• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

21.08.2018

09:34

ZAPAD SE PLAŠI DILA SRBA I ALBANACA: Srbija bi u tom slučaju bila premoćna i bila bi i RUSKO UPORIŠTE NA BALKANU!

Politika

ZAPAD SE PLAŠI DILA SRBA I ALBANACA: Srbija bi u tom slučaju bila premoćna i bila bi i RUSKO UPORIŠTE NA BALKANU!

Podeli vest

Najava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da bi Srbi trebalo da definišu svoj nacionalni program i definišu državni cilj otvorila je niz pitanja, kao što su - šta bi bila suština novog "Načertanija", da li bi se ono uklopilo u geostrateške interese velikih sila i postoji li opasnost da Srbi prođu isto kao i devedesetih

Politički analitičar iz Banjaluke Igor Gajić smatra da je Dodik mislio na ujedinjenje severa Kosova sa Srbijom i Republikom Srpskom. Da li je reč o jedinstvenoj državi ili konfederaciji srpskih država, manje-više nije ni bitno. U principu, Dodik je samo rekao ono što svi znaju i svi misle, samo niko ne želi da kaže.

Međutim, Gajić smatra da se interesi velikih sila u slučaju rešavanja srpskih nacionalnih pitanja neće poklopiti.

- Prvo, Zapad i Amerika ne žele jaku Srbiju, a Rusija je želi jer bi joj bila, faktički, jedino uporište na Balkanu. Na Tursku ne mogu da računaju, jer znamo kako se ponaša Turska u svim pregovorima. Kad bi dobili jednu jaku Srbiju sa zaokruženom teritorijom i svojim interesima, Rusi bi mogli da deluju na Balkanu - kaže Gajić.

On dodaje da je nemoguće sačuvati Kosovo u Srbiji i da bi taj problem trebalo rešiti tako da se sever Kosova pripoji Srbiji, da verski objekti dobiju eksteritorijalni status, da se reši pitanje Trepče i elektrana ne bi li Srbija "počela da živi".

LAZANSKI: Srbija bi svoje interese na KiM mogla da sačuva ako zakuca na vrata Izraela!

S druge strane, Republika Srpska je veći problem nego sever Kosova jer se pokazalo da je BiH apsolutno neuspeli eksperiment međunarodne zajednice, ali da niko nema hrabrosti to da prizna. U BiH su utrošene milijarde dolara donacija, veliki deo tog novca je "opran" i pitanje je šta bi sve isplivalo na videlo kad bi se neko time pozabavio, ističe Gajić.

Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković kaže da je suštinska stvar u Dodikovom predlogu ideja da se srpsko nacionalno pitanje rešava u celini. On pita zašto bismo rešavali ponaosob neke segmente tog problema na način da zadovoljimo neke druge narode?

PREDSEDNIK REPUBLIKE SRPSKE PREDLAŽE PLAN! Dodik: Srbija da traži sever Kosova i Srpsku!

- Ako rešavamo pitanje Kosova - rešavamo nacionalno pitanje Albanaca. Srbi eventualno dobijaju deo, ako postignemo kompromis, ali time nije rešeno srpsko nacionalno pitanje. Slažem se da treba nastupati tako da se srpsko nacionalno pitanje celovito rešava, bez obzira na to možemo li ga danas rešiti ili ne. Važno je da jasno kažemo šta hoćemo jer Albanci su se jasno odredili i decenijama se bore za svoj cilj koji će, pre ili kasnije, u velikoj meri realizovati. Naprosto, tako moramo i mi da postupamo - kaže Anđelković.

Sagovornici Sputnjika su saglasni da se Srbiji i Srbima ne mogu ponoviti devedesete, a Anđelković ističe da se danas promenio svet i da ne bi trebalo da nas plaši reakcija velikih sila.

fotomontaža

Oni koji su nas bombardovali devedesetih, prvo RS pa Srbiju, a prethodno su zbrisali Republiku Srpsku Krajinu, nemaju mogućnost da to urade danas. Godine 2000. NATO zemlje su imale četiri puta veći bruto društveni proizvod od Rusije, Kine i još nekoliko njima bliskih država, a danas je samo Kina po BDP-u i paritetu kupovne moći iznad Amerike, dok je čitav NATO ispod Kine, Rusije i Indije, podseća sagovornik Sputnjika.

- Svet se menja i ekonomski i politički, i mi ne bi trebalo da se plašimo zapadne agresije, već moramo nastupiti tako da celovito rešavamo srpsko pitanje. Jer, ako rešimo pitanje Kosova, Zapad će biti mnogo manje zainteresovan za Balkan i pitanje je šta će biti sa Republikom Srpskom sutra. RS se mora rešavati u paketu sa Kosovom, a paralelno bi trebalo postaviti pitanje sudbine Srba u Crnoj Gori i Hrvatskoj - zaključio je Anđelković


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 5 godina

Zapad zeli nemire na Balkanu zato i potpiruju Pristinu da provocira

Ana

pre 5 godina

Srbija i Rusija gaje vekovno prijateljstvo, saradnju, podrsku tako ce biti i po pitanju Kosova

Eva

pre 5 godina

E kad bi se ujedinili, razmisljali u interesu naroda, ali tesko

ivana

pre 5 godina

Sever Kosova i Republika Srpska,to bi bio najbolji ishod za Srbiju.

danijela

pre 5 godina

Srbi bi trebalo da budu zasticeni, kao sto i jesu, gde god se nalaze.

mala

pre 5 godina

Nema cega da se zapad plasi jer je tesko doci do dogovoras albancima.

mala

pre 5 godina

Nema dila, nema dogovora dok se sve Pristina tako ponasa prema nama.

Andrijana

pre 5 godina

Ne verujem da Rusija toliko zeli zaokruzenu Srbiju samo iz sopstvenih interesa, Rusija je jedna od velikih sila i ne treba preko Srbije da ima uticaj.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Србија имаће увек добре односе са Руском Федерацијом, ми смо два братска православна народа.

Alhemičar

pre 5 godina

Запад се плаши јер је обећао шиптарима велику Албанију , а од тога како изгледа нема ништа .

Sumadinac

pre 5 godina

Pa da nas zapad nije bombardovao 1999 godine i nije uzeo nase teritorije i podrzavao zlikovce po bivsoj jugi mislum raspacavo Jugoslaviju danas bi bili svi zajedno i ziveli u slozi nebi danas imali cega da se plase Srbije. .

Vladdimir

pre 5 godina

Mislim da maksimizacija srpskih interesa Srbiju dovodi u nezavidnu poziciju otvorenog sukoba sa zapadnim silama koji preti da dramatično ugrozi trenutni status zemlje. Opasna igra frontalnog sukoba sa zapadom je situacija u kojoj Srbija može da izgubi sve što ima, a za uzvrat ne dobije ništa od onoga što priželjkuje. Jasno je da dnevna politika provocira “istorijska dešavanja” kako bi podigla ulog učesnika u političkom životu Srbije ali, na duge staze, to je zamka koja Srbiju vuče u rizik kolektivne krivice koja je obeležila dešavanja devedesetih godina prošlog veka.

zvonko

pre 5 godina

zapad se plasi svegs sto ce biti dobro za srbiju.

Maja

pre 5 godina

Saradnja i prijateljstvo ce uvek biti intenzivirana izmedju Srbije i Rusije

Zivorad

pre 5 godina

Zato se sto pre mora naci kompromisno resenje. Ne trebaju nam novi sukobi.

aca

pre 5 godina

Zapad se očito još ničega ne plaši pošto su njegovi vojnici ispred Rusije.Narvno na Balkanu i ostalim delovima sveta,zapad pravi žarišta da bi dalje bilo po njegovom i da bi vladao!

hogar

pre 5 godina

Kad god je srbija posezala za tudjim teritorijama,ostala je bez dijela svoje!!! Kosovo nije dovoljno?Srbija želi još gubitaka zarad interesa rusije???OK

Tomi

pre 5 godina

A sta je sa nasim Srbima u Hrvatskoj???? Zasto niko nista ne radi po tom pitanju???? Autonomija???

Boris

pre 5 godina

Samo pametnom politikom možemo napred, a čini mi se da današnje rukovodstvo Srbije dobro radi za sad.

Jaforidza

pre 5 godina

Ujedinjenje severa Kosova i Srbije (valjda je i sada sastavni deo) sa RS... Ali onda i Vojvodina ide Madjarskoj, Sandzak Bosni... Sto se vlastima u Beogradu bas ne isplati, ko god bio na vlasti!

visnja

pre 5 godina

Na sve su spremni da nas uniste jer su svesni nase moci ako se ujedinimo.Moramo se ujediniti i pratiti naseg vodju, ne mozemo kao ovce na sve strane. Zna se kako se bitke dobijaju!

Cane

pre 5 godina

Jaka Srbija je garant mira, stabilnosti i prosperiteta celog regiona .

Imperija

pre 5 godina

Plaši ih i siguran sam da neće sedeti skrštenih ruku zapad.

dani

pre 5 godina

Neka ih plaši koliko hoće ali je to jedina opcija koja bi mogla da prođe.

Kosovka

pre 5 godina

Zapisano je, ne tako davno, na pomolu je stvaranje jedinstva Srbskog naroda - Savez Srbskih Država, tj. Srbija kao federalna država. Crna Gora mora da pripadne tom savezu, inače će nestati...

rade

pre 5 godina

Zapad se ne boji srba nego albanaca.Kao i BiH i kosovo je vatikanski projekat,sprijeciti ulaz islama u evropu.Vec je odavno poznato za planove islamista da se napravi zelena transverzala od albanije preko kosova do bosne i onda dalje u evropu.Zapad je napravio plan za bosnu,dejtonskim sporazumom bosna je ostala cijelovita i muslimani nisu ostali sami,tako da ne mogu proglasiti islamsku drzavu.Sto se kosova tice zapad je zaustavio rat i srpsku ofanzivu na teroriste zato sto su znali da ce u evropu doci puno albanaca izbjeglica koje apsolutno ne zele.Zapad zeli da srbija prizna kosova da bi zatim napravili referendum o prispajanju sa albanijom.Tako se nadaju da ce islamska ideja kosova nestati a takodje ce pohapsiti radikalne kosovske lidere.

perica

pre 5 godina

Svidja mi se ovaj komentar (pod imenom VLADIMIR) . Slično mislim.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija