juče da bi rat mogao da se vrati na Balkan ako zemlje u regionu ostanu bez nade da će se pridružiti Evropskoj uniji.

- Ne želim da se rat vrati na Zapadni Balkan. Ako oduzmemo tim zemljama u ekstremno komplikovanom regionu evropsku perspektivu, doživećemo ono kroz šta smo već prošli 1990-ih godine - kazao je Junker.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17