• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.09.2018

07:59

GENERAL MOJSILOVIĆ nema dilemu: OBAVEZNI VOJNI ROK JE BUDUĆNOST NAŠE VOJSKE!

Politika

GENERAL MOJSILOVIĆ nema dilemu: OBAVEZNI VOJNI ROK JE BUDUĆNOST NAŠE VOJSKE!

Podeli vest

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović smatra da je uvođenje obaveznog vojnog roka rezultat "potrebe da se obezbedi model za funkcionisanje vojske na dugoročnom planu, i neophodnost u uslovima vojne neutralnosti"

 

- Napominjem da vraćanje obaveze vojnog roka nije nešto što se može sprovesti preko noći. Do konačne odluke po tom pitanju nastavljamo s modelom dobrovoljnog služenja vojnog roka, reč je o četiri uputna roka tokom godine - rekao je Mojsilović za "Politiku".

Većina njih, kako je dodao, želi da se zaposli u vojsci.

- Kao sistem, vojska mora da prati ekonomski napredak Srbije, moramo biti primamljiv poslodavac za mlade i obrazovane ljude - rekao je Mojsilović.

On je rekao da Srbija ima dovoljno i aktivnih vojnika i vojnih obveznika, ali da rezervni sastav vremenom opada.

- Moramo uzeti u obzir da se s protokom godina rezervna komponenta vojske, a ovde govorim o onima koji su služili vojsku, kruni. Ako ne nađemo način da širi sloj građana obučimo za odbranu zemlje, za izvesno vreme možemo doći u situaciju da nećemo imati dovoljno veliki obučeni rezervni sastav - rekao je Mojsilović.

Dodao je da se vojska u skladu s mogućnostima trudi da vojne obveznike koji su već obučavani za određene specijalnosti poziva na vežbe kako bi osvežili svoja znanja i upoznali ih s novim naoružanjem i opremom.

Kada je reč o transporeterima "lazar 3", Mojsilović kaže da je njihovo uvođenje pitanje dana, kao i da očekuje da samohodne haubice "nora B-52" budu uvedene u vojsku do kraja godine. Takođe je najavio da će Srbija uskoro dobiti 30 tenkova T-72 iz ruske donacije.

Na pitanje da li će da li će i kada biti vraćen radar na Kopaoniku, Mojsilović je izrazio uverenje da će se sa zapadnim partnerima naći "zajednički jezik i interes" i da će radar u dogledno vreme ponovo biti instaliran na toj planini.

Načelnik Generalštaba VS najavio je i da će se povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, sredinom novembra na više lokacija širom Srbije održati vežba Kopnene vojske, vazduhoplovstva i Rečne flotile, na kojoj će učestvovati oko 2.000 vojnika.

- Vojska Srbije je, kao što je to bila u Prvom svetskom ratu, srpemna da u slučaju potrebe odgovori na savremene izazove i mi ćemo to predstojećom vežbom pokazati - zaključio je Mojsilović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan

pre 5 godina

muško ižensko treba da prođu osnovnu vojnu obuku ko neće zna se ćuza

Js

pre 5 godina

Napištaju profesionalni vojnici posao, zbog malih plata i dnevnica, a moraju i non stop po terenima, a platu ima veću čistačica u elektro distrbucijii od vojnika, pa zašto bi radio taj posao. Drugo i kada radiš kao vojnik ti kada ideš na posao prvo te ujutru saleću da daš pare, iz svog džepa, za stručnu za trimer, za poludisperzinu da se nešto kreči, za bravice kaseta, za brave, faba za drvo, benzin za trimer, za trimer da ne nabrajam sve, nešto ću da izostavi, znači ideš u neku socijalnu ustanovu, a pri tom k-danti od toga dobijaju unapređenja i mesta, e jebem te i vojsko i Srbijo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija