• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Tanjug

22.09.2018

19:33

NOVI NAČELNIK GENERALŠTABA prvi put odgovara na ključna pitanja: Mojsilović o prioritetima u radu, ljudima, vojnom roku...

Politika

NOVI NAČELNIK GENERALŠTABA prvi put odgovara na ključna pitanja: Mojsilović o prioritetima u radu, ljudima, vojnom roku...

Podeli vest

Novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović kaže da na toj dužnosti namerava pre svega da nastavi opremanje, revitalizaciju i modernizaciju Vojske, kao i da je njegov cilj vojska koja obezbeđuje da država može da se posveti ekonomiji

- Želim da svaki segment sistema ima kapacitet da zadatke realizuje potpuno i pravovremeno. Ipak, ljudi će biti prioritet, i to u svim kategorijama - od oficira, preko podoficira, do vojnika - rekao je Mojsilović za časopis "Odbrana", u prvom intervjuu od postavljenja na mesto načelnika Generalštaba. 

Kako kaže, želi modernizovanu i profesionalnu vojsku, i to "profesionalnu u odnosu, a možda kombinovanu u popuni". 

- Vojsku koja obezbeđuje da ova država može da se posveti ekonomiji, ali i svim onim socijalnim i društvenim pitanjima koja nas čine boljim i jačim - dodao je.

Kada je reč o eventualnom vraćanju redovnog služenja vojnog roka, kaže da se zna ko donosi odluku o tome, a da je lično podržava.

Dodaje da su odluke o suspenziji vojnog roka bile direktno vezane za vremenski period kada su okolnosti i opredeljenje Srbije bili potpuno drugačiji, a da današnje okolnosti zahtevaju promene. 

- Nije reč o tome da li Vojska Srbije treba da obrazuje i vaspitava omladinu. To nije primarno. Važna je sposobnost građana Srbije da brane svoju otadžbinu. Zna se ko može da donese odluku o tome. Moj lični stav je - za. Generalštab detaljno analizira sve aspekte tog pitanja i državno rukovodstvo će imati potrebne parametre za donošenje odluke - koliko to košta, šta bi obuhvatilo, koliko bi trajalo - navodi načelnik Generalštaba.

Ohrabruje ga, kaže, posvećenost državnog vrha da se opremljenost Vojske dovede na određen nivo, jer neutralnost Srbije zahteva upravo takav odnos. 

Kako kaže, pozicija Srbije je takva da neutralnost može da se održi, ali da na njoj treba raditi, i to jačanjem kapaciteta države, čiji je jedan od elemenata, i Vojska Srbije, kao njena oružana sila. 

Primećuje da podizanje sposobnosti lovačke avijacije ide dobrom dinamikom, što se odražava i na jedinice Kopnene vojske, kao i da u modernizaciji helikopterskih snaga imamo i istočnu i zapadnu komponentu - "Erbasove" H-145, odnosno Mi-17 i Mi-35. 

Navodi da se očekuje isporuka 30 ruskih tenkova modernizovane verzije T-72 i 30 modernizovanih BRDM-2. 

- Tu je i naša odbrambena industrija - u završnim smo fazama određenih ispitivanja, pa mislim da ćemo se u skorije vreme i otuda ojačati novim sredstvima cevne artiljerije, oklopnih, ali i neborbenih vozila, a sve zarad pokretljivosti i podizanja sposobnosti armije za kopneni manevar - rekao je Mojsilović.

Podseća da je prethodnih godina Vojska Srbije intenzivno radila na osposobljavanju komandi i jedinica za hitno reagovanje u sve tri dodeljene misije i da je težište u obuci bilo na osposobljavanju komandi i jedinica koje ulaze u sastav Snaga za reagovanje.

U narednom periodu, težište će, najavljuje, biti na unapređenju obučenosti profesionalnog i dela rezervnog sastava Glavnih odbrambenih snaga, a planirana je i izgradnja poligona za borbu u urbanoj sredini u Kovinu, koji će biti namenjen za obuku svih jedinica Vojske. 

- Predviđena je izgradnja novih i dogradnja postojećih taktičkih staza za individualnu obuku vojnika i kolektivnu obuku jedinica do nivoa voda, od 2018. do 2021. godine. Strelišta ćemo opremiti novim kompletima opreme sa radio-upravljanjem za gađanje iz streljačkog naoružanja, za vuču meta, kao i za podizanje teških meta - naveo je Mojsilović.

Dodao je i da su pripadnici Vojske Srbije veoma cenjeni u svim multinacionalnim operacijama i važe za vojnike od poverenja, kojima se često dodeljuju najsloženiji zadaci, u najosetljivijim delovima kriznih regiona. 

- Trenutno van granica zemlje imamo 278 pripadnika. Verujem da će novih misija biti, ali o tome ćemo donositi odluke u skladu sa interesima naše države i Vojske - rekao je Mojsilović.


SVE O NOVOM NAČELNIKU GENERALŠTABA VOJSKE SRBIJE! Evo ko je general Milan Mojsilović!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Žalosno je što je ovaj veoma važan intervju načelnika Gemeralštaba Vojske Srbije, Milana Mojsilovića ostao u senci drugih rasprava na medijskoj sceni. Apsolutno verujem da je svestan najbitnijih zadataka koje će obavljanjem svoje dužnosti morati da ispuni. Sve ovo što je izneo treba podržati.

Dejan

pre 5 godina

To je idealno mesto za gen. Vladimira Lazarevića . Pa svidelo se to nekome ili ne !

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija