• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Dakić

09.07.2018

13:43

ŠIPTARI U PANICI, TRAMP JE ZA PODELU KOSOVA?! Lobisti iz Vašingtona javili, predsednik SAD ĆE POPUSTITI SRBIMA!

Politika

ŠIPTARI U PANICI, TRAMP JE ZA PODELU KOSOVA?! Lobisti iz Vašingtona javili, predsednik SAD ĆE POPUSTITI SRBIMA!

Podeli vest

Razmatra se predlog da se Preševo zapadno od autoputa zameni za sever Kosova

Američki predsednik Donald Tramp i deo njegove administracije sve su bliži ideji da se u rešenju kosovskog problema ipak načine određeni ustupci Srbiji i da se ide na delimičnu podelu južne srpske pokrajine.

Kako Informer saznaje, albanske vlasti u Prištini posredstvom lobista iz Vašingtona dobile su informaciju da Stejt department, uz saglasnost Trampa, razmatra rešenje po kome bi Srbija dobila četiri opštine na severu Kosova, dok bi zauzvrat Albancima pripao deo preševske opštine, zapadno od autoputa E-75.
Uticao i stav Beograda

Našem listu je tokom proteklog vikenda iz više diplomatskih krugova potvrđeno da je ovakav predlog izazvao ozbiljnu zabrinutost u Prištini jer se u Beloj kući po prvi put ozbiljno razmatra mogućnost da se Srbima načine ustupci. Tome je, kako objašnjavaju, znatno doprineo čvrst stav Beograda da neće pristati na rešenje po kome bi jedna strana dobila sve, a druga ne bi dobila apsolutno ništa.

- Priština je do sada mogla da računa na bezrezervnu podršku svojih mentora iz Vašingtona... Međutim, uprkos žestokim pritiscima da se odrekne svoje južne pokrajine, Beograd je zauzeo nepokolebljiv stav da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i pristati na to da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa... 

Svima je na kraju postalo jasno da se određeni ustupci moraju načiniti i u Stejt departmentu je nedavno napravljen preliminarni plan po kome bi četiri opštine na severu - Leposavić, severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan, koje su 99,9 odsto etnički srpske - i zvanično bile pripojene centralnoj Srbiji, dok bi Albanci u zamenu za tu teritoriju dobili deo Preševa zapadno od autoputa, koji je etnički gotovo potpuno albanski - objašnjava naš sagovornik, inače visokorangirani zapadni diplomata.

VUČIĆ TELEFONOM RAZGOVARAO S MERKELOVOM! teme su bile samit, Kosovo, migrantska krizai situacija u regionu

da se ja pitam

Aksel Ditman 

ambasador Nemačke 

Veoma je bitno da se dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Bitno je u ekonomskom i političkom smislu i za stabilnost celog regiona, ali pre svega za ljude koji tamo žive.

On dodaje da je ovakav plan naišao na oštro neslaganje prištinskih lobista u Vašingtonu i lidera samoproglašenog Kosova.
- Oni bespogovorno slušaju Ameriku, ali znaju da bi svojoj javnosti veoma teško objasnili kako su naprasno dobili mnogo manje od očekivanog. Mislili su da je najveći ustupak formiranje ZSO... - pojašnjava naš izvor.

Da Amerika zaista intenzivira svoje nastojanje da se što pre razreši "kosovski čvor", dokazuje i poseta Pita Maroka, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju (CSO), koji je došao na Zapadni Balkan.
- Posle Srbije  Maroko će posetiti BiH, Makedoniju i Prištinu. Na Zapadni Balkan dolazi kako bi pokazao da je kontinuirani angažman ovog Biroa u regionu vrhunski prioritet. Pružiće i diplomatsku podršku na visokom nivou perspektivi pristupanja EU zemalja regiona", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Bio bi to veliki pomak

Komentarišući ovakav razvoj situacije, politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da bi svaki ustupak Srbiji od strane SAD bio veliki pomak.
- Ovaj plan je verovatno jedan od mnogih koji se razrađuju u Vašingtonu. Moramo biti svesni realnosti, a to je da sve što dobijemo od SAD, a nije samo bezuslovni zahtev za priznavanje nezavisnog Kosova, predstavlja veliki uspeh za Srbiju. Zato bi bilo kakva modifikacija granica bila veliki uspeh. Mislim da bi najbolje bilo organizovati regionalnu konferenciju o korekciji granica na Balkanu uz učešće velikih sila. Tu bi se moglo doći do određene formule za neku vrstu razmene teritorija i stanja u kom bi svi bili malo zadovoljni i pomalo nezadovoljni. Ukoliko nema fleksibilnosti sa strane velikih sila, najveća je verovatnoća da ostanemo u statusu kvo, koji je izvor velikih nestabilnosti u regionu - upozorava Vuk Stanković.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je očigledno da se ubrzavaju procesi oko rešavanja kosovskog problema.
- Očigledno da ulazimo u fazu kada bi moglo da dođe do dogovora, ali ne mora da znači da će do toga i doći. Postoji ogroman pritisak i očekivanja, posebno od SAD, ali kada pitate kako treba da izgleda taj dogovor, oni ne znaju da kažu - izjavio je Drecun.

VULIN: NEMA VOJSKE KOSOVA, NEĆE JE NI BITI! Odlazak Srba iz kosovskih snaga bezbednosti je prirodna reakcija!

VULIN ODBRUSIO: Crnogorci veći ste Šiptari od Albanaca!

Tanjug

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je crnogorskom kolegi Predragu Boškoviću, povodom najnovijih provokacija, da Kosovo nije i nikada neće postati država!

- Kada već Crna Gora šalje oficire u misiju na teritoriji Srbije, osnovni red je da i nas pita. Gospodinu Boškoviću u dnevnoj zapovesti izgleda nije navedeno da je Kfor po definiciji statusno neutralan, pa zato ministar odbrane Crne Gore glasnije od Albanije zastupa nezavisnost Kosova. Više bismo poštovali da su poslali bar jednog vojnika u jedinice za održavanje reda ili čuvanje manastira, umesto što su poslali dva oficira u štab kao podršku nezavisnosti Kosova bez bilo kakvog uticaja na bezbednost Srba - istakao je Vulin.

VUČIĆ I MAROK o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu!

PREDSEDNIK VUČIĆ U ANKARI: Erdogan mi je rekao da imamo mnogo ZAJEDNIČKIH PLANOVA ZA BUDUĆNOST!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija