• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnik.rs

10.10.2018

10:24

LAZANSKI OTKRIVA: Zašto se i o čemu ćuti na bezbednosnim forumima u Srbiji!

Politika

LAZANSKI OTKRIVA: Zašto se i o čemu ćuti na bezbednosnim forumima u Srbiji!

Podeli vest

Verovatno nema zemlje na svetu koja ima više škola, instituta i fakulteta, koji se bave bezbednošću, od Srbije. Kao što svaki čas imamo u Beogradu nekakve „okrugle stolove“ i „forume“ na kojima se priča o bezbednosti. Bezbednost nam naprosto curi iz ušiju. A samo 250 km južno od Beograda srpska deca idu u školu pod pratnjom vojnika Kfora, dok na svim tim „okruglim stolovima“ i „forumima“ niko o tome ni reč da progovori, piše vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, čiji autorski tekst za sputnik.rs prenosimo u celosti:

Kao što svaki čas imamo u Beogradu nekakve „okrugle stolove“ i „forume“ na kojima se priča o bezbednosti. Bezbednost nam naprosto curi iz ušiju. A samo 250 km južno od Beograda srpska deca idu u školu pod pratnjom vojnika Kfora, dok na svim tim „okruglim stolovima“ i „forumima“ niko o tome ni reč da progovori. Kada bi se malo „čačnulo“ ko su finansijeri tih visokoakedemskih rasprava o bezbednosti u regionu, bilo bi jasno zašto se neke teme već godinama izbegavaju.

Kao, na primer, tema o američkom antiraketnom štitu Rumuniji. Ako već Rumuni to prećutkuju, jer dobili su pare od MMF-a da bi dozvolili instaliranje antiraketnog štita u Deveselu, kako to da niko od diskutanata na forumima o bezbednosti, koji se ciklično održavaju u Beogradu, nikada nije postavio pitanje kako ta američka baza, sa mogućim nuklearnim oružjem na 200 km vazdušne linije od Beograda utiče na bezbednost Srbije? Ili su oni koji finansiraju takve forume zabranili takva pitanja u Srbiji? Jer baza u Deveselu je legitimni prvi cilj ruskog udara. Pri čemu ne treba zaboraviti da Sovjetski Savez nikada nije imao vojne baze u Rumuniji i u Bugarskoj.

Dakle, kakve veze ima 20 milijardi dolara kredita koje je MMF dao Rumuniji pre sedam godina da prevaziđe veliku ekonomsku krizu, sa bazom u Deveselu? U svakom slučaju, Balkan još jednom potvrđuje da para vrti gde burgija neće, dilema jeste tek koje vojne činove inače imaju velikodostojnici MMF-a. Tako smo i došli do američkog antiraketnog štita u Rumuniji. Koji je od početka bio uperen protiv Rusije.

Naime, nekoliko godina se američka diplomatija trudila da objasni svetu, a pre svega Evropi, kako je „štit“ namenjen za odbranu teritorije SAD od raketa lansiranih iz Severne Koreje i Irana. Zatim je diskretno otpala verzija o opasnosti iz Severne Koreje, neko je u međuvremenu malo bolje pogledao globus i zaključio da ipak nisu svi budale, no ostao je Iran sa njegovim raketama. Ubrzo nakon što je ušao u Belu kuću, Barak Obama odustaje i od lokacija za „štit“ u Češkoj. Svi „stručnjaci“, koji su godinama pričali o tim lokacijama u Češkoj kao „idealnim“, ostaju bez teksta. Ni izvinjenja što su nas lagali. Možda nisu ni znali?!

Da ne bi ispalo kako je popustio pred najavama Moskve da će u oblasti Kalinjingrada instalirati rakete „iskander“ kao ruski odgovor na američki „štit“ u Poljskoj, Vašington najavljuje tzv „treći pozicioni rejon“ na Mediteranu. Na ratnim brodovima Šeste flote, u Turskoj, ili u Izraelu. Što bi, priznajem kada je Iran u pitanju, imalo logike. No, sada ispada da je Rumunija na Mediteranu. Neko će opet posegnuti za globusom.

Vojno opkoljavanje Rusije ide redom. Malo na severu, pa onda na jugu. Pošto je Bukurešt prihvatio ponudu Vašingtona, to će imati za posledicu prekomponovanje bezbednosne situacije u regionu Crnog mora, ali i na jugoistoku Evrope. O tome na beogradskim bezbednosnim forumima i „okruglim stolovima“ niko ni da bekne. Položaj Ukrajine još je važniji za Rusiju i Kijev je sada mnogo dalje od ulaska u NATO nego što je to bio pre pet godina. Ruska ratna luka u Sevastopolju dodatno dobija na značaju. Moldavija dolazi u pojačani fokus interesovanja Moskve, a Pridnjestrovlje neformalno postaje oblast Kalinjingrada. Rusija će ojačati ofanzivne raketne potencijale na južnom boku svoje teritorije i neće pratiti poteze Amerike istim vojnim sredstvima. Naprotiv, pariraće Americi asimetričnim i potezima i borbenim sistemima, što je neće uvlačiti u skupu i nametnutu utakmicu trke u naoružanju.

Istovremeno, i proatlantski krugovi u Kijevu mogu da razmišljaju da li je američko instaliranje u Rumuniji, zapravo, samo deo rumunskog sna o velikoj Rumuniji sa Moldavijom u svojim granicama? Biće to signal mnogima i u Kijevu, ali sada je kasno da se zvanični Kijev koleba. Uleteli su u tunel bez izlaska.

Što se tiče Rusa, ne treba baš mnogo ni da se brinu. Slom Šeste armije Vermahta kod Staljingrada otpočeo je na njenom boku. Kojeg su držale rumunske trupe… 

O svemu tome nikada na bezbednosnim forumima u Beogradu nije izgovorena niti jedna reč…


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mikama

pre 5 godina

Srbiji je prioritet bezbednost njenih građana.

kaća

pre 5 godina

Srbija radi na tome da se bezbednost građana još više poboljša

Miki

pre 5 godina

Srbija se mora izboriti i stvoriti mir i stabilnost svom narodu na KIM!

Mima

pre 5 godina

Nasa vojna neutralnost nam daje za pravo da saradjujemo sa svim stranama.

ivana

pre 5 godina

I ako se ćuti o bilo čemu - ma da ja to ne verujem- onda je to zbog mira naroda

Bojana

pre 5 godina

Srbija je daleko od savršene zemlje, ima previše svojih problema, ali nikako se ne može očekivati da se svi problemi reše preko noći, nisu se ni stvorili tako, polako stabilni i temeljno problem po problem.

Nikola

pre 5 godina

Vreme će pokazati da li su potezi vladajuće vasti na mestu i koliko je sve to dobro ili nije dobro za Srbiju, ali jedno je sigurno, Srbija ide dobrim putem.

Ceca

pre 5 godina

Razumevanje na prvom mestu, potrebno je vremena rešiti sva pitanja koja su ključna za opstanak naše države.

Roki

pre 5 godina

Sa tom cinjenicom se borimo unazad nekoliko godina.

Tolic

pre 5 godina

To su teme o kojima se cuti a trebalo bi vise raditi na resavanju tog problema.

Nikola

pre 5 godina

Bas tako, ovde se organizuju razni forumi, uglavnom pod pokroviteljstvom nevladinih organizacija, gde se razglaba o bezbednosti u svetu, a ne spominje se bezbednost Srba na Kosmetu na primer

Nikola

pre 5 godina

Mora se raditi na pronalasku resenja problema.

Jelena

pre 5 godina

Borimose za uspostavljanje saradnje izmedju Beograda i Pristine.

Tara

pre 5 godina

Zelimoda sacuvamo tu decu sa Kosova koja moraju ici pod pratnjom.

Vlado

pre 5 godina

Miroslave, sad će ti sve lepo "objasniti" šizofrena atomska tehničarka, koja je u međuvremenu "diplomirala" menadžment, direktorka i "vodeći istraživač" Centra za evroatlantske studije CEAS Jelena Milić.

JANA

pre 5 godina

Ne sme da se ćuti, bezbednost dece treba podići na najviši nivo.

helena

pre 5 godina

Evropa zna kakva je situacija na KIM ali zato skrece pogled i ne preduzima nista povodom smanjenje bezbednosti naseg naroda na severu KIM

Marko

pre 5 godina

Šta se vi preuzeli kao gradjanin po tom pitanju?

Lenka

pre 5 godina

Na zalost kfor ih upravo prati zbog pojacane bezbednosti, tako da vasa prica pada u vodu.

niji

pre 5 godina

Srbiji je prioritet bezbednost njenih građana u svakom trenutku.

Cedoljub

pre 5 godina

Ne damo te zemljo Nemanjica, ne damo te zemljo Obilica !

Dehan

pre 5 godina

Srbiji je prioritet bezbednost njenih gradjana

Dehan

pre 5 godina

Srbija se bori za bezbednost svojih gradjana na KIM

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija